Estils 18/09/2014

10 raons (+1) per tenir relacions sexuals més sovint

Deu possibles motius per intensificar la nostra vida sexual. I si no són certs, són ben trobats

Ara
6 min
Els riscos de practicar sexe / THINKSTOCK

Barcelona1. El sexe crema calories... sobretot si es fa durar una mica

És un clàssic. Tot i que solen recordar que hi ha altres activitats –sempre esportives– que cremen més calories, els metges admeten que el sexe també té aquesta funció, encara que sigui complementària. També depèn de l'estil de cadascú al llit. Sigui com sigui, un estudi de l'octubre passat de la Universitat del Quebec mantenia que una hora de sexe pot servir per cremar tantes calories com mitja hora corrent. I la revista 'Health' cita l'opinió d'un professor, Justin Lehmiller, de la Universitat de Purdue (Indiana, als Estats Units) i autor de 'The Psychology of Human Sexuality', que assegura que el sexe pot enfortir el to muscular, augmentar la freqüència cardíaca i, en definitiva, fer treballar tot el cos. "En termes relatius, no és una quantitat enorme", admet Lehmiller. Però puntualitza que les sessions sexuals dels participants en l'estudi del qual van extreure les dades duraven fins a 25 minuts. "Si es tenen relacions sexuals durant un període de temps més llarg, es poden cremar més calories i extreure'n més beneficis", conclou.

2. El sexe ajuda a dormir

Sabeu què és la prolactina? Doncs es tracta d'una hormona que genera el cos quan es produeix un orgasme. I és una substància que relaxa i que, per tant, ajuda a dormir de manera natural. Ho diu Kristen Mark, directora del Laboratori de Promoció de la Salut Sexual de la Universitat de Kentucky: "Si esteu especialment cansats, tenir relacions sexuals i arribar a l'orgasme us ajudarà a adormir-vos més ràpidament". Tanmateix, probablement ja ho heu descobert vosaltres mateixos. Tot i que hi ha qui pensa que adormir-se després del sexe és més propi d'homes, s'han descrit casos de dones que també gaudeixen d'aquest plaer complementari.

3. El sexe fa baixar la tensió arterial i l'estrès

Segons la revista 'Health', l'any 2005 es va fer a Escòcia un estudi que va sotmetre els voluntaris a un dur experiment: se'ls demanava que anotessin la seva activitat sexual durant quinze dies i després els posaven proves que generen ansietat, com ara parlar en públic o resoldre problemes de matemàtiques en veu alta. Un cop es van tenir els resultats, els autors de l'estudi van concloure que els que havien tingut més relacions sexuals durant el període estudiat eren els que patien menys i que els pujava menys la tensió arterial i controlaven millor l'estrès. També es recuperaven més fàcilment. L'estudi afegeix una observació curiosa i (potser) discutible, segons la qual només el coit entre home i dona (amb penetració vaginal amb el penis) genera aquests efectes beneficiosos, i menysté la masturbació –se suposa que individual, en parella i en grup– i altres formes d'activitat sexual.

4. El sexe fa més fort el cor

Tornem a entrar en la faceta del sexe com a esport. Alguns experts sostenen que mantenir relacions sexuals regulars pot beneficiar el sistema cardiovascular. Un estudi britànic va determinar que els homes que tenien relacions sexuals almenys dues vegades per setmana, durant un període de 20 anys, tenien menys predisposició a morir d'una malaltia del cor que els que tenien sexe menys d'una vegada al mes. La mateixa doctora Mark matisa que és una coincidència d'hàbits: les persones amb una vida sexual saludable "solen tenir hàbits saludables en general". Però admet que "el sexe ajuda a regular hormones com l'estrogen i la testosterona, i això té efectes sobre tot l'organisme, inclòs el cor".

5. El sexe et protegeix dels refredats

Tenir relacions sexuals cada setmana estimula el sistema immunològic i proporciona protecció contra els refredats, segons un estudi de la Universitat de Wilkes. Els investigadors van donar als estudiants universitaris qüestionaris sobre la seva vida sexual, i després van fer-los proves amb la saliva per determinar quin nivell d'immunoglobulina A (IgA) tenien. Es tracta d'un anticòs que ajuda a combatre els virus. Els estudiants que tenien relacions sexuals una o dues vegades cada setmana tenien un 30% més d'IgA que els que tenien sexe menys sovint. Curiosament, també en tenien més que els tenien relacions sexuals més sovint, tres vegades cada setmana o més. Això seria una versió científica de la idea que totes les masses piquen.

