Moda

Què portaràs aquest 2024? (I ja tens a l'armari)

Els experts en moda trien deu peces de roba clau que continuaran marcant tendència l’any vinent

6 min
Un armari amb roba en una imatge d'axiu

BarcelonaEn moda, ja se sap: les tendències canvien periòdicament, introduint variacions a cada temporada d’una mateixa peça o noves interpretacions. Alhora, es presenten constantment novetats per mantenir viva la indústria. Afortunadament, les tendències també són cícliques, amb elements que tornen en períodes cada vegada més breus, en els quals sovint hi ha fusió de tendències.

Sabent com funciona la moda, els experts recomanen, en primer lloc, un exercici de seny: “No és necessari comprar tant, sinó aprofitar al màxim el que ja tenim a l'armari”, assegura l’estilista Fermín Serret de Fermín&Guilles. L’altre consell és l’experimentació. Prendre’s la moda com un joc. “De tant en tant, cal fer un reset. Treure les peces que ja tens i començar a jugar-hi per descobrir noves combinacions que trenquin amb el que és previsible”, afegeix. Amb aquestes premisses, no cal buscar més; les tendències del 2024 segurament ja formen part del teu armari. Descobreix quines són i com es poden combinar.

1.

La camisa classica, però rejovenida

Si tens una camisa blanca de tall clàssic a l'armari, no la perdis de vista ni ara ni mai. Aquesta peça es manté com a supervivent dels capricis de la moda. Destaca la seva funcionalitat que la converteix en una peça imprescindible per a qualsevol ocasió, ja sigui un dinar familiar, una cerimònia o una reunió. “Li pots donar un aire més desenfadat amb texans i vambes, o més elegant si la combines amb un jersei o una jaqueta de punt”, assegura Fermín Serret, estilista de Fermin&Giles. La camisa, sobretot si és lleugerament ampla, té una altra peculiaritat: "Es pot intercanviar amb la teva parella." Per aquells que consideren que és una peça reservada per a adults, estan totalment equivocats: "No té límit d'edat. Molts joves la vesteixen i li fan un gir creatiu de 360 graus en interpretar-la d'una manera diferent", afegeix Serret. Aquest és el secret de l'èxit d'una peça que ha guanyat força en els últims anys: la sobre camisa.

2.

Els texans amples

Vivim en l’era dels texans, la peça que segurament defineix el segle XX i part del XXI. De tota l’amalgama de tendències que conviuen en aquesta peça universal, hi ha un fet incontestable: les siluetes cenyides inspirades en les estrelles del rock ja no estan de moda. Així i tot, els estripats i descosits continuen essent una opció estilística vàlida. “Quan pensàvem que el pantaló skinny guanyava terreny, resulta que no, que els pantalons amples o acampanats es resisteixen a cedir-los espai”, diu Marta Escoda, estilista i personal shopper d'Emquedabé. Si et costa decidir, sempre hi ha un model encertat: “Uns jeans de tall i camal recte d’un color blau mig. Aquests serien ideals per incloure dins l’armari càpsula”, afegeix Escoda. Si encara tens la faldilla texana més posada de 2023, ja sigui un model llarg fins a mitja cama o als turmells, no l'amaguis l'any vinent perquè segueix en tendència. "Seguirà fent parlar la temporada vinent", conclou Escoda.

Una proposta del projecte 080 Reborn.
3.

L'uniforme perfecte

A l'etern dilema de "què em poso", hi ha una solució ràpida i eficaç: una granota. "És una peça capaç de construir un look sencer de manera fàcil, permetent-te estar còmoda i sense esforç. A més, estilitza", recalca Marta Escoda. La clau és saber jugar amb els complements per donar-li més o menys formalitat. "Un cinturó pot ajudar a definir la silueta, les joies li aporten un toc més sofisticat, i si l'acompanyes amb una bossa de mà i uns talons, es converteix en una peça apta fins i tot per a celebracions", afegeix la fundadora d'Emquedabé. No en va, rep el nom de "l'uniforme perfecte". I si parlem de peces utilitàries, les granotes amb aquest estil, que emulen els uniformes dels treballadors, tornen a ser tendència el 2024, juntament amb els petos per a ocasions més relaxades.

4.

El ganxet, més enllà de l'estiu

Encara que la tècnica del ganxet sigui una presència destacada a les col·leccions d'estiu, cada vegada més marques decideixen desestacionalitzar-la, apostant per una sèrie de tops, jerseis calats i jaquetes que emulen les xarxes de pescadors. "Aquesta tendència guanya força gràcies a la seva vinculació nostàlgica als anys 70 i captiva també el públic masculí més jove", explica l'estilista Guilles Saint Martin de Fermín&Guilles. Encapsulades fins ara dins d'un estil bohemi i relaxat, les peces de ganxet sedueixen la passarel·la amb altres fórmules més contemporànies. Menys boho, i més chic. Sigui roba de ganxet nova o d'ocasió, la pregunta és com adaptar-la a l'hivern. "Fent superposicions de teixits i jugant amb diverses capes", afegeix Saint Martin.

5.

