Benestar

Vuit plans a prop de casa per afrontar el retorn a la rutina

Més enllà de quedar per sopar o per fer un cafè, us oferim altres idees menys convencionals per trencar amb la monotonia del mes de setembre

Laura Minguella
6 min
Una persona bussejant a Tossa de Mar en una imatge d'arxiu.

BarcelonaPassem bona part de l'any esperant que arribin les vacances i, pràcticament sense adonar-nos-en, el mes d'agost està a punt d'acabar-se i tornem a les obligacions i als horaris fixos. Per a una part important de la població, aquesta incorporació als hàbits i obligacions laborals es manifesta en una sensació de falta d'energia, desmotivació o tristesa que es pot traslladar a la relació amb la parella, els amics o la família. Els experts recomanen que posar límits a la feina i dedicar temps a la vida personal pot ajudar al retorn a la rutina.

Segons Mireia Cabero, professora col·laboradora dels estudis de psicologia i ciències de l'Educació de la UOC, que la conciliació permeti durant l'any poder viure la vida que es vulgui viure alhora que es treballa és una necessitat que no s'ha de passar per alt: "Si no és així, la renúncia és excessiva i impacta en la nostra satisfacció, equilibri i motivació, i pot generar quadres de depressió reactiva, ansietat generalitzada, esgotament professional i estrès", assegura Cabero a l'article 8 consells per tornar a la rutina després de les vacances.

Fer activitat física regular, passar més temps a l'aire lliure, reservar temps per als hobbies, desconnectar del mòbil i cuidar la rutina del son són alguns dels hàbits que els experts recomanen adquirir en tornar de les vacances per millorar l'estat d'ànim. Us proposem algunes idees poc convencionals per fer amb la parella, amb amics o amb la família a casa (o ben a prop) per mantenir temps per a un mateix durant tot l'any, no només a l'estiu.

Fer de turista al teu poble o ciutat

Gaudir de l'encant del poble o ciutat on vius com si fos la primera vegada pot ser una manera d'allargar les vacances aquest setembre. Visitar el patrimoni històric i perdre's pels carrers com si fossin desconeguts o fer un àpat en un restaurant nou són maneres de redescobrir els encants del lloc que fa anys que coneixes. Pots fer una visita guiada o agafar un autobús qualsevol i baixar en una parada on no t'havies aturat mai per explorar una zona nova.

Dues persones passejant pel call de Girona.

Viatjar a través dels fogons

Una manera d'apropar-se a altres cultures és fer-ho a través de la seva cuina. Dedicar una nit a la cuina internacional és un bon pla per degustar en parella o amb amics. “Fa un parell d’estius que el meu marit i jo dediquem algunes nits a la cuina internacional. Investiguem la gastronomia d’un país i preparem junts alguns plats”, explica la Sílvia, que afegeix que les cites cuinant abans de degustar el que han preparat plegats són “d’allò més divertides”. La Natàlia i el Xavi també tenen cites de gastronomia internacional: “Cada un escull un país, portem alguns plats típics i mirem pel·lícules o sèries d'allà”, assegura la jove estudiant. Per a ells, és una manera de descobrir món sense sortir de casa: “Sempre acabem aprenent alguna cosa nova dels països que escollim i com que encara no tenim diners per viatjar tant, ens hi apropem d’aquesta manera”, confessa.

Una persona preparant tacos.
Una persona preparant sushi.

Organitzar un concurs de cuina

Sense marxar gaire lluny dels fogons, organitzar un concurs de cuina pot aportar un punt d’emoció als sopars compartits a casa. Es tracta d’escollir un o més plats i cuinar-los per separat, cadascú a la seva manera. La gràcia del sopar és degustar tots els plats i, al final de la vetllada, decidir qui ha fet la millor truita de patates –amb ceba o sense–, qui ha preparat el millor steak tartar, qui ha clavat el punt del bistec o qui ha creat el còctel perfecte per arrodonir la nit. L’elecció dels plats i el grau de dificultat dependrà de la destresa de cada grup.

Un grup d'amics cuinant a casa en una imatge de recurs.

Entrenar a l'aire lliure

Practicar esport a l'aire lliure és una bona manera d'aprofitar el bon temps i les hores de llum que encara tenim al setembre. A més, l'exercici millora la cognició a curt termini. Els estudis demostren que, immediatament després d'una sessió d'activitat física, les persones obtenen millors resultats en proves de memòria operativa i altres funcions executives. Això pot ser degut, en part, al fet que el moviment afavoreix l'alliberament de neurotransmissors al cervell, sobretot epinefrina i norepinefrina. “Aquest tipus de molècules són necessàries per parar atenció a la informació”, assegura Marc Roig, investigador català i professor associat de la Facultat de Fisioteràpia i Teràpia Ocupacional de la Universitat McGill en un article al The New York Times. "L'atenció és essencial per a la memòria de treball i el funcionament executiu", afegeix.

