Estils 12/11/2020

El millor panettone de l'Estat el fan a la pastisseria Xocosave de Riudoms

Ha guanyat la cinquena edició d'un concurs especialitzat del Gremi de Pastisseria

Ara
2 min
Una imatge del millor 'panettone' 2020

BarcelonaAdan Sáez Ventura de la pastisseria Xocosave de Riudoms (Baix Camp) ha guanyat la cinquena edició del Concurs al Millor Panettone Artesà de l’Estat, organitzat per l’Escola de Pastisseria del Gremi de Barcelona. El panettone guanyador ha destacat pel seu gust en un concurs disputadíssim. Adan Sáez (Riudoms, 1985) va néixer en una família pastissera: va aprendre del seu avi i mestre artesà Miquel Ventura, i va rebre el suport de la segona generació, els seus pares. Fascinat per la professió, es va formar a l’Escola Joviat de Manresa i a l’Escola de Pastisseria del Gremi de Barcelona i té com a referents la Foix de Sarrià, la Bubó, la Pastisseria Lis i l'Ochiai.

Les claus del millor panettone artesà

Els participants en el concurs han preparat dos panettones clàssics de fruita (llimona o cedre, taronja i panses), d'elaboració pròpia, amb corona de glacejat de sucre, i artesans, elaborats només amb farina, mantega, rovells, fruites i llevat mare.

Des d'aquest dijoous a les 10.00, un jurat format per reconeguts professionals de la pastisseria ha degustat i valorat els panettones candidats seguint estrictes criteris: el gust, l'olor, l'aparença i la forma, l'enfornat i l'aspecte del glacejat, l'estructura de la molla i el desglossament de la fruita. Han format part del jurat, entre altres, el president del Gremi de Pastisseria de Barcelona, Elies Miró; el pastisser Oriol Balaguer; Tonatiuh Cortés (de la pastisseria Cloudstreet i guanyador de l’edició 2019), i Ibán Yarza, reconegut expert en pa i masses.

El boom del ‘pa de Toni’

L’Escola de Pastisseria de Barcelona organitza aquest campionat per incentivar i premiar els coneixements i les habilitats dels pastissers artesans en l'elaboració del panettone, unes postres que han viscut un autèntic boom els últims anys. Segons xifres del Gremi, el consum de panettone a Espanya s'ha multiplicat per deu els últims cinc anys i s'ha convertit en una autèntica revolució. Es tracta d'un dolç d’origen milanès i amb diverses llegendes sobre el seu origen. Una d’elles assegura que va néixer a la mansió d’un duc milanès al segle XV quan, per accident, al cuiner se li van cremar les postres i un dels servents, de nom Toni, va elaborar un pa dolç amb ous, farina, llard, cítrics i raïm. Va tenir tant èxit, que molts el van començar a elaborar sota el nom de “pa de Toni”. Una altra llegenda explica que un jove aristòcrata va voler enamorar la filla d’un pastisser de Milà. Per fer-ho, es va fer passar per aprenent i es va inventar un pa ensucrat amb forma de cúpula amb fruites confitades i aroma de llimona i taronja. Ben aviat, els milanesos van començar a demanar la seva creació, el ‘pa de Toni', en establiments de tota la ciutat.

stats