6. Defugir el sexe al·legant mal de cap, un error

Un vell tòpic –que es podria considerar masclista i que alimenta un bon grapat d'acudits passats de moda– diu que les dones sovint diuen que tenen mal de cap quan volen defugir les relacions sexuals. Però un estudi alemany del 2013 indica que el sexe pot, justament, alleujar el mal de cap. Segons les conclusions de l'estudi, al qual es refereix la revista 'Health', un 60% dels participants que patien migranya i un 30% dels que patien cefalees deien que mantenir relacions sexuals els feia disminuir el dolor.

7. El sexe allarga la vida?

Diversos estudis haurien trobat connexions entre una vida sexual força activa i la longevitat. 'Health' destaca sobretot un estudi de la Universitat de Duke, tot i que no pot estar gaire actualitzat perquè es va fer entre el 1955 i el 1980. Els investigadors van observar que la coincidència entre la freqüència de les relacions sexuals i l'esperança de vida era el factor més destacable dels individus estudiats. I en el cas de les dones, el plaer era el factor més destacable. Els experts admeten que en realitat no es pot demostrar, amb la relació causa-efecte, que el sexe allargui la vida, però sí que es mostren convençuts dels beneficis del sexe sobre la salut en general i que, per tant, segur que no s'hi perd res per practicar-lo més.

8. El sexe enforteix les relacions

Sembla una obvietat... o no. En principi, mantenir relacions sexuals fa augmentar la intimitat entres els implicats, cosa que ha d'enfortir la relació. Però tenint en compte com s'acaben algunes relacions, deixem de banda el sentit comú i escoltem els científics. I ells diuen que l'oxitocina, també coneguda com 'l'hormona de l'amor', s'allibera en els actes d'intimitat física amb el contacte de pell amb pell, i aquesta hormona ajuda a augmentar els sentiments romàntics. I ara ve la recomanació clàssica que sembla extreta d'una comèdia romàntica: per aprofundir encara més el vincle, és bo abraçar-se després del sexe. Segons 'Health', un estudi de la Universitat de Toronto avala aquesta tesi. Es veu que els individus amb els quals es va experimentar per elaborar-lo van afirmar que havien trobat més satisfacció en la vida sexual si després del sexe passaven una estona petonejant-se i xerrant. No donen pistes sobre com es combina aquest consell amb la conclusió –comprovada– que després del sexe t'agafa son.

9. El sexe et fa més intel·ligent

Possiblement, d'entre totes les raons per intensificar les nostres relacions sexuals, la més original és la que defensa un estudi de la Universitat de Princeton del 2010, que va comprovar amb un estudi amb rates que els individus d'aquesta espècie que tenien relacions sexuals amb més freqüència presentaven un creixement més remarcable de les neurones a l'hipocamp, una regió cerebral clau per a l'aprenentatge i la memòria. "Sabem que hi ha substàncies químiques alliberades durant el sexe que activen centres de recompensa del cervell, o sigui que té sentit pensar que aquesta neurogènesi es produirà també en les persones", diu el professor Justin Lehmiller, de la Universitat de Purdue. "D'alguna manera, el sexe podria fer-nos potencialment més intel·ligents", afegeix.

10. El sexe et fa semblar més jove

En aquest cas, la idea surt d'una investigació presentada en la reunió anual del 2013 de la Societat Britànica de Psicologia, que va descobrir que els subjectes d'estudi que tenien relacions sexuals freqüents (almenys tres vegades cada setmana per a les persones d'entre 40 i 50 anys) arriben a tenir un aspecte com si tinguessin entre 4 i 7 anys menys. Un dels autors de l'estudi, David Weeks, creu que és cosa de les endorfines i dels efectes beneficiosos del sexe en general, especialment sobre els nivells d'estrès i la manera de dormir. El sexe també augmenta el flux sanguini i ajuda a regular les hormones, cosa que pot tenir efectes positius en l'aspecte de la pell.

+1. El sexe fa que vulguem més sexe

La raó definitiva per practicar més el sexe és que fer sexe fa tenir ganes de fer-ne més. Pel que sembla, no tendim a atipar-nos-en, sinó que mantenir-nos actius sexualment és la millor manera de mantenir la libido. I si el sexe té tants avantatges com diuen, sembla de tot recomanable trobar la manera de garantir que mantindrem el ritme. No es concreta si cal anar canviant de parella per aconseguir-ho. Però això, probablement, és un tema per a una altra llista.

stats