Esports
Estils Viatjar 11/07/2023

"Això és apte per a tothom, no cal estar superfort i no hi ha un límit d’edat"

La natació en aigües obertes suma adeptes que busquen el benestar físic de l'esport però també l'emocional i mental d'estar en contacte amb la natura

Cristina Torra
6 min
Un esportista nedant al mar a tocar de les roques

Barcelona“És un moment superespecial. Estàs en contacte amb la natura i el mar. Tens una sensació de llibertat tan gran!” Anna Sicart, de 43 anys, en fa 12 que practica la natació en aigües obertes i no ho canviaria per res del món. Per a ella és la seva dosi de meditació setmanal: “Estic sola, amb mi mateixa, escoltant la meva pròpia respiració, gairebé és com si medités”.

Olga Madrid també fa uns 10 anys que neda en aigües obertes: “Fer exercici físic al medi natural és un gust físic i mental. Per a mi ara és imprescindible en el meu dia a dia i necessito fer-ho de forma habitual per sentir-me bé. Em dona pau mental. Després d’una sortida al mar, tinc un estat de benestar increïble”, diu.

Totes dues en destaquen el benestar emocional, però també parlen dels beneficis físics. “Nedar suposa exigència perquè estàs en un medi que no és el teu, però no té impacte, flueixes. Jo no tinc mai mal d’esquena. A més, és un esport molt poc lesiu. Mai m’he lesionat prou per haver de parar”, argumenta l’Anna. L’Olga hi coincideix: “És apte per a tothom, no cal que estiguis superforta, i no hi ha un límit d’edat. Té molt poc impacte”.

Segons el llicenciat en INEFC, fisioterapeuta i osteòpata del centre de salut Holistk Ricard Cornellà, “la natació ben nedada té diferents tipus de beneficis per al cos”. D'una banda, fa treballar grans amplituds articulars i també les cadenes musculars en tot el seu conjunt: “Tant les estàtiques com les dinàmiques, i ho fa d’una manera simètrica ordenada i de baix impacte”, detalla. De l'altra, també explica que “la persona que neda té més facilitat per tenir bona postura, un bon to muscular i per tenir una amplitud articular òptima”, però desmunta un mite: “La creença que si nedes no et farà mal l’esquena no és del tot certa. Si no es planteja bé quin tipus d’estil i de quina manera, pot tenir un impacte negatiu. S’ha de recomanar bé el tipus d’estil i assegurar-se que es faci bé”. Per això recomana iniciar-se amb un entrenador que pugui dirigir la tècnica.

El director i entrenador de Radikal Swim Gerard Alemany també apunta com a benefici una millor funció cardiovascular i metabòlica. I explica que “també s’ha estudiat que el fet de nedar al mar afavoreix a l’estat d’ànim, amb l’alliberament de dopamina i serotonina: tens una sensació de felicitat i satisfacció i redueix l’estrès”. A més, “estar en contacte amb l’aigua freda, en la mesura justa, ajuda a enfortir el sistema immunitari i s’ha demostrat que redueix els nivells de cortisol”, detalla.

Una sortida d'aigües obertes.

Físicament el fet de nedar al mar també genera beneficis extres. Els corrents i les onades condicionen la mecànica de la natació, i si d'una banda fan que es nedi amb més dificultat, de l’altra ho fan més motivador. “El fet que hi hagi aquests estímuls provoca una adaptació del moviment i fa que hi hagi petits matisos articulars que enriqueixen l’esportista”, detalla Cornellà.

Assolir un repte

Tots aquests beneficis ajuden perquè aquest esport tingui factor addictiu. L’Anna es va enganxar a les aigües obertes a Cadaqués: “Un estiu vaig veure que Marnaton feia una travessa entre el cap de Creus i Cadaqués i em va semblar tan brutal que em vaig estar entrenant tot l’any per fer-la l’any vinent”. A partir d’aquí va començar a fer altres reptes amb Marnaton, un projecte que organitza proves competitives de natació en aigües obertes en diferents punts de la costa catalana i balear.

Un moment de la Marnaton eDreams Formentera del mes de maig.

L'experiència de l’Olga és similar. Ella va començar a nedar fora de la piscina, a Banyoles: “Al setembre fan una travessa a l’estany i un any em vaig proposar fer-la. A partir de llavors vaig començar amb altres reptes en aigües obertes”, explica.

