Estils 19/06/2019

Un joc de taula català, entre els més prestigiosos del món

'Sherlock' ha estat nominat als guardons Spiel des Jahres

2 min
El joc de taula 'Sherlock'

Es diu Sherlock i és català. Es tracta d'un joc de taula amb cartes firmat per Josep Izquierdo i Martí Lucas i la il·lustradora Alba Aragón. Està basat en la resolució d'un misteri a partir de les pistes que els jugadors van rebent i acaba d'aparèixer a la llista de recomanats dels prestigiosos premis Spiel des Jahres.

Per primera vegada a la història, el jurat d'aquests prestigiosos premis ha nominat un joc d’autoria i edició catalanes. Aquests guardons, que s’atorguen anualment des del 1978, premien l’excel·lència en el disseny de jocs i promouen els de més qualitat, com els populars Rummikub l’any 1980, Carcassonne el 2001 o Código Secreto el 2016. Una nominació o un premi Spiel des Jahres, que significa 'Joc de l’any' en alemany i que és el guardó més influent del món en aquest àmbit, pot incrementar les vendes fins al mig milió de còpies a escala mundial.

Els premis Spiel des Jahres han destacat el concepte del joc Sherlock, la seva estructura, l’aspecte i el disseny funcional dels seus elements. El joc es basa en la deducció amb el punt de partida d’una carta inicial que explica el cas a resoldre. A partir d’aquest moment, i seguint una sèrie de regles senzilles, els jugadors han d’anar desgranant pistes, exposant teories i fent deduccions per resoldre el misteri. Actualment hi ha sis models de joc publicats i vuit més en preparació, així com un Sherlock Kids per al públic familiar.

GDM Games és una editorial de jocs de taula que neix el 2013, gairebé dos anys després que Francisco Gallego autopubliqués el seu primer joc, el 'bestseller' internacional Guerra de Mitos, amb la idea d’editar jocs d’autors espanyols. Una decisió arriscada i a contracorrent, ja que la tendència del mercat és traduir jocs d’èxit, però encertada si es mira amb perspectiva. Des del 2013 GDM Games ha publicat gairebé una seixantena de jocs.

Francisco Gallego és jugador apassionat i expert, finalista de campionats, autor de jocs d’èxit, editor emprenedor i director de GDM Games. Especialista en jocs de cartes col·leccionables, l’any 2012 va decidir crear el seu primer joc. El va batejar com a Guerra de Mitos i és el joc de cartes col·leccionables amb més recorregut d’Europa. Té 13 expansions i, ara mateix, està pendent del rellançament que n’ha de fer una gran empresa nord-americana que n’ha comprat els drets a escala mundial. En paral·lel, Gallego és assessor i responsable de la secció de jocs de Verkami. Amb aquesta plataforma de crowdfunding catalana i el festival Dau Barcelona que organitza l’Ajuntament de Barcelona va crear un concurs de prototips de jocs que en sis edicions ja s’ha convertit en el més important de l’estat espanyol. Com a editor de GDM Games és el responsable de la recerca i l’edició dels jocs dels nous talents espanyols.

stats