Grup de ciclistes a la carretera de les Aigües de Collserola.

A més, fer-ho en parella o amb amics ajuda a mantenir la constància, superar la mandra i reforça el vincle sentimental. Entre els esports més populars per practicar a l’aire lliure hi ha el running, el ciclisme o el patinatge sobre rodes, que a més brinda l’oportunitat de passar una estona a prop del mar: “Ens agrada molt agafar les bicis i passar la tarda recorrent el litoral barceloní, començant pel Fòrum i acabant a les Drassanes”, explica l’Anna, que habitualment practica esport amb la seva parella a Barcelona. Espais verds com parcs i jardins són també perfectes per fer esport a l’aire lliure i, a més, ofereixen ombra i fonts per hidratar-se. Una altra opció és apuntar-se a una classe a l'aire lliure: l’oferta és força àmplia per a disciplines com el ioga, el taitxí o fins i tot l'escalada.

Gaudir del mar des d'una altra perspectiva

El setembre és una bona època per gaudir de les platges i els passejos marítims. Fer un bateig de submarinisme en parella o amics és una manera diferent de gaudir del mar, en aquest cas des de les seves profunditats. Aquesta activitat consisteix a fer una immersió al mar amb un supervisor i amb equipament de busseig a una profunditat màxima de 8 metres. A la costa catalana hi ha molts punts on poder tenir aquesta cita submarina i descobrir el medi submarí. Si no comptes amb pressupost, no cal fer submarinisme per veure peixos o estrelles de mar. La fauna que hi ha als primers pocs metres de profunditat del Mediterrani és molta i variada i es pot veure passejant per les roques i les platges o bé nedant a prop de la costa. En família, en parella o amb amics (és millor no anar mai sol), la costa catalana és apte per a tots els públics.

Dues persones nedant a Tossa de Mar.

Explorar la calma dels ocells

Segons dades de l'Agència Catalana de Turisme, a Catalunya se citen més de 400 aus diferents gràcies a la diversitat del territori català. Això fa que arreu del país hi hagi indrets que són perfectes per a l'observació ornitològica, com el parc natural del Delta de l'Ebre, els aiguamolls de l'Empordà, l'estany d'Ivars i Vila-sana o els espais naturals del Delta del Llobregat. És una activitat que requereix paciència i silenci, però que també pot ser molt emocionant, especialment quan, a través dels binocles, es comencen a veure diferents espècies d’ocells. Els espais designats per a aquesta activitat, com les casetes d’observació, acostumen a estar equipats amb panells informatius de les espècies que es poden veure.

Un ocell a la província de Lleida.

Dues idees sorgides a les xarxes socials

Nit de PowerPoint

És una activitat senzilla que consisteix a preparar presentacions de PowerPoint informals i divertides, com fer un rànquing dels millors gustos de gelats o una llista amb les coses que t'emportaries per sobreviure a una illa deserta. Un bon moment per fer-ho és després de sopar, allargant la nit amb les presentacions. En l'àmbit romàntic, aquesta activitat també pot ser una bona manera de conèixer més la parella i enfortir la relació. "Nosaltres vam preparar dues presentacions cadascú: primer una de divertida i després una sobre nosaltres. Jo vaig fer-ne una amb els 10 motius pels quals estimo la meva parella i ell va fer un rànquing dels millors records compartits, va ser molt maco explicar-nos d'aquesta manera el nostre amor", explica la Natàlia.

Una proposta romàntica

Una idea que ha popularitzat TikTok és buscar elements de la natura com pedretes, petxines, fulles o flors del color exacte dels ulls de la parella. L’Anna i l’Estel fa gairebé tres anys que estan juntes i s’han apuntat a aquesta moda: “En una escapada que vam fer als Pirineus li vaig proposar a l’Anna de fer-ho i una tarda que estàvem vora el riu vam jugar a buscar pedres amb els nostres colors d’ulls”, explica l’Estel. “En el meu cas va ser més fàcil perquè tinc els ulls marrons, però trobar una pedra amb un color verdós com els ulls de l’Anna va ser més complicat”, comenta. La parella assegura que l’estona que van passar buscant pedretes es va convertir un dels moments més especials del viatge.

stats