D’aquella experiència ja fa uns 10 anys i ara l’Olga forma part de Radikal Swim, un club de natació en aigües obertes que proposa diferents entrenaments, esdeveniments i competicions amb la missió d’acostar la gent al mar. “Hi ha hagut un període de temps que hem estat molt desconnectats de la natura i Radikal ve de radi, arrel, de tornar a les arrels: tornar a nedar al mar, que és d’on venim”, explica el director de Radikal Swim.

“El fet d’anar sumant reptes et fa créixer com a persona i com a nedador”, di ul’Anna. “Primer no em pensava que pogués fer la cap de Creus - Cadaqués i amb el temps he estat capaç de fer els 20 quilòmetres que separen el Port de la Selva i Cadaqués, o creuar l’estret de Gibraltar”, explica orgullosa. “Per a mi un dels grans aprenentatges que m’ha portat la natació en aigües obertes és l’esperit de superació: sé que si faig les coses bé, amb tècnica, si em concentro, si estic tranquil·la i si tinc pensaments positius, puc aconseguir els reptes que em proposo, i això és un aprenentatge que m’emporto a altres àmbits de la vida”, considera l’Olga.

En aquesta línia també treballa Marnaton: “Quan naixem el 2008 no pensem tant en competir, sinó en compartir i també en millorar i superar-se un mateix”, apunta David Campà, director de Marnaton.

Més adeptes femenines

El club Marnaton neix, com Radikal, amb la idea de popularitzar les aigües obertes i fer que no siguin només exclusives de nedadors professionals. Amb els anys aquell petit equip que feia classes de tècnica i entrenaments per preparar les travesses s’ha convertit en un club de 300 socis. Al llarg de l’any, el club ofereix 6 proves en aigües obertes i una prova que es diu Swimrum, que proposa córrer i nedar amb tot l’equip, a la qual s’apunten unes 6.000 persones. “És un esport en creixement”, explica el director del club, que també apunta que “en els darrers anys ha crescut i ho ha fet de manera molt organitzada i enfocada al públic popular, que no tenia aquest espai sense que fos tan competitiu”. En aquest sentit, Radikal Swim també ha notat aquest creixement. Des del 2010, el primer any del qual disposen de dades de la travessa Radikal Ocean52, que es fa cada any entre Calella i Llafranc, Radikal ha passat de 129 inscrits a uns 1.500. També entrenen 300 persones durant el curs i ofereixen activitats d’oci setmanals per poder nedar en aigües obertes tot l’any.

Nedar en aigües obertes permet gaudir dels espectaculars paisatges de costa.

Els dos clubs també han detectat un augment de nedadores. Radikal Swim té un 45% de dones al club i les dades de Marnaton diuen que un 38% dels participants a les seves proves són dones, un percentatge que supera el 50% en les proves de curta distància. “No sabem per què, però el fet que sigui un esport molt social i on es genera molta empatia creiem que hi ajuda”, diu Campà. “És un esport a l’abast de tothom i que connecta la gent. El fet d’estar a un medi diferent fa que ens donem tots molt suport i crea una sensació d’equip molt gran”, afegeix Alemany. “He conegut gent que ara són grans amics. A les aigües obertes hi ha un ambient sa i supersaludable”, diu l’Anna. I Campà encara afegeix un motiu més: “Es necessita capacitat per superar les pors i molta resiliència, i d’això últim sobretot en tenen molta les dones”.

Guia pràctica per nedar en aigües obertes

Com m’inicio?

Depèn del teu estat físic, però si pots nedar 10 piscines sense parar segurament ja pots animar-te a sortir al mar. És important buscar el suport d’un professional que t’assessori en la tècnica.

Què necessito?

És un esport molt democràtic: amb unes ulleres, un banyador, una boia i un neoprè si el practiques a l’hivern en tens prou.

Consells de seguretat

  • Neda sempre acompanyat.
  • Consulta la previsió meteorologia abans de sortir.
  • Informa’t de les característiques del lloc on vols nedar per tenir en compte possibles corrents, riscos, flora i fauna que hi viu, etc.
  • Avisa d’on vas algú que es quedi a terra.
  • Controla les àrees segures i senyalitzades.
  • Si pots, neda amb una estructura de seguretat (barca de suport).
  • Porta sempre la teva boia.
  • Respecta el mar i la seva vida.
stats