Estils 29/09/2021

Tast a la Rambla: la gastronomia torna a prendre vida al carrer

Des de dijous fins a diumenge, 25 establiments reprenen la iniciativa que va començar fa set anys

5 min
Una edició anterior del Tast a la Rambla

BarcelonaEl Tast a la Rambla torna a reunir a partir d'aquest dijous restaurants, bars i pastisseries al final de l’artèria més coneguda de la ciutat de Barcelona. L’any passat, l’edició es va anul·lar i enguany se celebra l’últim cap de setmana de setembre en comptes del mes de juny, quan s’havia fet altres anys. Ara bé, les dates són bones, opinen cuiners i el president de l’Associació d’Amics de la Rambla, Fermín Villar. “Ens coincideix amb la festa major de la Rambla, que està dedicada a la Mare de Déu del Roser”, diu. I tot plegat en un any en què Barcelona és capital mundial de l’Alimentació Sostenible. “Per això apostarem pels aliments de quilòmetre zero i de temporada”, afirma Villar. El Tast a la Rambla està organitzat per l’Associació d’Amics, Veïns i Comerciants de la Rambla juntament amb el grup de comunicació GSR. A més, compta amb la col·laboració del Casal dels Infants del Raval, l’Escola de Turisme, Hostaleria i Gastronomia CETT i té Estrella Damm com a patrocinador principal.

Per un preu de quatre euros, que caldrà bescanviar per una moneda pròpia del Tast anomenada token, es podran tastar plats de la cuina tradicional, d’autor, tapes i pastissos. Un exemple: el caneló de rostit amb encenalls de foie i essència de tòfona del restaurant Nectari. “He triat aquest plat perquè és representatiu del meu restaurant, i també perquè els canelons agraden a casa nostra”, diu el xef Jordi Esteve. “A més, com que ja som a la tardor, opino que és un plat que ve més de gust menjar-lo ara que a l’estiu”. El caneló el prepararà a partir d’un rostit de tres carns, pollastre, vedella i porc i el completarà amb dos ingredients gurmets, com el foie i la tòfona. “Farem els canelons tal com els preparem al restaurant, on tenen molta sortida”, diu Jordi Esteve per remarcar la gran oportunitat que suposa tastar-lo al Tast de la Rambla per quatre tòkens. “En un restaurant sempre hi ha molts altres costos que s’han de tenir en compte en el preu del plat, i a la fira, és per emportar”, comenta.

Mentrestant, al restaurant Can Culleres, el cuiner Jordi Asensio ja té preparats els quilos de rovellons tipus botons per preparar 3.000 racions del plat que hi cuinarà. Concretament els farà amb un sofregit, una botifarra de pagès ecològica esparracada i un rovell trufat. “Cada ració farà cent cinquanta grams, de manera que he calculat posar-hi cinquanta grams aproximadament de bolets, sofregit i botifarra”, diu el xef, que afegeix que ha triat aquest plat perquè és la filosofia del restaurant. “És un plat de tardor, ingredients de km 0, i una recepta molt de la terra”, comenta. Sobre els rovellons tipus botó i el debat sobre la distinció entre aquests i els pinetells, Asensio assenyala que farà servir els rovellons, que són llisos, oberts i de color vi.

Mentrestant, a la pastisseria Takashi Ochiai, el pastisser Ken Ochiai Martí explica que per a aquesta edició ha decidit que prepararà el que anomena yuzu-matcha choux, una lionesa que conté a l’interior una ganache muntada de xocolata blanca amb te matxa i un cremós de yuzu. “El yuzu és un cítric japonès, que s’assembla a la mandarina però és més gran i no té forma arrodonida”, diu el pastisser, que assenyala que “el yuzu és més àcid respecte dels nostres cítrics de proximitat”, i per això és apreciat en pastisseria. Les postres tenen una base choux, un terme francès per designar la massa de la lionesa, i són una definició del que representa la pastisseria Takashi Ochiai de Barcelona: la unió del receptari dolç japonès amb el català “tot passant per França”, subratlla el pastisser.

La meitat de restaurants

Sobre les mesures de seguretat referents a la pandèmia, el president de l’Associació d’Amics de la Rambla, Fermín Villar, comenta que n’hi ha diverses. Per començar, el nombre de restaurants és inferior, gairebé suposa la meitat respecte d’altres anys. Concretament el 2019 van ser quaranta establiments els que hi van participar. A més, enguany una aplicació permetrà saber quantes persones hi ha el recinte on hi ha els restaurants, tenint en compte que no es poden sobrepassar les 2.000 persones. “Llavors caldrà esperar que en surtin perquè n’hi entrin de nous”, diu Villar.

D’altra banda, el Tast a la Rambla també aposta per visibilitzar col·lectius socials. Un és el jovent del Casal dels Infants del Raval, que hi treballarà. “Per a alguns d’ells serà la seva primera nòmina i per això ens en sentim molt orgullosos”, diu Villar. Un altre col·lectiu és l’alumnat de l’Escola de Turisme, Hostaleria i Gastronomia CETT, que també hi serà present ajudant els cuiners i el servei. “Podríem dir que el sector privat, el públic i el tercer sector són presents en el Tast a la Rambla”, diu Villar, perquè comenta que la iniciativa aglutina molts ingredients valuosos, gastronòmics, culturals i socials, que conformaran un bon plat.

I a tot plegat cal afegir-hi una curiositat i és que el Tast de la Rambla d’enguany té lloc en les mateixes dates que la festa major de la Rambla. “Fa 60 anys que la celebrem, però com que arriba després de la Mercè, acostuma a passar desapercebuda”, diu Villar. Sigui com sigui, la festa major de la Rambla està dedicada a la flor, i els actes que hi van lligats són “les flors i els desitjos”; es tracta de regalar 4.000 roses als que vagin dissabte a les 11 del matí davant del Palau de la Virreina. “Després la rosa cal dipositar-la en una cargolera gegant que hi tindrem col·locada i cadascú demanarà un desig”, diu Villar. Una altra activitat es farà al mosaic de Miró diumenge, que es cobrirà de flors. I encara una altra seran els viatges gratuïts a les golondrines del Port Vell. “Seran de franc si porta una flor a la mà”, detalla Villar, que comenta que el cap de setmana serà rodó a la Rambla de Barcelona. “La proposta pot començar amb un viatge amb golondrina gratuït; després es fa un mos al final de la Rambla, en què amb tan sols deu euros es pot fer un bon menú, i tot seguit es va passejant per veure com estarà guarnida la Rambla”. I sobre les activitats, comenta Villar: “Sabem que en gaudiran especialment la gent de casa nostra, perquè comptem amb l’experiència d’altres anys, que ha sigut així; però els estrangers que hi passegin també s’ho trobaran, i en molt pocs metres quadrats podran fer un viatge per la millor gastronomia de tot Barcelona”.

Per als cuiners, el Tast de la Rambla és com ser en un aparador que amplifica la feina que fan diàriament als seus restaurants. “És una oportunitat per estar amb altres cuiners amb els quals no coincidim tant, i per tenir el contacte constant de la gent”, diu el cuiner Jordi Esteve. En aquest sentit Fermín Villar considera que l’activitat és com una fira, i opina: “Per als botiguers, i jo ho puc dir perquè ho he estat, les fires eren les millors oportunitats comercials”. Sigui una oportunitat, una fira o simplement una cita lúdica, el que queda clar és que aquesta nova edició del Tast a la Rambla certifica que, de mica en mica, algunes coses van tornant a la normalitat.

stats