Estils 08/10/2021

Modernisme més enllà de Barcelona

Us proposem descobrir l’empremta de l’estil arquitectònic més emblemàtic de Catalunya

Cristina Torra
5 min
La cripta Güell d'Antoni Gaudí està a Santa Coloma de Cervelló

BarcelonaLa Sagrada Família, la Casa Batlló, la Pedrera, el Palau de la Música i l’Hospital de Sant Pau són alguns dels edificis que ens poden venir primer a la ment si pensem en el Modernisme a Catalunya. També ho fan els noms dels arquitectes Antoni Gaudí, Lluís Domènech i Montaner i Josep Puig i Cadafalch. Però el Modernisme català no s’acaba a Barcelona. Arreu del territori tenim mostres increïbles d’aquest corrent arquitectònic, que ha posat Catalunya al mapa i ha captivat mig món. Et proposem fer un recorregut pels pobles i ciutats on descobrir altres obres d’aquests arquitectes i conèixer a fons les seves figures. També et mostrem altres joies modernistes que, tot i ser menys conegudes, són igual de fascinants. 

1.

Canet de Mar

¿Sabies que Canet és una de les viles de Catalunya amb més patrimoni modernista? Hi destaca sobretot la figura de Lluís Domènech i Montaner, així que si vols descobrir tots els seus secrets has de planejar una vista a la vila maresmenca. Hi trobaràs la casa d’estiueig de l’arquitecte i la Masia Rocosa, que es considera el laboratori i l’estudi on va gestar alguns dels seus projectes més reconeguts, com l’Hospital de Sant Pau i el Palau de la Música Catalana. A més de la presència del destacat arquitecte, també hi podràs descobrir altres joies modernistes de mestres com Josep Puig i Cadafalch, Eduard Ferrés i Puig i Pere Domènech i Roura. 

Can Rocosa, a Canet de Mar.
2.

Argentona i Mataró

Sense marxar del Maresme pots conèixer a fons una altra de les grans figures del Modernisme català. Josep Puig i Cadafalch va néixer a Mataró, va estiuejar a Argentona i la seva empremta es respira als carrers d’aquestes dues poblacions. A Mataró no et pots perdre la Casa Coll i Regàs, l’obra més emblemàtica de l’arquitecte, ni l’Ajuntament, on hi destaca el teginat modernista del Saló de Sessions. A Argentona és imprescindible que visitis la magnífica finca de Can Garí, un dels grans exponents de Puig i Cadafalch i la casa d’estiueig de la família.

La Casa Coll i Regàs, a Mataró.
3.

La Garriga i Cardedeu

El Vallès Oriental també va ser un territori destacat en el Modernisme gràcies, en part, a l’arquitecte Joaquim Manuel Raspall i Mayol. Nascut a Barcelona i deixeble de Puig i Cadafalch i Domènech i Montaner, va ser l’arquitecte de més de 700 obres entre Barcelona i diferents poblacions del Vallès, amb més rellevància a la Garriga i Cardedeu. A la primera, població natal de la seva mare, hi ha l’Illa Raspall, reconeguda com a Bé Cultura d’Interès Nacional. Es tracta d’una concentració de quatre cases construïdes per ell a l’inici del passeig, una via amb altres cases modernistes rellevants. La segona és un exemple del Modernisme d’estiueig, on els barcelonins benestants es feien construir torres on passar-hi els mesos de més calor. 

4.

La Pobla de Lillet

El que no et pots perdre en la visita a la Pobla de Lillet és un regal. Un regal que Antoni Gaudí va fer als senyors Artigas, propietaris d’una de les fàbriques més pròsperes de l’època. I què és aquest regal? Ni més ni menys que un jardí. Gaudí va allotjar-se a casa dels Artigas mentre construïa el Xalet del Catllaràs per als treballadors de la fàbrica Asland, que l’empresari Eusebi Güell acabava de fundar a Castellar de n’Hug. Com a agraïment per aquesta estada, l’arquitecte va voler fer un regal als Artigas i els va projectar uns jardins. Als Jardins Artigas veuràs com l’arquitectura i la natura es fusionen en harmonia. Per cert, el xalet va quedar a mig construir i encara podràs veure'n l'esquelet si fas una excursió per la serra del Catllaràs. 