La sastreria relaxada

Ja fa temps que els conjunts dos peces s'han adaptat a l'estil més relaxat. La seva capacitat transformadora no té límits, i amb el temps, les siluetes oversize i desestructurades guanyen terreny, combinant-se amb altres peces. L’estilista Marta Escoda ens posa un exemple actual: "Una americana es pot combinar amb uns pantalons més esportius i ja aportes un altre aire". Aquest concepte es reflecteix setmanalment al seu compte d'Instagram @emquedabe, en el qual mostra com una peça única pot ser utilitzada en contextos laborals, relaxats o festius. La clau, segons Escoda, és jugar amb tons neutres i complements. "Si afegim a aquests conjunts dues peces, una dessuadora o una samarreta amb vambes, i una bossa de tipus bandolera, obtenim la mateixa base del look, però convertit en una opció més confortable", diu. A l'altre extrem, torna l'estil dandi o gentleman, que ressuscita els conjunts tradicionals de dues o tres peces de tall clàssic i ratlla diplomàtica: "Allò d'anar de vint-i-un botó, ha tornat a posar-se de moda".

6.

El color préssec

Pantone l’anomena Peach Fuzz, i segons l’autoritat mundial del color, serà la tonalitat del 2024. Aquella que influirà en àmbits com la moda, el disseny o la publicitat. És un color càlid, suau i acollidor que pot aportar dinamisme a l'armari", assenyala Marta Escoda. "Es pot combinar amb tonalitats neutres com el beix o el gris clar, així com amb el blanc si busquem una gamma cromàtica més clàssica." I per als més atrevits, Escoda suggereix una combinació audaç i adequada per al Peach Fuzz: "Donat que aquesta temporada estem enamorats de la tendència pop of red, no podríem escollir una combinació més atrevida i adequada pel préssec que un vermell intens”.

7.

El vestit 'baby doll'

Pel que fa als vestits, hi ha dues siluetes versàtils que es poden rescatar de l'armari. "Una és l'estil baby doll, que aposta per models curts de figura trapezi, còmodes i molt versàtils", comenta l'estilista Fermí Serret. Aquests dissenys, inspirats en la dècada dels 60, es poden portar de moltes maneres. "Pots deixar-lo tot obert si té botons i combinar-lo amb un pantaló molt ampli i vaporós", afegeix. Dins d'aquesta categoria també hi ha els vestits d'efecte pell, que poden ser elegants o donar un toc més juvenil si es combinen amb jerseis fins. L'altra opció és el vestit de punt més ajustat al cos, que sublima la silueta femenina. "Aquesta peça és fàcil de combinar, ja que és còmoda i sensual alhora", afegeix Serret. Pel que fa als colors, sense complicacions: blanc per als models curts i negre per als dissenys llargs. Pel que fa als estampats, tornen els motius gràfics i els polka dots.

8.

L'abric encoixinat

Surt al carrer i comença a comptar les persones que porten peces d'abrigar encoixinades: un abric, una jaqueta, una armilla... Les textures encoixinades han arribat per quedar-se, almenys una temporada més. "El que abans podia ser considerat demodé o massa relaxat, ara és molt sol·licitat gràcies als seus dissenys modernitzats que no renuncien a la comoditat", afirma Marta Escoda. L'abric encoixinat és el més sol·licitat i es porten tant els dissenys curts com llargs, amb caputxa o cinturó, i sobretot amb multi butxaques. A més, aquestes peces ofereixen un altre valor afegit: "Són fàcils de plegar i portar de viatge, ja que no s'arruguen ni es deformen, i això sempre és d'agrair", reconeix Guilles Saint Martin.

9.

Les vambes: fines o matusseres?

Les vambes s'han apoderat dels sabaters, i han desplaçat altres tipus de calçat, gràcies a la seva comoditat i versatilitat. Ofereixen una infinitat de propostes relaxades. Dins de tota l'amalgama de dissenys existents, destaquen dos tipus de models que continuaran marcant tendència. D'una banda, els models voluminosos de colors estridents: "Les vambes guanyen amplitud i es fan més vistoses que mai", afirma l'estilista Guilles Saint Martin. D'altra banda, els models clàssics, més esvelts i discrets, en tonalitats neutres o el sempre imbatible blanc. "Aquest últim mai passa de moda i sempre queda bé amb tot", afegeix Marta Escoda. Finalment, pel que fa a l'estil, cal tenir en compte les plataformes: "Tot i que elevin, no estilitzen, ja que aporten un volum extra a la part inferior del cos i centren la vista només allà", afegeix l'estilista d'Emquedabé.

10.

Un clàssic: sabata punxeguda

Tot i que van a la baixa, els talons sobreviuen al pas del temps perquè estilitzen i atorguen un punt de sofisticació a qualsevol estilisme. Aquest 2024, continuen amb força les Mary Jane de punta arrodonida i cordades al turmell, els dissenys de taló més sensat i les plantilles reforçades que garanteixen una major comoditat. "És cert que hi ha una tendència ortopèdica, però també és veritat que l'stiletto és imbatible", diu Fermín Serret. Amb punta afilada i a partir de cinc centímetres sobre el terra. Marta Escoda ens revela quin és el calçat perfecte: "Un model elegant de línies minimalistes per tal de poder-ho combinar en ocasions especials. És totalment atemporal", conclou.

stats