Ara Estiu 19/08/2021

'Condena', l'hereva de 'Line of duty' que ha seduït la crítica britànica

Movistar+ estrena aquest dilluns el drama carcerari protagonitzat per Sean Bean i Stephen Graham

3 min
Els protagonistes de 'Condena'

Line of duty, el thriller policíac de la BBC, és la sèrie més estimada i seguida del Regne Unit. Les seves xifres rècord d'audiència fan que no sigui fàcil ocupar el seu buit. Per suplir la seva absència després del final de la sisena temporada, que va tenir lloc a principis de maig, la televisió pública britànica ha apostat per minisèries com A la caza del amor i, sobretot, Condena, que arriba aquest dilluns a través de Movistar+. El drama carcerari ha aconseguit conquistar la crítica britànica amb el seu retrat de la vida a les presons angleses i mitjans com The Guardian o Radio Times destaquen que la minisèrie de tres episodis és una "masterclass d'interpretació".

Condena no només ocupa l'espai a la graella de Line of duty, sinó que també comparteix amb el thriller alguns dels seus actors principals, com ara Stephen Graham. L'actor interpreta un guarda de seguretat, Eric McNelly, sotmès a xantatge per diferents presos que l'amenacen amb fer mal al seu fill, intern en un altre centre penitenciari. La seva història es creua amb la de Mark Cobden (Sean Bean), un professor i pare de família que acaba de ser condemnat a quatre anys de presó per haver matat un home mentre conduïa sota els efectes de l'alcohol. El Mark, un home sense passat delictiu, se sent perdut un cop dins de la presó i, turmentat pel sentiment de culpabilitat, es converteix en un blanc fàcil per a la resta de presos. La minisèrie planteja el debat de si el sistema penitenciari realment aconsegueix els propòsits pels quals va ser creat, com ara la rehabilitació dels presos.

El creador de la ficció, Jimmy McGovern, ha explicat que volia parlar de com són i com funcionen les presons del Regne Unit des dels anys 80, quan va començar a fer tallers d'escriptura en diferents centres penitenciaris. "Per moltes raons [la presó] sempre em va fascinar, però el factor principal era que sentia que jo podia haver sigut un dels presos. Quan era jove vaig fer coses que no estaven bé, però simplement vaig tenir sort", explica a la BBC McGovern, que admet que en la seva joventut va cometre alguns crims sense violència. En l'escenari que planteja la ficció, els presos no reben estímuls, no es té cura de la seva salut mental i es passen per alt situacions d'autolesions que en molts casos empitjoren perquè s'opta per l'aïllament. El rodatge de la sèrie es va fer en una presó que va tancar el 2013. Les parets del centre es van pintar de gris per reforçar la sensació de desesperança i fredor.

Un sistema que necessita ser revisat

Tant Jimmy McGovern com Stephen Graham es mostren convençuts de la necessitat de revisar el sistema penitenciari britànic. "[La sèrie] diu una cosa que s'hauria d'explicar i és que el sistema penal britànic no és bo i s'hauria de reformar", afirma McGovern, que especifica que els centres haurien d'oferir més activitats als presos, així com educació i preparació per trobar feina un cop surtin de la presó.

Per preparar el paper del guarda de seguretat, Graham va contactar amb un oficial de presons amb 30 anys d'experiència que li va explicar de primera mà la seva feina i al qual va acompanyar durant diversos dies. "Vaig absorbir tot el que m'explicava com una esponja. Els guardes de les presons intenten fer la seva feina tan bé com poden. La seva feina és protegir-se a ells mateixos, protegir els presos i intentar que la presó sigui un espai com més agradable millor en què els presos siguin tractats amb respecte i compleixin la seva condemna", explica Graham.

L'actor, acostumat a fer personatges complicats i sovint amb un cantó violent, reconeix que Condena no és una sèrie agradable de mirar. "Si és difícil de mirar és perquè t'estàs enfrontant a la societat que tu representes. Posem un mirall a la societat i diem: «No sé si ho estem fent bé». Així que potser per això és difícil de mirar, perquè et fa pensar. És el tipus de ficció en què he volgut participar sempre; en una cosa que sigui important socialment. Vull que totes les coses que jo faci siguin difícils de veure", confessa l'actor, que com McGovern també admet haver tingut una joventut que el podria haver dut a la presó.

Per la seva banda, Sean Bean, conegut per haver sigut Ned Stark a Joc de trons, remarca el repte físic i psicològic que ha suposat la minisèrie i les dificultats que ha tingut per deixar endarrere el personatge. "Normalment soc bastant bo desconnectant. Ho faig la majoria de vegades. Però hi ha coses que són tan impactants emocionalment, tan sinceres i brutals, que és difícil desfer-se'n immediatament. Necessites una mica més de temps", detalla Bean a Digital Spy.

stats