Ara Estiu 29/08/2016

Catalunya Ràdio es renova amb l’ambició de recuperar el lideratge

Estrena una temporada plena de canvis a la graella i en la identitat sonora

Albert Castellví Roca
3 min
Catalunya Ràdio es renova amb l’ambició de recuperar el lideratge

BarcelonaCatalunya Ràdio vol tornar a ser líder i sap que per fer-ho necessita tornar a connectar amb una audiència que li era fidel però que els últims anys l’ha anat abandonant per anar-se’n majoritàriament a RAC1. El director de l’emissora, Saül Gordillo, es va referir directament a aquests oients divendres, en l’acte de presentació de la nova temporada de la ràdio pública, que es posa en marxa aquest matí. “Hi ha una part de l’audiència que ens va abandonar. Aquesta temporada pot ser una bona oportunitat per tornar a incorporar aquests oients”, va dir.

La nova graella de Catalunya Ràdio -la primera dissenyada per Gordillo, que va ser nomenat al gener, i per Santi Faro, el nou cap de continguts- conserva tres puntals de l’emissora - El matí de Catalunya Ràdio, El suplement i el Tot gira - i clàssics com La nit dels ignorants, La finestra indiscreta i Mans, però renova a fons totes les franges des del migdia fins a la nit. Això anirà acompanyat de l’estrena, avui mateix, de la nova “identitat sonora” de Catalunya Ràdio, que farà que, en el seu conjunt, l’emissora “soni diferent”. “És una ràdio més jove, competitiva, innovadora, amb ambició pel lideratge. No hi podem renunciar”, subratlla Gordillo.

Mònica Terribas continuarà despertant els oients a les 6.00, però recuperarà l’hora que va perdre fa un any. Així, El matí de Catalunya Ràdio tornarà a allargar-se fins a les 13.00 i reservarà aquests 60 minuts extres a l’equip de l’ APM?. A més, el programa també reformularà el tram inicial, i entre altres coses “trencarà la rigidesa” d’oferir cada dia una entrevista a les 8.30: aquest contingut podrà ser substituït per altres formats si l’actualitat ho requereix. Avui, per exemple, s’emetrà un cara a cara sobre el RUI entre Ferran Requejo i Jordi Graupera.

A les 13.00, Terribas passarà el relleu al Popap de Mariola Dinarès, un nou espai sobre tendències del món digital que, segons Gordillo, constitueix una “aposta innovadora pel contingut i pel format”, ja que es tracta d’un programa “interactiu, multiplataforma i transmèdia” que es podrà seguir a Twitter, YouTube, Facebook, Snapchat i Vine.

Una altra novetat destacada és Estat de Gràcia, el nou programa de tarda de l’emissora (16.00-19.00), que serà presentat per Roger de Gràcia i que, en paraules de Gordillo, “aportarà una textura diferent” a aquesta franja. A continuació arribarà una altra estrena, l’espai d’esports Tot costa, que conduiran Jordi Costa i Sònia Gelmà fins a les 21.00. Els esports també conservaran la franja de 23.00 a 1.00, en què Francesc Garriga seguirà al capdavant d’ El club de la mitjanit. A partir de la setmana que ve aquest programa s’emetrà simultàniament per Esport3, una aposta que el director de Catalunya Ràdio defineix com a “innovadora i valenta” i que encaixa en la voluntat de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals de fer confluir els seus recursos televisius i radiofònics.

Pel que fa als informatius, Catalunya Ràdio proposa una nova fórmula que s’aplicarà tant al migdia com al vespre i que consisteix en una primera hora amb un format tradicional i una segona part d’anàlisi en forma de tertúlia. De 14.00 a 16.00 aquests blocs quedaran, respectivament, en mans d’Òscar Fernández i Empar Moliner, que moderarà una tertúlia que no serà “esclava” de l’actualitat i que recordarà formats històrics de la ràdio pública com Postres de músic o El lloro, el moro, el mico i el senyor de Puerto Rico. Al vespre, Kílian Sebrià conduirà l’informatiu a partir de les 21.00, i una hora més tard Sílvia Cóppulo agafarà les regnes d’una tertúlia que, en aquest cas sí, es dedicarà a analitzar en profunditat l’actualitat política.

Els caps de setmana El suplement incorporarà col·laboradors com Àngel Llàcer i Joan Ollé, recuperarà el gènere de la radionovel·la i es dedicarà a recórrer els Països Catalans a la recerca d’històries. Les tardes seguiran sent territori del Tot gira, presentat per David Clupés, que aquest any s’emetrà de 16.00 a 24.00 tant els dissabtes com els diumenges.

stats