Estils 19/05/2021

Anem a pescar? Sí, però tornem el peix a l'aigua

Creix aquesta afició, que permet estar en contacte amb la natura i fer esport

5 min
Dos homes pescant a mar

BarcelonaDes que va començar la pandèmia que apreciem encara més el contacte amb la natura. Hem vist muntanyencs habituals i nouvinguts fent cua per coronar cims o rutes verdes que fins fa quatre dies eren grans desconegudes i ara estan sempre transitades. S’acosta l’estiu i, sense restriccions perimetrals, tothom aprofita per sortir i gaudir de la natura tant com sigui possible. Una bona opció és anar a pescar, però l’opció anomenada pesca sense mort guanya adeptes, ja que permet estar a l’aire lliure i evitar aglomeracions mentre practiques esport.

Pesca amb mosca

La pesca sense mort és la que torna el peix al riu tan bon punt es pesca. Per tornar-lo en condicions no es pot pescar amb esquers naturals, perquè si els peixos s’empassen l’esquer i l’ham que l’acompanya difícilment segueixen vius, i si s’intenta treure l’ham gairebé segur que s’esquinça per dins. “D’entrada la pesca és incompatible amb la vida”, diu Juan Luis Martín de Pozuelo, de 47 anys, i president de l’Associació de Pescadors Esportius Alt Empordà i membre de l’Associació AEMS-Ríos con Vida, però explica que hi ha alternatives, com la pesca a mosca. En aquest tipus de pesca l’arpó se suprimeix i només cal una canya, la imitació d'una mosca i una agulla corba que amb el mínim esforç es pot treure de la boca del peix sense deixar-li cicatriu. La mosca simula l’insecte que, al posar-se sobre la superfície de l’aigua, atrau els peixos.

El guia de pesca Toni Alavedra explica que ell pesca des que era petit i que ha fet d'aquesta afició la seva professió. Des que va amb cadira de rodes pesca més al mar, desplaçant-se sense problemes amb la barca, però, tot i així segueix pescant al riu: “La pesca té moltes variants i permet moure’t per diferents ambients: el riu, la muntanya o el mar. Cada tècnica de pesca té el seu material i coneixements”, diu. Ell assegura que la pesca sense mort cada cop es practica més: “Si només pesquéssim amb mort s’acabarien l’afició i la pesca, per això hi ha més consciència i es tendeix a regular”.

Toni Alavedra pescant al riu

Fa 30 anys que el Juan Luis pesca amb mosca. Tot va començar el dia que el seu pare el va portar al riu i li va posar una canya i una capsa de cucs a les mans. A partir d’aquí va anar descobrint que hi havia gent que pescava diferent, sense esquers naturals. Després amb un llibre i una revista dels anys 90 va veure l'anunci d'un curs de pesca amb mosca. “Des de llavors vaig deixar les canyes clàssiques, els cucs i el cistell dels peixos. La pesca amb mosca és una pesca més estètica, sembla un ball. A sobre et pots endur a casa el hobby i fer mosques i imitacions d'altres animals de l'entorn aquàtic, estudiar com fer les mosques per pescar millor, preparar i cuidar l’equip”, recorda.

Juan Luis Martin de Pozuelo pescant.

