Relacions
Estils 11/12/2023

Llocs per tenir una primera cita a Barcelona sense gastar ni un cèntim

Els experts en psicologia consideren que fer activitats en espais oberts és la millor manera per afavorir les relacions

Joana Justícia
5 min
Mosaic de fotos creat per  Joan Fontcuberta a la plaça Isidre Nonell.

BarcelonaPast lives és la pel·lícula d’èxit de les últimes setmanes, protagonitzada per dos coreans, la Na Young i en Hae Sung, que es retroben a Nova York quan ja són adults i recorden l’amor infantil que els va unir a Seül. En una escena del film, els joves passegen per la ciutat que mai descansa, on la Na Young ha iniciat una nova vida al costat d’un estatunidenc. Hae Sung pregunta a Young si mai ha tingut una cita amb el seu marit a Jane’s Carousel, l’atracció de cavallets situada al Pont de Brooklyn. Immediatament, la noia s’enrojola i al cap d’uns segons respon que sí.

Qui llegeixi aquest article probablement serà lluny dels cavallets novaiorquesos, però de segur que tindrà alguna cita especial per recordar. De vegades, sembla que les qüestions del cor hagin d’anar acompanyades d’una despesa econòmica, especialment si ens trobem a Barcelona, on les temptacions no tenen treva. Però la ciutat comtal ofereix moltes possibilitats d’oci per afavorir les relacions a cost zero. Espais oberts, tancats, calorosos, freds, sorollosos o solitaris… Presentem una guia per tenir una cita que no escuri les butxaques de ningú.

Pujar a Montjuïc

“Quedem a Plaça Espanya i pugem a peu fins on ens vingui de gust?”, podria ser una proposta habitual abans de quedar amb la persona que vols conèixer. Quedar aquí és assegurar-se el tret de sortida. Et trobes en un espai ampli, potser massa sorollós, però en un tres i no res podeu enfilar cap amunt, on el soroll de la ciutat es va esvaint. Passat el MNAC, el Parc de Montjuïc ofereix molts espais verds on petar la xerrada. Una passejada pel Jardí Botànic pot propiciar la conversa i si continuem més amunt, els Jardins de Laribal són un bon lloc per gaudir de la vista panoràmica de la ciutat, ja sigui a la llum del dia com de nit. Per als més atrevits, el castell de Montjuïc pot ser la cirereta de la vostra cita. Compte que és una prova de resistència per als més urbanites, ja que el tram final és una mica costerut, però el resultat final paga molt la pena. Un cop a dalt, només caldrà donar una ullada al majestuós Fossar de Santa Eulàlia i treure el cap per veure el port de Barcelona. Un altre dia, si la trobada duu a repetir i és del vostre gust gastar, podeu parar al mirador del Migdia a prendre alguna cosa.

Els jardins de Laribal, a la muntanya de Montjuïc.

Veure un pòdcast en directe

Assistir a un espectacle sempre és entretingut. Una activitat que ha agafat fama entre el públic dels pòdcasts és assistir a la gravació d’un programa en directe. Si us atrau la cultura i gaudiu de la tertúlia amb tocs d’humor, escoltar un pòdcast pot ser un pla interessant. Radio Primavera Sound ara n’ofereix molts a Barcelona. A més, acostumen a fer les sessions en sales d’espectacle de la ciutat molt boniques com la Paloma, l’Antiga Fàbrica d’Estrella Damm o la Sala Paral·lel 62. Fins i tot, podreu consumir sense gastar, ja que de vegades ofereixen tiquets gratis per prendre algun refrigeri o cervesa durant l’espectacle.

Podcast de 'La sotana' amb Joel Joan al teatre Victoria de Barcelona.

Visitar una exposició

La teva cita coincideix amb el primer diumenge del mes? Ni fet a propòsit! Hi ha centres culturals de Barcelona que obren de franc el primer diumenge de cada mes. Si sou amants de l'art i dels museus, de segur que serà un bon pla passejar pel centre de Barcelona i visitar el Museu d’Història de Barcelona (MUHBA), el Museu Picasso o el Centre de Cultura Contemporània de Barcelona (CCCB). Fer una visita cultural us pot fer descobrir coses de l’un i de l’altre que potser no tractaríeu en una conversa de bar i així podeu conversar a partir de les obres d’art que observeu.

Passejar per la carretera de les Aigües

Si bé és cert que fa de mal arribar (en funció de la zona d’on vingueu, és clar), una passejada per la carretera de les Aigües sempre és agradable. Es tracta d’un balcó privilegiat sobre la ciutat comtal, un gran mirador des de la serra de Collserola. El tram més bonic és d’uns quatre quilòmetres i va des de la plaça de la Mireia fins a l'estació del funicular de Vallvidrera. No es necessita cap gran pràctica per poder-lo fer amb èxit i de segur que poden sortir bones anècdotes d’aquesta trobada. Si la cita és exitosa, podeu repetir un altre dia i fer la ruta sencera de quasi vuit quilòmetres des del mirador dels Xiprers fins a la pujada de Collserola.

La carretera de les Aigües en una imatge d'arxiu.

Ja tenim el pla, com encarem la trobada?

“En les primeres cites, un dels grans problemes que tenim és que es posen grans expectatives”, apunta el psicòleg i terapeuta de parella Ignasi Puig Rodas. L’expert explica que les preocupacions no són casualitat, ja que l’entorn ens duu a tenir-les: “Com a societat hem construït els mites de l'amor romàntic i creiem que no triomfarem a la vida fins que no tinguem parella”, reflexiona.

Una de les preocupacions comunes és triar el lloc de la cita. Puig Rodas creu que primer cal plantejar-nos com ens distraiem normalment: “Hem de pensar com m'agradaria passar una estona divertida i si aquesta activitat és representativa de qui soc jo, i fer-ho. No només hi ha unes opcions d'oci adequades. És poc habitual que una persona digui, «Escolta, vaig a buscar minerals fòssils a la muntanya, vols venir amb mi?»”, apunta somrient.

En aquesta línia, fer una activitat compartida ens porta, segons diu Agustina Orsi, psicòloga i sexòloga, a confiar més en nosaltres: “Que passin coses al nostre voltant ens donarà seguretat per treure temes de conversa”. Segons els experts, aquesta opció s’allunya de la més comuna, però no més encertada: anar a un restaurant. Puig Rodas considera que si una de les dues persones es planteja gastar molt “està transmetent que els diners són un valor important per a ell o ella”.

Així doncs, ambdós especialistes coincideixen que tenir una cita a l’entorn natural és la millor idea i més encara si hem conegut la persona a través de les xarxes socials: “A vegades, pot fer una mica de por no saber gaire de la persona amb qui has quedat, llavors millor si estàs en un lloc on et pots sentir segura amb gent al voltant, perquè si no estàs còmoda, pots marxar”, comparteix Orsi.

En definitiva, els dos psicòlegs consideren que aquestes trobades s’han d’encarar amb tranquil·litat: “El que em trobo amb els meus pacients és que, quan ens enfrontem a tenir una primera cita, ens posem súper nerviosos perquè creiem que hem d'agradar a la persona, hem de treure temes… Sembla que ens posem a prova!”, i conclou que “cal anar amb la mentalitat que jo li haig d’agradar, però l'altra persona també m'ha d'impressionar a mi. Al final passar-ho bé és qüestió de les dues persones”.

stats