Ara Estiu 26/08/2021

Chatarras Palace (Javi Roche), ferroveller i animalista: “Jo no salvo els gossos, ells em salven a mi”

Selena Soro
2 min
CHATARRAS PALACE (JAVI ROCHE),  ferroveller i animalista “Jo no salvo els gossos,  ells em salven a mi”

Es diu Javi Roche però gairebé tothom el coneix pel nom del seu club de boxa, el Chatarras Palace, on entrena i acull joves de barri per allunyar-los de la violència i les drogues. Conegut també com “el rei de la ferralla”, Roche va omplir titulars el 2016 quan va viatjar amb boxejadors i animalistes fins a Tordesillas per aturar la mort del Toro de la Vega.

Perquè els animals han format part de la seva vida des que era un nadó. La mare li ensenyava fa poc les proves: una fotografia d’ell estirat al llit amb un pequinès mestís anomenat Lolo que vivia per protegir els tres germans. Però Roche recorda sobretot el Dino, un gos que va arribar a casa una nit de Reis i que “era l’amo del barri”. “Patrullava pels carrers, sorties amb ell i de seguida desapareixia: tenia moltes novietes i odiava la policia”. Quan acabava la ronda, el Dino tornava al portal de casa i es posava a bordar. “Tots els veïns el coneixien, picaven al timbre del segon i deien: «Puja el Dino!»”

Els gossos, diu, eren un més de la família: “Ens els endúiem d’excursió, de vacances… Mai de la vida s’ha transmès a casa meva que algú pugui desentendre’s d’un animal o abandonar-lo, els gossos han estat amb nosaltres fins al final”. Ara li passa el mateix: viu amb vuit animals a casa, la majoria vells i malalts, i quan treballa sempre hi ha algú que se’n cuida. “M’agraden els gossos, molt més que les persones: no ho puc evitar. Si els puc donar una casa perquè tinc espai i m’ho puc permetre, ho faré”.

Roche creu que els animals “tenen la grandesa de mostrar-te l’amor sense prejudicis, d’estimar-te per com ets, per la teva energia, per ser tu, no pel que tens o els puguis oferir”. “T’ensenyen què és l’amor pur. Et poden estimar més que la seva vida”. Per això, malgrat el seu activisme, no creu que faci res per ells: “Quan veus que un animal viu una vida plena, no el salves tu, ell et salva a tu. Ningú se salva de la mort, però l’amor et salva de la vida”.

Assegura que no pot impedir que ningú compri animals, perquè és legal, però diu que així no es minimitzarà “l’impacte dels gossos abandonats”. “Hi ha massa àngels de quatre potes morint de pena a les gàbies. De debò: no hi ha res com veure que a un gos que ha passat mitja vida tancat li desapareixen els traumes i es converteix en un amic fidel. Els humans n’hauríem d’aprendre: els gossos tenen matrícula d’honor en resiliència, que és la capacitat de superar els traumes i els problemes”.

Per això, mentre condueix el camió buscant ferralla, Roche llança una última petició: “Sigues la bona persona que el teu gos creu que ets”.

stats