Estils 10/05/2021

Faldilles, làmpares i mobles: la segona vida de les mascaretes

Dissenyadors, artistes i amants de les manualitats busquen nous usos per evitar generar més residus

Dina Gachman. The New York Times
5 min
Mascaretes de tela penjades

Al principi les vam veure com un senyal que el virus no s’havia de prendre a la lleugera. Després, en l’espai d’un any, hem vist com les mascaretes es van esgotar, com van entrar en el debat científic, com es van encallar en el debat polític, com han salvat petits negocis i com han protegit algunes trobades socials. Han aparegut a bodes i a funerals, a catifes vermelles i la l’acte d’investidura del president dels EUA. Les mascaretes ara són a tot arreu. 

Però 14 mesos després de la recomanació de protegir-nos, el seu protagonisme sembla que comença a estar en entredit en algunes parts del món. A finals d’abril, els Centres per al Control i Prevenció de Malalties (CCD) dels EUA van publicar una guia on asseguraven que la gent vacunada ja no hauria de portar mascaretes quan estiguessin a l’aire lliure, sempre que no fos en llocs molt concorreguts. Davant de la perspectiva de tornar a caminar amb la cara descoberta, que passarà amb les mascaretes? Hi ha molta gent que encara no se sent prou segura com per treure-se-la, ja sigui perquè encara no estan vacunats o perquè tenen por -d’infectar-se o de què dirà la gent si se la treuen, tenint en compte que en espais tancats encara són necessàries-. Però la gent que aviat se la traurà per anar pel carrer pot optar per guardar-la; així, quan comenci la temporada de la grip se la pot posar. 

Tot i això, dissenyadors, amants de les manualitats i amants del medi ambient tenen moltes altres idees per donar nous usos a aquest símbol de l’any pandèmic. 

Ja en els primers dies de la pandèmia molts dissenyadors de moda es van posar a fer mascaretes mentre la demanda no parava de pujar. Buggu, una empresa coneguda per les seves bosses reutilitzables, va presentar la seva nova línia de mascaretes a la primavera i el primer dia en van vendre 10.000. Ara estan començant a disminuir la producció. “Crec que la pandèmia ha canviat la percepció que teníem sobre el fet de portar mascareta”, diu Dan Small, director d’aliances de Baggu. “Creiem que les mascaretes tindran un paper en el futur, encara que ens comencem a veure fora de la pandèmia”, diu. 

El dissenyador de moda Christian Siriano diu que la seva companyia ha produït uns 3 milions de mascaretes.

Per a ells va ser fonamental el fet que fossin reutilitzables. “La quantitat de productes d’un sol ús que hi ha allà fora és increïble”, lamenta. 

Mascaretes de faldilla

Els estudiants, per la seva, també han contribuït a aquests esforç de reutilització. Hannah Conradt, estudiant dels últims anys del Fashion Institute of Technology, estava treballant en un esbós de vestit de núvia quan la pandèmia va esclatar. “Vaig perdre la motivació per fer un vestit que ningú es voldria posar”, explica. “Em semblava molt frívol”. I així va començar a dissenyar mascaretes que compartia amb els amics, la família i el carter. Quan va tornar a reprendre la feina amb el vestit de núvia li va decidir afegir un toc molt 2020: una faldilla feta amb 50 mascaretes, que es poden treure per posar a la cara si fa falta. I és que ara, en resposta al malbaratament de mascaretes i l’excés de residus, molts dissenyadors i artistes estan buscant la manera de reutilitzar-les. Clarisse Merlet, arquitecta i CEO de la companyia FabBRICK, ha creat una manera de reutilitzar tot tipus de peces, incloses les mascaretes, i convertir-les en maons acolorits que es poden fer servir per crear mobles, llums, panells acústics o separadors de paret. “Mai m’hauria imaginat que utilitzaria mascaretes en les meves creacions”, diu. 

