Tritordeum, el nou cereal de moda

Les persones celíaques o amb intolerància al gluten cada vegada tenen més alternatives a l’hora de menjar cereals: el fajol, la quinoa o el tef en són exemples

TritordeumEl nou cereal  de moda
Laura Saula
04/09/2017
3 min

BarcelonaÉs un dels productes més cultivats del planeta i ha sigut durant mil·lennis la base de l’alimentació de moltes cultures. Parlem dels cereals, un dels pilars per a una alimentació saludable. La seva família engloba un bon grapat de varietats, com el blat, l’arròs, el mill, la quinoa i el cuscús, per esmentar-ne algunes. Com a nutrient principal, contenen hidrats de carboni o, dit d’una altra manera, sucres d’absorció lenta. “El consum de cereals ens ajuda a tenir energia, i no només física, sinó també mental, ja que el nostre cervell necessita aquest tipus de nutrient per mantenir-se actiu, atent i concentrat”, explica Meritxell Bansell, dietista i nutricionista del Centre Meritxell Dietètica i Nutrició de Vic. A més, l’experta afegeix que els cereals no només aporten hidrats de carboni, sinó també fibra. Però, això sí, Bansell considera que és important consumir-los sense refinar i apostar, per tant, per la seva versió integral. Només d’aquesta manera els cereals conserven vitamines i minerals com el magnesi, el seleni i el calci, tan beneficiosos per a la salut.

Des que existeix l’agricultura, l’encreuament d’espècies vegetals provocat per l’acció humana ha sigut molt habitual. I no s’ha fet cap excepció en l’àmbit dels cereals. De fet, una de les últimes novetats en el sector ha sigut el sorgiment de l’anomenat tritordeum, una combinació de blat antic i ordi silvestre cultivat al Mediterrani i en què la meitat de la seva producció és ecològica. Els seus descobridors van ser els investigadors Cristóbal Martínez i Juan Ballesteros, que van obtenir la fórmula després de diverses expedicions a Xile i a l’Argentina.

Segons explica Martínez, el tritordeum és una bona alternativa de cultiu al blat tradicional, perquè agrònomament és més robust i s’adapta millor al canvi climàtic i a les sequeres. També és un cereal més digerible que els habituals. “Encara que no sigui apte per a celíacs, el seu gluten és més digerible i és una bona alternativa per a les persones amb intoleràncies alimentàries”, afegeix l’investigador, que després del descobriment ha sigut un dels fundadors d’Agrasys, la productora catalana que comercialitza el nou cereal. Segons dades de l’empresa, aquesta temporada hi ha sembrades mil tres-centes hectàrees de tritordeum en països com Espanya, Itàlia i Turquia. Un projecte que s’està estenent per Europa i que ja compta amb partners a França, Suïssa, Alemanya i els Països Baixos.

Selecció de cereals més enllà del blat

El món dels cereals compta amb una gran varietat de llavors molt beneficioses per a la salut. Fem una selecció d’alguns cereals cada vegada més coneguts i n’expliquem els beneficis.

L’espelta

És més digerible que el blat perquè conté menys quantitat de gluten, però força fibra, vitamines del grup B i aminoàcids. Segons Anna Bach, nutricionista i professora de ciències de la salut a la UOC, és ideal per a les persones que pateixen estrenyiment. A més, ajuda a reduir l’estrès i a dormir bé gràcies al seu alt contingut en triptòfan.

El fajol o blat sarraí

Té un alt contingut en proteïnes, aminoàcids essencials i minerals com el manganès, el zinc i el coure. A més, és apte per a celíacs, ja que no conté gluten. Aquest cereal també compta amb D-fagomina, una substància que rebaixa els nivells de glucosa a la sang. La nutricionista Anna Bach proposa una recepta d’empedrat de blat sarraí amb bacallà.

La quinoa

Considerat un pseudocereal, no conté gluten i és una bona font de proteïnes, fibra dietètica, greixos poliinsaturats i minerals. Segons Bach, la quinoa pot tenir un paper en la prevenció i el tractament de malalties cardiovasculars perquè posseeix una gran activitat antioxidant i antiinflamatòria.

El tef

És un gra que té un gust dolç i que no conté gluten. És ric en calci, vitamina C i aminoàcids. Per a la nutricionista, la seva ingesta pot ser beneficiosa sobretot en el cas de persones amb anèmia, ja que aporta ferro.

Obre el primer ‘cereal cafè’ a Barcelona

Des de fa pocs mesos ha aterrat a Barcelona el primer cereal cafè de la ciutat. Un tipus de cafeteria que ja marca tendència en ciutats com Londres i Nova York i que consisteix, bàsicament, a oferir una àmplia selecció de cereals en qualsevol hora del dia. Això sí, cereals que van des dels més originals i refinadament ensucrats fins als més ecològics i naturals. El local de Barcelona es diu El Flako (c. General Álvarez de Castro, 5-7) i ha nascut de la mà de Laia Rincón, Nico Castán i Michiel Tromp. Tres joves que, encara que es confessen nostàlgics de cereals com els Froot Loops, aquells que a finals dels vuitanta es van deixar de comercialitzar a l’Estat per excés de sucre, també tenen clara la seva aposta pels productes naturals, sense gluten i aptes per a vegans.

stats