Estils 03/05/2023

Models amb corbes, amb canes o en cadira de rodes: el 080 celebra la diversitat

Les firmes Simorra i Escorpion han donat el tret de sortida a una nova edició de la passarel·la catalana que se celebra al Recinte Modernista de Sant Pau

4 min
Una proposta de The Artelier

Barcelona“Redefinir la bellesa i reflectir la realitat del carrer”. Aquesta és una de les fites de la nova edició del 080 Barcelona Fashion, que enguany posa l'accent en la diversitat, en el sentit més ampli de la paraula, i se centra en la pluralitat de cossos, talles, funcionalitats i gèneres. La varietat s'ha mostrat de manera evident ja durant la primera jornada de la passarel·la catalana, en la que han participat models per a tots els gustos. "Hem reforçat la selecció de perfils diferents perquè tothom se senti representat", ha explicat la directora creativa i de càsting del 080, Esther G. Capdevila.

En total, s’han escollit 80 models diferents. N'hi ha alguns d'edat avançada com l'holandès Felix Adergold, que ha protagonitzat campanyes com Bvlgari o Mango, o la japonesa Yuri Fukuhara. També models amb corbes com Lorena Durán, que trenca amb els cànons tradicionals, o també altres perfils més alternatius com la drag queen Hugo Díaz, coneguda artísticament com a Hugáceo Crujiente.

La model Lorena Durán amb un vestit de Simorra

Aquests noms se sumen a d'altres cares conegudes com la barcelonina Neus Bermejo, que, després de ser mare, ara fa cinc mesos, ha tornar a desfilar a la passarel·la catalana. Tots ells són professionals de l’art del modelatge: “Més enllà del físic, mirem que sàpiguen desfilar i que sedueixin la càmera”, afegia Capdevila.

La bellesa té moltes cares i cossos

Paral·lelament, el 080 acollirà en aquesta edició una altra novetat “per dignificar tots els cossos”: la primera desfilada de moda inclusiva de l’estat espanyol. Ho farà divendres a través de la firma Free Form Style, en una acció de sensibilització sobre la neutralitat corporal i la diversitat funcional que compta amb la col·laboració de l’Institut Català de les Dones (ICD). “La moda ha de servir per fer pujar l’autoestima a tothom”, ha recalcat Marina Vergés cofundadora de la marca. En aquesta desfilada hi participaran 16 models, alguns en cadira de rodes. Destaquen les atletes paralímpiques Desirée Vila i Sarai Gascón, que exhibiran algunes de les peces de la col·lecció debut que ha dissenyat Manuel Bolaño en exclusiva.

Simorra i Escorpion reclamen el saber fer artesà

Simorra ha inaugurat el calendari de desfilades del 080 amb una proposta que posa el focus en l’artesania. Per explicar-ho, la firma ha fet un viatge immersiu en els paisatges tàctils dels records de la infància. “És una col·lecció que posa en valor el que veritablement ens importa”, ha explicat Victoria Mitjans, dissenyadora de la firma. Els sentits s’aguditzen i el tacte es torna essencial per entendre la riquesa de matèries i textures que s’exhibeixen en la proposta que ja es comercialitza a les botigues: “El teixit és fonamental i ens permet explicar històries de tota la vida”, afegia Mitjans. En aquest festí sensorial, Simorra ha proposat peces de roba amb jacquards, brodats i detalls de macramé que recorden les vànoves o les estovalles de casa dels avis i també quadres vichy que remeten a l’esperit campestre. Tampoc ha passat desapercebuda una nova línia de peces texanes ni els barrets que Sol Pardo ha dissenyat per a l’ocasió.

Una proposta de Simorra

Al front row de la desfilada, el president de la Generalitat, Pere Aragonès, no s’ha perdut cap detall de la proposta de la firma catalana.

Qui també ha reivindicat els seus orígens artesanals ha estat Escorpion, amb una col·lecció inspirada en la dansa que ha comptat amb la participació de quatre ballarins professionals. Per fer-ho, la marca especialitzada en punt des del 1929 ha reinterpretat les peces que defineixen el seu ADN: “Reivindiquem que fem els millors jerseis de punt per a tot tipus de dones”, deia Jessica Raya de l’equip de disseny.

Els dissenyadors joves, un altre rotllo

Els dissenyadors emergents han presentat col·leccions urbanes que connecten amb les inquietuds dels joves. La proposta de The Artelier ha estat desafiant en molts sentits. Alba Arzya ha presentat una proposta sostenible, elaborada amb teixits reciclats i materials reutilitzats, que no classifica per gènere ni per temporades.

Una proposta de The Artelier

“La nostra roba la duen persones”, deia la dissenyadora, que ha comptat amb el cantant de música urbana Marc Martínez, conegut artísticament com a Subliminal, per amenitzar una acolorida desfilada amb peces de roba d’estampats hipnòtics i patrons desconstruïts.

Per la seva banda, Laretta també ha arriscat en el seu debut a la passarel·la. La mateixa dissenyadora, Lara Serrano, és un exemple d’atreviment: va canviar la carrera d’economia per la moda. La roba que dissenya d’esperit esportiu i romàntic combina el niló amb el ganxet amb volums sorprenents que s’aprecien en vestits isabelins. “Has de ser atrevit i valent per portar la meva roba”, bromejava Serrano. Finalment, la marca refinada Bielo, s’ha aliat amb el dissenyador Oscar León per donar un gir contemporani a la col·lecció del proper estiu.

Una de les propostes d'OscarLeon i Bielo

“Tot és punt en essència, però ara té un punt gamberro”, ha dit fent broma el dissenyador barceloní. Bielo_Oscarleon és una proposta de roba de punt de talls tradicionals i gran varietat de textures que exhibeix un disseny més desenfadat. En definitiva, un altre rotllo.

 

 

stats