5.

Santa Coloma de Cervelló

Aquí hi trobaràs una altra de les joies que Gaudí va construir fora de Barcelona. Segons el mateix Antoni Gaudí, si la Cripta Gaudií s’hagués acabat hauria sigut “una maqueta monumental de la Sagrada Família”. Aquesta església, situada a la Colònia Güell, és Patrimoni de la Humanitat i és de gran importància perquè és la primera vegada que l’arquitecte utilitza les seves innovacions arquitectòniques de manera unitària. Una meravella que cal conèixer!  

Un detall dels vitralls de la Cripta Gaudí.
6.

Sant Joan Despí

Si a Canet de Mar descobrim Domènech i Montaner i a Mataró i a Argentona Puig i Cadafalch, a Sant Joan Despí ens hi hem d’acostar si volem conèixer amb profunditat Josep Maria Jujol i Gibert. Se’l considera un artista total perquè, a més d’arquitecte, fa d’escultor, de dibuixant i d’aquarel·lista, i també de decorador i de dissenyador de mobles i fins i tot de làpides sepulcrals. Un autèntic geni que pots conèixer a partir de cases tan espectaculars com la Torre de la Creu o Can Negre, dues de les obres que descobriràs si fas l’Itinerari Jujol a Sant Joan Despí. 

7.

Sant Sadurní d’Anoia

L’emblema del municipi és, sens dubte, l’espectacular edifici de les Caves Codorníu, una de les obres més singulars de Puig i Cadafalch, catalogada com a Monument Historicoartístic Nacional. La Visita Puig i Cadafalch que ofereix Codorníu amb motiu del 150è aniversari del naixement de l’arquitecte fa un recorregut pel cava i el Modernisme a través d’un itinerari entre galeries subterrànies i entra, per primer cop, a la Torre Modernista, on va viure, fins als anys 80, la família Raventós.

L'edifici de les Caves Codorníu.
8.

Reus

La ciutat natal de Gaudí no podia falta en aquesta llista. Tot i que l’arquitecte no hi té cap obra, la ciutat respira la seva essència amb més de 80 edificis, 29 dels quals inclosos a la Ruta Modernista. Entrar a la Casa Navàs és un dels imprescindibles de la vista a Reus. Obra de Domènech i Montaner, es considera un edifici únic a Europa perquè conserva tot el seu interior original. Però la joia de la corona la trobaràs als afores de la ciutat, on hi ha l’Institut Pere Mata, un hospital psiquiàtric que també va dissenyar Domènech i Montaner. Durant la ruta també descobriràs molts edificis de l’arquitecte local Pere Caselles. A la ciutat també es pot visitar el Gaudí Centre i fer la Ruta Gaudí per conèixer casa natal de l’arquitecte modernista més famós del món. 

Un detall de l'interior de la Casa Navàs, a Reus.
9.

Sitges

Santiago Rusiñol va convertir Sitges en el temple de Modernisme a finals del segle XIX i principis del XX. Concretament ho va fer al Cau Ferrat (avui convertit en museu), on va viure des del 1894 pintant i escrivint bona part de la seva obra de caràcter simbolista. També va ser aquí on va celebrar festes modernistes, amb la participació d’artistes, escriptors i músics de l’època. Si vols palpar l’essència d’aquestes celebracions has de visitar aquest museu.

10.

Terrassa

Hi ha dues raons principals per visitar Terrassa si t’interessa el Modernisme. La primera és la fàbrica modernista Vapor Aymerich, Amat i Jover, una de les millors mostres d’arquitectura industrial modernista de Catalunya, avui seu del Museu Nacional de la Ciència i la Tècnica de Catalunya. Construïda per Lluís Muncunill i Parellada, conserva una enorme nau meravellosa d’11.000 metres quadrats coberta amb volta catalana en forma de dents de serra. La segona és la Masia Freixa. Obra del mateix arquitecte i d’inspiració gaudiniana, es tracta d’una antiga fàbrica convertida en residència familiar que està plena de perfils arrodonits i representacions naturals que et fascinaran.

stats