Estils 17/05/2019

Els greixos 'trans' tenen els dies comptats

Entra en vigor la llei que limita aquests ingredients en la producció alimentària industrial

Ara
2 min
Entre els productes de brioixeria és habitual trobar greixos parcialment hidrogenats

BARCELONATots els aliments que portin greixos 'trans' afegits hauran de canviar la composició en un període de dos anys. Hi obliga la nova normativa europea que, a partir del 15 de maig, limita aquests greixos a un màxim de 2 grams per cada 100 del total. Galetes, brioixeria, gelats, 'snacks' i menjars precuinats són alguns dels aliments que contenen greixos 'trans' a les seves composicions.

Aquest greix forma part dels olis vegetals als quals s'afegeix hidrogen a pressió per aconseguir que no siguin tan líquids i tinguin una textura més fàcil de manipular. A més, aquesta hidrogenació parcial ajuda a allargar la caducitat dels productes i els fa més gustosos, segons explica la professora d'estudis de ciències de la salut de la Universitat Oberta de Catalunya (UOC) Alicia Aguilar.

Tanmateix, està demostrat que són fins i tot més perillosos per a la salut que els greixos saturats, d'origen animal: "Els greixos 'trans' provoquen els mateixos efectes nocius que els saturats, d'origen animal, consumint-ne una quantitat molt més petita. Per aquest motiu és important regular que la seva presència en els aliments sigui mínima", explica Alicia Aguilar, investigadora del grup de recerca FoodLab de la UOC.

Més colesterol

Concretament, els àcids grassos 'trans' augmenten els nivells de colesterol, sobretot l'LDL (colesterol dolent), i a més disminueixen l'HDL (colesterol bo). De fet, el seu consum causa el doble de quantitat de colesterol dolent que si s'ingereix la mateixa quantitat de greixos saturats, com explica en un comunicat la Universitat Oberta de Catalunya. A més, fan créixer la presència de triglicèrids a la sang, i són el nutrient que quan se'n fa una ingesta elevada fa augmentar més el risc de patir malalties del cor, obesitat i diabetis.

Actualment el consumidor pot detectar aquests greixos a través de la indicació "parcialment hidrogenat" a les etiquetes dels aliments, encara que no sempre es pot detectar la seva presència. La nova reglamentació europea només fa referència als greixos 'trans' industrials, que són els que s'afegeixen en el procés de producció. Però hi ha alguns aliments, com la carn d'animals remugants o els seus derivats, que en contenen de manera natural i que no estan afectats per la nova llei.

Greixos presents en animals

"Aquests greixos es troben en menys quantitat a la carn de vaca, a la llet o als formatges que no pas als productes que han estat produïts amb greixos 'trans'", explica Aguilar. "La reglamentació vol evitar que s'elaborin industrialment productes amb greixos 'trans' o, almenys, minimitzar-ne la quantitat. Hem de pensar que s'afegeixen als que ja són originàriament als aliments i, per tant, incrementen la quantitat que n'acabem ingerint durant el dia", afegeix.

Tanmateix, els greixos 'trans' naturals presenten els mateixos efectes nocius. Tal com afirma la directora del màster universitari de nutrició i salut de la UOC, "en general, no podem fer diferències entre la procedència dels nutrients o de les substàncies per considerar-les saludables o no segons siguin naturals o artificials".

En el cas dels greixos, a fi d'evitar els més perjudicials per a la salut, la professora Aguilar recomana "fer una alimentació més basada en productes vegetals (fruites, verdures, llegums, arròs, pasta i oli d'oliva) i prioritzar el consum de peix en detriment del de carn".

stats