Shanan Campanaro, fundadora de l’estudi de disseny tèxtil Eskayel a Nova York, té un cubell ple de mascaretes per reciclar. “Els residus que generem són un gran problema”, diu, i explica que ella veu cada dia mascaretes "llençades al carrer, cosa que em fa enfadar molt”. I és que una part d'aquestes mascaretes estan arribant fins als rius i els oceans. Alison Jones, coordinadora de programes a Clean Ocean Action, diu que l'octubre passat un grup de voluntaris va recollir 680 mascaretes a les platges de Nova York i Nova Jersey. Lynn Adams, president de Pacific Beach Coalition, a Califòrnia, diu que els voluntaris expliquen que de mitjana recullen 717 mascaretes i guants cada mes. “Aquesta xifra és només un petit percentatge del que hi ha allà fora”. 

Marina DeBris, una artista de Sidney, ha trobat unes 300 mascaretes a la platja des de l’inici de la primavera. Les ha incorporat a peces de roba trashion -una paraula que neix de la unió de les paraules angleses trash (escombraries) i fashion (moda)- i en instal·lacions artístiques.

Una altra artista, Poramit Thantapalit, de New Jersey, ha començat a incorporar mascaretes a les seves escultures i instal·lacions. Abans ja havia treballat amb ampolles de plàstic, safates d’ous i altres productes reciclats. “Intento salvar el medi ambient i generar zero residus”, diu. O Haneul Kim, un dissenyador de Seül que ha descobert una manera de fondre les mascaretes a alta temperatura per crear ítems de plàstic. Costa unes 1500 mascaretes produir una cadira i per ara ja n’ha fet 50 (és a dir, ha utilitzat 75.000 mascaretes). 

Però hi ha altres maneres de combatre aquest problema. Els amants del bricolatge i les manualitats estan convertint les mascaretes en tot tipus de coses: des d'un petit coixí per a la barbeta dels violinistes fins a roba per a nines. És el cas de Kristina Wong, una artista de Los Angeles i fundadora del Auntie Sewing Squad -un grup que ha estat cosint mascaretes des de l’inici de la pandèmia-, que explica que estan pensant com reutilitzar-les. Una voluntària ja les ha reconvertit en llacets per al seu gat. Joy Cho, un dissenyador de Los Angeles i fundador de la marca Oh Joy! està pensant en reconvertir les mascaretes en genolleres i colzeres: “Quina millor manera que utilitzar mascaretes de tela per donar una nova vida a uns texans o a una jaqueta”. 

Miranda Bennet, dissenyadora de la seva pròpia marca a Austin, Texas, vol reutilitzar algunes de les seves mascaretes antigues de tela per fer-ne saquets de lavanda o roba interior. Per a ella aquesta és una manera de concebre les mascaretes d’una altra manera, “més enllà del símbol d'aïllament”. 

Però encara hi ha un altre bon motiu per guardar-se unes quantes mascaretes encara que el nombre de població vacunada creixi. Christian Siriano diu que hi ha gent que s’ha pres les mascaretes com un objecte que va més enllà de la protecció i ara el porten per qüestions d’estil. I no oblidem que hi ha molts epidemiòlegs que diuen que la propera pandèmia no està en dubte, la qüestió és només quan serà. “Guardeu-vos les mascaretes i no les llenceu”, recomana Miranda Bennett. 

Mentrestant, al Museu Nacional d’Història Afroamericana i a la New York Historical Society han estat recollint objectes de la pandèmia com les mascaretes per a futures exhibicions. “Volem capturar el que ha sigut viure en aquesta pandèmia perquè les generacions futures ho puguin entendre”, diu Margi Hofer, directora del museu. Per ara, el centre ha adquirit algunes mascaretes molt enginyoses i amb un esperit molt Nova York”, diu Hofer, que explica que la majoria són d’artistes locals tot i que la seva preferida és una mascareta amb pingüins que ha estat una donació del doctor Anthony Fauci, director de l'Institut Nacional de Malalties Infeccioses.

stats