Gent
Estils 16/04/2015

Lucía Caram, Catalana de l'Any 2014

La monja i activista ha superat en vots Jordi Évole i Eduard Gratacós

à.g.
2 min
Lucía Caram recollint el premi de catalana de l'any de mans d'Artur Mas / ACN

BarcelonaLucía Caram ha estat nomenada Catalana de l'Any 2014. La monja i activista ha vençut en les votacions els altres dos finalistes, el periodista Jordi Évole i el metge especialista en medecina natal Eduard Gratacós. "Sí que passen coses rares en aquest país!", ha ironitzat Caram, per la seva condició de nascuda a l'Argentina. La religiosa va explicar que quan va arribar a la seva habitació de clausura, les monges claretianes no li van donar el llibre d'oracions, sinó el curs 'Digui, digui'. "El meu cor és blaugrana, encara que vagi de blanc", ha afegit. I ha reivindicat seguir lluitant "contra la pobresa infantil i l'exclusió dels més petits". El premi és una iniciativa d''El Periódico de Catalunya'.

La guanyadora ha rebut el guardó de mans del president de la Generalitat, Artur Mas, que en el seu parlament ha destacat que els tres finalistes "resumeixen molt bé la Catalunya actual", en referència a la seva diversitat d'orígens i llengües maternes. Mas ha reivindicat el valor "de la cohesió", ja que això fa "una societat més preparada per assumir els reptes". Dels tres ha destacat que "són persones amb talent, lluitadores i amb caràcter". Caram ha demanat que Mas assumeixi un pacte nacional contra la pobresa infantil i li ha demanat un compromís.

Durant el vespre s'han lliurat també dos altres premis. El de 'Millor iniciativa solidària Mercè Conesa' l'ha rebut Aliança contra la Pobresa Energètica, i el de 'Millor iniciativa empresarial' ha anat a parar a Hewlett Packard, pel desenvolupament des de la seva seu de Sant Cugat del Vallès de la tecnologia d'impressió 3D.

La gala s'ha celebrat al Teatre Nacional de Catalunya, presentada per Helena Garcia Melero i Lídia Heredia. L'acte ha comptat amb les actuacions d'In crescendo i Elena Gadel. La cloenda de la gala rep el nom de 'Sopar de l'any', i és un àpat apadrinat per Ferran Adrià i ofert per xefs com els germans Joan, Josep i Jordi Roca, Carme Ruscalleda, Nandu Jubany, Fina Puigdevall, Carles Gaig, Sergio Humada, Paco Pérez, Christian Escribà, Mey Hofmann, els germans Sergio i Javier Torres, Paco Méndez, Albert Adrià i Christian Escribà & Patricia Schmidt.

L'any passat, la Catalana de l'Any va ser Josefina Castellví, la primera dona a dirigir la base espanyola de l'Antàrtida. En edicions recents s'han distingit personatges com el comunicador Joaquim Maria Puyal, l'oncòleg Josep Sánchez de Toledo, el casteller David Miret, l'exentrenador del Barça Josep Guardiola o el cooperant Vicenç Ferrer. 'El Periódico' va instituir el premi l'any 2000.

stats