Contacte amb la natura

Toni Alavedra diu que el que més li agrada de la pesca és el contacte amb la natura, estar-hi i interpretar-la. “Tot el que sé de la natura ho he après a través de la pesca”, diu. Quan pesca desconnecta, està concentrat en on posarà la mosca i s’oblida dels problemes. La natura és un entorn reparador que ens allunya de la sobreestimulació a la qual estem sotmesos cada dia, té un altre ritme, hi ha més calma. Ja hi ha diversos estudis científics que asseguren que el contacte amb la natura disminueix l’estrès, reforça el sistema immunològic, augmenta la concentració i la creativitat i ens dona perspectiva per abordar les preocupacions. “Les aficions suposen dedicar-nos temps, permetre’ns experiències que ens fan passar-nos-ho bé. Fer una escapada a la natura ens ajuda a desconnectar, respirar i estar amb nosaltres mateixos. Sense un cost econòmic elevat i, en canvi, amb molts beneficis a nivell personal”, diu Layla Abdó, psicòloga del Gabinet Psicòlogic Mataró. “¿Saps la tranquil·litat que dona sentir l’olor de bosc o de camp, el murmuri constant del riu, i que el dia et passi sense adonar-te dels quilòmetres que fas caminant pel riu? M’evadeixo. Estàs concentrat, aprens a observar, respectes el silenci perquè els animals no et vegin i, gràcies a això, se’t presenta molta natura al voltant. Pots pescar sol, en parella o amb amics, i és una excusa per viatjar i descobrir llocs. A més, no necessites cap habilitat especial, només tenir curiositat”, explica el Juan Luis. En funció del tram del riu hi ha uns peixos o altres. A les capçaleres en què l’aigua corre abundantment hi ha truites; a les zones amb menys corrent hi trobarem carpes, i a les desembocadures hi ha més anguiles, llobarros i barbs. La temporada de truita va des de mitjans de març fins a finals de setembre.

“Fa temps gairebé tothom pescava al riu o al mar, sempre hi havia un amic o familiar que pescava i te'n podia ensenyar, ara no és tan habitual”, explica Alavedra. Després d’uns anys en què hi havia pocs aficionats a la pesca, està havent-hi un canvi, últimament està generant més interès. Per iniciar-se en la pesca sense mort és tan senzill com apuntar-se a un curs o buscar vídeos a internet. A partir dels cinc o sis anys les criatures poden aprendre a pescar amb mosca. “S’ha de tenir en compte que no es cansin massa o evitar camins molt complicats. Millor un lloc fàcil i còmode, on no es passi calor, fred o set i on el peix estigui davant nostre o s’acosti amb facilitat. Així s’hi aniran aficionant”, diu el Juan Luis. Sobre les habilitats, Alavedra parla d’intuïció per detectar els peixos, ser sigil·lós per no espantar-los, tenir capacitat d’observar els moviments de l’aigua, o d’on bufa el vent si s’està al mar, i saber posar l’ham segons el peix que es vol: “La pesca amb mosca és molt tècnica, aprendre-la és gairebé un art, aconseguir que la mosca es posi sobre l’aigua com si caigués de manera natural. Però només el fet de llançar, encara que no pesquis, ja és distret i interessant”.

L'equipació bàsica necessària

Amb una inversió mínima –250 euros aproximadament– pots gaudir de la pesca sense mort. Imprescindibles? La llicència, una canya i un equip que et permeti entrar al riu per gaudir del dia de pesca.

Llicència

És l'autorització per a la pràctica de la pesca recreativa (no professional) en aigües continentals i marítimes superficials des de terra o des d'una embarcació. Es pot sol·licitar en qualsevol moment al departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació.

Canya, carret, línia de pesca i mosques

Les mosques no pesen gens i no se’ls pot afegir un plom, perquè al caure a l’aigua espantarien els peixos. Aquí l’esquer es posa sobre l’aigua amb suavitat, gràcies a un fil de seda més gruixut que dona pes a tota la línia sense necessitat d’un plom.

Botes o vader

Si vols alguna cosa més que unes botes d’aigua, el vader és el vestit impermeabilitzat fins al pit que et protegeix de l’aigua. Pot anar amb botes incorporades o no.

Armilla

A les butxaques es duen les mosques, les tisores, els fils i altres utensilis que puguin fer falta.

Ulleres polaritzades

És important que anul·lin el reflex sobre l’aigua per poder localitzar els peixos a l’aigua i llançar la mosca on l’hem vist o on hem intuït que pot estar.

Gorra

Quan s’està hores a l’aire lliure cal protegir-se del sol. 

stats