Moda
Estils Moda 30/09/2022

Modern i català? Aquesta és la roba que has de portar

Us proposem 10 marques d'aquí –o amb arrels catalanes– per vestir-vos de cap a peus

5 min
Alguns dels 'looks' de Brava Fabrics

BarcelonaPotser ja no som el gran país tèxtil que érem fa uns anys, però la moda catalana continua en forma. Sempre atenta al que passa al món i agafant tant les tendències universals, com les més recents del segle XXI (és el cas de la sostenibilitat, l'ètica i la venda per internet), la roba catalana és moderna, actual i està plenament inserida en el nostre dia a dia. ¿Vols vestir modern i només amb marques d'aquí? Això és plenament possible.

Aquestes són les nostres propostes per anar, de cap a peus i amb tots els complements inclosos, amb firmes del país:

La camisa

Brava Fabrics

Per si encara no la coneixes, és la marca barcelonina dels estampats originals i divertits. El seu catàleg és ampli i generós, tant per a home com per a dona. Brava Fabrics va ser fundada per dos estudiants d'Esade, Iván Monells i Ramón Barbero, que van adonar-se que la moda era un tema d'unió. El 2015 van engegar aquesta marca amb una visió empresarial que mirava als Estats Units: volien fer roba alternativa, basada en l'e-commerce i ètica, perquè només utilitzen materials sostenibles. Al seu catàleg trobareu col·laboracions tan eclèctiques com les de Playmobil, Polaroid, Miami Vice i ET.

La samarreta

Congo Studio

Són les samarretes més chic que pots trobar a Barcelona. CongoStudio és propietat de l'artista gràfica i directora d'art Laia Blesa. A banda de les seves creacions en làmina, molt centrades en elements naturals, dissenya samarretes senzilles i amb missatge sovint vinculats a creacions artístiques que fascinen l'autora, com pel·lícules de Cassavettes i llibres d'Anne Sexton. Es poden adquirir a través d'Etsy.

El vestit

Less Filling

Al pot petit hi ha la bona confitura. A cavall entre Barcelona –on es va crear el 2014– i Eivissa s'ha establert la base d'operacions de Less Filling, una marca que viu de la producció artesanal i l'exclusivitat de les seves peces, que es venen en sèries d'edició limitada, fetes a mà i serigrafiades. Marca d'estampats originals, colors i històries visuals molt influenciades pels il·lustradors, el còmic i fins i tot l'art infantil. Un producte únic i uns dissenys exclusius que miren de reüll l'art gràfic de la mà de Sole Kulnarong.

La jaqueta

TwoThirds

La parca, la trenca, el forro polar, l'estil Harrington. Parlem només de jaquetes, però a Twothirds tenen un catàleg amplíssim de roba casual per a dones, homes i nens. La psicòloga catalana Loreto B. Gala i l'investigador alemany Lutz Schwenke van deixar la seva feina per crear una de les marques barcelonines independents que més triomfa a tot el món: d'inspiració surfera, han sabut traslladar el seu esperit aquàtic i ecofriendly a la roba urbana. Especialment preocupats pel consum responsable i la supervivència del fons marí, es basen en la sobrietat dels dissenys i treballen amb materials orgànics, com el cotó i el polièster reciclats.

El jersei

Meyba

D'acord que el 2022 ja no és una marca estrictament catalana, però és inevitable sentir-la molt nostra. Fundada per Josep Mestre i Joaquim Ballber el 1940, és una icona pop absoluta dels anys 80, quan vestia el Barça, l'Osasuna o el Betis. Va haver de tancar el 1997, poc després de perdre els drets de la roba oficial del Barça, però el 2013 va tornar a mans neerlandeses, les mateixes que gestionen la marca Cruyff. I ha tornat amb força: roba esportiva retro que sap jugar amb la nostàlgia i l'estil urbà a parts iguals. Jerseis, samarretes, jaquetes i pantalons de xandall que semblen d'ahir, però que estan tant o més de moda que fa quaranta anys. 

Els pantalons

Antonieta

Extraordinària botiga i marca de roba del carrer Torrijos del barri de Gràcia. La seva especialitat és la creació per a dona genuïnament barcelonina a partir d'una produccio local, ja que tot ho fan a petits tallers entre Barcelona, Igualada i Olot. La marca de la casa? Un estil en què mana la comoditat, el disseny amb gust per les coses bàsiques i el gust exquisit de la propietària, Gemma Pedró, dissenyadora de moda i tèxtil. Una botiga i marca amb vocació de barri que acaba marcant l'estil de la ciutat.

Les vambes

Saye

Una de les marques que més ha calat entre la modernor catalana. Les Saye van néixer el març del 2018 amb el nom de Wado en una plataforma de micromecenatge i l'èxit va ser quasi immediat. Van començar fent el 90% de les seves vendes online, però avui dia també es troben en algunes botigues. El seu model de vamba estrella és semblant a les Reebok clàssic i és el 89, l'any que van néixer els tres socis fundadors de la marca. Tot i no ser de baix cost i l'enorme competència, Saye ja té un bocí de mercat a partir de la moda retro, el producte de proximitat, l'ètica i l'ecofriendly.

Les joies

Laura Brichs

Formació i vocació d'arquitecta i una absoluta vis artística. Així és Laura Brichs, que quan va entrar en contacte amb el món de la joieria i s'hi va enamorar a primer vista. Obrir un compte d'Instagram va ser una porta d'entrada a fer el gran canvi professional, que de manera natural va anar guanyant pes a favor de la joieria. Brichs té el seu taller al carrer Progrés del barri de Gràcia, on rep la gent amb cita prèvia i concentra la major part de les seves vendes. Anells, arracades, braçalets, collarets i joia efímera que es mou entre la sobrietat, l'art, el color, el joc i les portes obertes a la interpretació des de diversos punts de vista. El seu Instagram és un follow obligat.

Les ulleres

Etnia

En un món tan controlat per les grans multinacionals com el de les ulleres, que una marca independent catalana triomfi per tot el planeta és quasi un miracle. Etnia és aquest miracle. El seu gran mèrit és haver aconseguit mantenir-se modernes tots aquests anys sense abaixar el llistó, després de dues dècades venent ulleres a tort i a dret. El seu tret diferencial? La inesgotable gamma de colors, la llibertat absoluta per a qualsevol creació imaginable, el disseny exquisit i l'alta qualitat. Es poden comprar a tot el món, però al Born hi tenen la flagship store.

Els complements

Yohi & Olivia

Va començar com una marca homenatge als seus gatets i avui fa alguns dels complements més preciosos de la ciutat. Yohi & Olivia és la creació de Bea Garcia, patronista a qui sempre havia agradat cosir i que va començar a fer fundes de telèfon de roba. D'aquí va passar a fer bufandes, bosses, barrets i mascaretes. I d'una cosa a l'altra fins a fer unes bosses de viatge i unes motxilles infantils precioses i que avui són les més maques i exclusives que pots trobar al mercat. A Barcelona en pots comprar en botigues com l'Olokuti del carrer d'Astúries o per internet.

stats