Estils 09/05/2019

Marxem (amb mascota) de cap de setmana

Creix l’aposta pel turisme rural 'pet-friendly', una demanda històrica dels propietaris d'animals

Aure Farran
4 min
Marxem (amb mascota) de cap de setmana

BARCELONA"Quan ens plantegem una sortida, l'única opció és que acceptin gossos". Així de contundent es mostra Mercè Roig, propietària del Duk, un pastor alemany de 4 anys. Les escapades rurals són una de les seves opcions d'oci, però reconeix que no sempre troben una oferta prou consolidada de cases o hotels de turisme rural que acceptin mascotes. "El cert és que farien falta més establiments per poder tenir un ventall més ampli per triar", afirma la Mercè. Les cases i hotels que han visitat fins ara no ofereixen cap servei o atenció especial als propietaris de mascotes, més aviat el contrari, "limiten l'accés a algunes zones comunes". No s'han trobat mai que els demanin una fiança per poder anar a l'establiment acompanyat pel gos, però sí pagaments complementaris per la seva estada.

La seva experiència la pateixen molts altres propietaris de gossos, que busquen una escapada rural i es troben que els seus animals no sempre són benvinguts. Però sembla que la tendència, a poc a poc, va canviant, i cada vegada més propietaris d'hotels i cases rurals entenen que acceptar la presència de mascotes suposa un valor afegit al seu establiment. Segons dades de l’Observatori del Turisme Rural 2017, un 37,4% dels propietaris admeten que disposen d’un establiment atractiu per a clients amb mascotes i que, per tant, han fet d’aquesta característica un valor diferencial. A més, segons les últimes dades (2019) de l’Observatori del Turisme Rural, un 13% dels propietaris catalans confirmen que l’admissió de mascotes els ha permès aconseguir més reserves.

Catalunya lidera l'oferta

A Catalunya, d’un total de 2.253 allotjaments registrats al portal EscapadaRural, un 43,9%, admeten animals de companyia, mentre que, al total d'Espanya, el percentatge és inferior: un 39% de les cases rurals del portal admeten animals. "Admetre mascotes no és per ell mateix un fet diferencial, però convertir-se en un allotjament 'pet-friendly' sí que suposa especialitzar-se en un nínxol de mercat.

Els gossos gaudeixen tant o més que els seus propietaris de les vacances

Segons les últimes dades de l’Observatori del Turisme Rural, un 75% dels propietaris afirmen que no estan especialitzats en cap tipus de demanda, tot i que l’especialització és el camí que ha de seguir el turisme rural per poder evolucionar. Diferenciar-se de la competència és clau per destacar, "ja sigui convertint-se en un allotjament 'pet-friendly' com orientant l’oferta cap a altres nínxols (ecoturisme, turisme 'wellness', ciclistes, celebracions d’esdeveniments particulars...)", explica Ana Alonso, directora de relacions institucionals d'Escapada Rural. Hi ha una dada que confirma que és una opció d'èxit: el Nadal passat els establiments rurals de Catalunya van tenir un 85% d’ocupació la nit de Cap d’Any, una xifra que ascendeix fins al 88% en el cas dels allotjaments rurals que admeten mascotes. "Els viatgers que practiquen turisme rural amb la seva mascota són un nínxol de mercat que està creixent i per això cada vegada són més els allotjaments que opten per especialitzar-se en aquest tipus de client, que sempre viatja amb el seu animal de companyia", afegeix Empar Baños, responsable de premsa d'EscapadaRural.com. També precisa que abans de res és important diferenciar entre els allotjaments que admeten mascotes i aquells que es consideren 'pet-friendly'. "Els que es consideren 'pet-friendly' són allotjaments que han orientat tot el seu negoci cap a aquest segment i, per tant, compten amb àrees especifiques per als animals de companyia, opcions per cobrir les seves necessitats i, en alguns casos, fins i tot disposen d’alimentació i joguines per als peluts".

Oferta amb personalitat pròpia

Un exemple de casa rural 'pet-friendly' és La Casa del Río, a Osca, que entre altres coses disposa de servei de residència canina i servei veterinari, i ofereix activitats aptes per fer amb animals. Tot i que cobren suplement, ho justifiquen donant-ne el 50% a una protectora animalista.

Un altre establiment que accepta animals i en fa bandera és l'Hotel Boutique Can Lluc d'Eivissa. La seva gerent, Tina Soriano, explica que "en moltes ocasions ens han demanat l'opció de portar la seva mascota, cosa que sempre hem acceptat d'una manera informal. Ara, vist que la demanda en aquest sentit creix, hem decidit promocionar-ho com un element de valor més del nostre establiment. Com explica Soriano, els usuaris estan "encantats de poder trobar llocs on els seus gossos són benvinguts i on troben tot l'espai per córrer i jugar". A més, han optat per fixar uns serveis específics per a aquests usuaris. "Els proporcionem un llit i recipients per a l'aigua i el menjar. Un 'pack' de benvinguda preparat per Dog Vivant i informació de les platges habilitades per anar-hi amb gossos", relata Tina Soriano. A Can Lluc no demanen fiança pel fet de portar animals i només estableixen algunes restriccions com el respecte a les zones de restauració, per estalviar molèsties a la resta de clients.

