Moda

Com vestir amb estil i de forma sostenible a la platja

Les marques catalanes aposten per un procés de producció responsable amb materials reciclats, fibres duradores i un disseny 'eco-friendly' per crear peces de roba que tenen cura del medi ambient

4 min
Una de les propostes de Bohodot per aquest estiu

BarcelonaBanyadors de proximitat, complements artesans, bosses transformables o tovalloles elaborades amb materials reciclats. Gaudir de la platja o la piscina i fer-ho de manera estilosa, tenint cura del medi ambient, és possible, i ara, a més, està a l'abast dels consumidors amb una oferta àmplia, diversa i gairebé il·limitada. L'aprofitament de materials en desús, el reciclatge i el redisseny dels productes més demandats a l'estiu, sota els criteris de sostenibilitat, consciència i transparència, estan a l'ordre del dia, i moltes marques catalanes ja neixen amb aquests valors incrustats en el seu ADN. D'altres estan en procés de reconversió. Fem un repàs de la indumentària indispensable per al bany a través de firmes de proximitat que es mullen sense perjudicar l'entorn.

Un bany de reciclatge

Catalunya concentra la majoria de marques especialitzades en bany que fan els deures en matèria de sostenibilitat. De fet, aquest valor ja pràcticament no s’ha d’explicar. “Quan ningú es preocupava de fer les coses bé, nosaltres ja teníem una comunitat a través de la qual posàvem en dubte l’evolució del sector i el seu impacte”, assegura Pepe Barguñó, fundador de Thinking Mu, un dels segells catalans de roba i complements sostenibles que lideren el canvi. “Els nostres productes utilitzen un 45% menys d’aigua, consumeixen un 30% menys de CO₂ i utilitzen un 13% menys de fosfats, si tenim en compte la mitjana de la indústria”, explica Barguñó, que coneix al detall el procés de fabricació de cada producte. A la platja, el disseny tampoc es descuida. “La tela fresca i adaptable fa que, gràcies a la seva ràpida capacitat d’absorció, no tinguis la sensació de portar realment un banyador”, afegeix. Actualment, Thinking Mu va un pas més enllà i se centra en la regeneració “per tornar a la Terra tot allò que li hem pres”, conclou.

Un dels 'looks' de Thinking Mu.

Qui també s’ho mira amb lupa, això, és All That She Loves, que duu l’essència de la Costa Brava a les seves peces femenines. La firma especialitzada en moda de bany se centra en obtenir una tintura el més responsable possible: “No és un procés fàcil, però treballem amb professionals que innoven en processos que són menys contaminants”, diu Clara Esteve, dissenyadora de la firma, que fabrica la roba en diversos tallers del Maresme, Barcelona i Girona.

All That She Loves té propostes amb tints poc contaminants.

De fet, la proximitat és un valor indispensable per ser sostenible: “Representa adquirir un producte que no ha fet milers de quilòmetres en avió o vaixell, amb els efectes que té això sobre el planeta”, assegura Peque de Fortuny qui juntament amb la seva filla, Cristina Torra, lidera Bohodot.

Una proposta de Bohodot per a l'estiu.

Aquesta firma, amb projecció internacional, té un ferm compromís amb el reciclatge. Segons asseguren, més del 70% dels teixits de cada col·lecció són reciclats i provenen de plàstics trets del Mediterrani. “Donem una segona vida al plàstic i contribuïm a la neteja de la costa”, afegeix Torra. A més, amb els teixits sobrants de la producció, Bohodot fa altres productes com gomes per al cabell o diademes. “Ho aprofitem tot”, conclou Torra.

Una tovallola 100% sostenible

Dels residus del mar també se’n poden fer tovalloles, l’accessori que mai falta en una bossa de platja. Això és possible gràcies a col·laboracions estratègiques entre empreses. Per exemple, Sita Murt s’ha aliat amb la iniciativa Seaqual, que neteja escombraries marines, per impulsar una tovallola 100% sostenible. “Està feta de cotó reciclat i de plàstics recollits i prèviament tractats”, assegura Isabel Esteve, directora de disseny de la firma igualadina.

Sita Murt proposa tovalloles i banyadors per a la temporada de platja.

Pel que fa a roba indispensable en qualsevol maleta d’estiu, Sita Murt aposta per les peces elaborades amb fibres de lli —“El seu procés de producció requereix un consum d’aigua molt baix”, diu Esteve— i els dissenys elaborats amb viscosa ecovero. Es tracta d’una fibra que s’obté d’una fusta sostenible provinent de fonts controlades. El punt tampoc hi pot faltar mai. “Representa el nostre saber fer per excel·lència i es fabrica en tallers de proximitat”, explica.

Les xancletes són veganes

Les xancletes també poden ser veganes. La firma Duoo, especialitzada en aquest tipus de calçat sostenible, ofereix models de tots els colors amb un disseny ergonòmic que respecta l’anatomia. “Incorporem una tecnologia innovadora que permet que el peu adopti una posició natural i s’ajusti a la forma de cadascú”, explica Sara Alcañiz, responsable de màrqueting de l’empresa barcelonina.

Un parell de sabates Duuo per a l'estiu.

I com ho palpa el consumidor? A través de les etiquetes o els certificats que són criteri de fiabilitat i transparència. “Aviat incorporarem el certificat V-Label, que garanteix el compliment de la normativa i assegura a qui el compra que el calçat és 100% vegà”, conclou Alcañiz. Qui també aposta pel calçat vegà és Toni Pons, amb una línia de sandàlies de riu elaborades amb goma reciclada (en castellà, cangrejeras) que són essencials per trepitjar pedres o roques. Aquest model s’afegeix al catàleg de sabates de producció artesanal de què disposa l’empresa gironina, amb altres col·leccions puntuals, elaborades amb teixits reciclats.

Pel que fa a complements, els cabassos fets a mà viuen una nova joventut i és habitual veure’ls a tot arreu —i a la platja per descomptat—. “Tractem de fer servir materials naturals d’origen vegetal com el cotó, el jute o el vímet”, explica Ricard Llop, director de màrqueting de Toni Pons. A banda de reduir la petjada ecològica, aquestes bosses tenen una vocació social: “Les fabriquem a centres especials de treball d’Ecosol, que donen feina a persones en risc d’exclusió social”, conclou.

stats