Un altre exemple d'allotjament 'pet-friendly' és l'Hostal Empúries, a l'Empordà, un lloc privilegiat de la Costa Brava on els gossos són benvinguts. Tal com expliquen a la revista 'Dog Friendly Traveler', l'Hostal Empúries cobra un únic preu de 15 euros per animal, més enllà de les nits que passin a l'hotel, i no posa cap limitació de mida ni de pes. Com a detall, l'hotel posa un bol per al gos a l'habitació.

Interès creixent

Tenint en compte que a Espanya hi ha prop de 5 milions i mig de gossos, segons dades de la Fundació Affinity, no és estrany que els establiments rurals s'hagin fixat en aquest públic.

I és que segons un estudi realitzat pel consultor David Mora de TravelGuau, el 90% dels espanyols viatgen amb la seva mascota almenys una vegada a l'any. Tot i això, el sector turístic espanyol encara no està prou preparat per satisfer les necessitats del turisme de 'pet-friendly'. De fet, el 47% dels espanyols reconeixen que tenen "grans problemes" per trobar un establiment turístic que accepti els gossos, segons afirma un estudi de DogBuddy. En canvi, aquesta no és la tònica de la resta dels països de la Unió Europea. A Anglaterra, per exemple, només el 8% dels ciutadans han patit inconvenients o els han posat impediments quan han viatjat amb el seu gos.

Molts propietaris de mascotes volen viatjar amb ells
Adreces web d'interès

Algunes pàgines web especialitzades s'han dedicat a elaborar bases de dades amb diferents establiments i zones on podreu viatjar sense problemes acompanyats del vostre gos o gat:

Escapada Rural

Per localitzar cases rurals on accepten mascotes

Viajar con Perros

Web especialitzada en allotjaments que admeten gossos

Hotdog Holidays

Recull llocs ideals per viatjar amb la vostra mascota

Dog Buddy

Servei de cangur i de recerca d'allotjaments per anar-hi amb gossos

Dog Vivant

Per descobrir els millors llocs per anar amb la mascota

Consells per viatjar amb mascotes

Si opteu per viatjar amb les vostres mascotes, des del Consell de Col·legis Veterinaris de Catalunya recorden que cal preparar “la seva maleta” com prepareu la vostra. Aquí teniu els 10 consells que fan els veterinaris:

  1. Abans del viatge definitiu, cal provar el mitjà de transport per veure com s’hi adaptarà l’animal.
  2. Per seguretat, l’animal no pot anar deslligat a l’interior del vehicle. Els animals han d’anar als seients del darrere amb xarxes o barres de separació; subjeccions per al cinturó de seguretat, gàbies o cistelles de transport ('transportins').
  3. Eviteu els cops de calor. S’ha de tenir el vehicle ben ventilat i parar freqüentment per donar aigua a l’animal i permetre-li que estiri les potes i faci les seves necessitats.
  4. Prepararem la maleta de l'animal com preparem la nostra, i hi posarem el seu menjar, aigua, alguna joguina i articles d’higiene per fer-li el viatge més agradable.
  5. Gossos, gats i fures han d’anar identificats amb el xip ISO homologat. Serveix a tota la Unió Europea per enllaçar les dades de l’animal amb el propietari (nom, cognoms, adreça, telèfon) per si es perd.
  6. Placa amb codi QR amb la informació del xip. L’Arxiu d'Identificació d'Animals de Companyia (AIAC) posa a disposició dels seus usuaris una placa amb codi QR per penjar-la al collar de l’animal i agilitzar-ne la identificació en cas de pèrdua.
  7. Gossos, gats i fures han d’anar a l’estranger amb el seu passaport. Aquest document permet a l’animal viatjar per la Unió Europea, l’identifica i informa sobre les vacunacions, desparasitacions, serologia de la ràbia i l’estat sanitari actual. Us el farà el vostre veterinari.
  8. Preparar el terreny. Un cop decidit el destí, cal informar-se dels serveis veterinaris d’urgència que hi haurà disponibles. Convé tenir-ne adreça i telèfon per si cal fer-los servir.
  9. Consultar l’ambaixada o consolat del país de destí. Cada país estableix els requisits que han de complir els animals visitants i cal estar preparats. Per viatjar fora d’Espanya cal que l’animal estigui identificat i vacunat de la ràbia (mínim 21 dies abans de viatjar).
  10. Finalment, cal assegurar-se que l’hotel, càmping o casa rural on anem admeti mascotes. Podeu consultar algunes de les pàgines web suggerides en l'altre complement d'informació.

stats