Ara Estiu 24/07/2016

L’audiència no avala els últims canvis de presentadors a TV3

‘Divendres’ i ‘.Cat’ pal·lien la pèrdua de seguidors però no aturen el descens

Albert Castellví Roca
3 min
L’audiència no avala els últims canvis de presentadors a TV3

BarcelonaTV3 va començar la temporada 2015-2016 amb quatre canvis de cares destacats a la seva programació: Helena Garcia Melero va deixar Els matins per posar-se al capdavant de Divendres i desplaçava Xavi Coral al .Cat. Per la seva banda, Ariadna Oltra va abandonar l’espai de debat per fer parella amb Carles Prats al Telenotícies migdia i Núria Solé s’instal·lava a Els matins al costat de Lídia Heredia. Onze mesos després els quatre espais afectats han tancat la temporada amb menys espectadors dels que tenien fa un any, tot i que en general han aconseguit mitigar el descens que ja havien experimentat el curs anterior. A més, cal tenir en compte que, en conjunt, TV3 també ha anat a la baixa, i de manera notable: la temporada passada, de setembre a juliol, va tenir una mitjana del 12,8% de share, i aquest curs se situa en el 12,1%. Repassem l’evolució de cadascun d’aquests programes.

L’audiència no avala els últims canvis de presentadors a TV3

‘Els matins’

Perd un punt de quota però està per sobre de la mitjana del canal

Els matins va tancar divendres la temporada amb 76.000 espectadors i un 14,8% de quota de pantalla, la qual cosa representa una pèrdua de 9.000 persones i un punt de share en relació amb el curs 2014-2015, en què el programa havia obtingut 85.000 seguidors i un 15,8%. En aquest cas el resultat és especialment negatiu, ja que el magazín venia de perdre 8.000 espectadors l’any anterior, però ho havia fet en el context d’un descens generalitzat del consum de televisió al matí que li va permetre, malgrat aquesta pèrdua de seguidors, guanyar més d’un punt de quota, del 14,7% al 15,8%. Ara, doncs, el programa té pràcticament el mateix share que fa dos anys, però 17.000 espectadors menys. Això sí, continua sent el més vist de la franja matinal a Catalunya i supera en 2,7 punts la mitjana de TV3. La cadena ha anunciat que a partir del setembre el programa es reestructurarà i sumarà Carles Costa a les dues presentadores actuals, Lídia Heredia i Núria Solé.

‘Divendres’

Atura la caiguda però baixa més que el conjunt de la cadena

Durant la temporada passada Divendres va patir una erosió important: va perdre un punt i mig de share (del 13,2% a l’11,7%) i gairebé 30.000 espectadors (de 207.000 a 178.000). Amb l’arribada d’Helena Garcia Melero el descens ha continuat però ha sigut clarament inferior: ara té un 10,8% de quota i 161.000 seguidors. Tot i així, la baixada ha sigut més pronunciada que la que ha patit TV3 en el seu conjunt, ja que la cadena ha perdut set dècimes i el programa, que ja partia d’uns valors inferiors, n’ha perdut nou.

‘.Cat’

Obté xifres molt semblants a les del curs passat, però no renovarà

L’arribada de Xavi Coral ha coincidit amb una estabilització de les xifres del .Cat, que el curs 2014-2015 havia patit una pèrdua d’audiència important respecte a la temporada anterior -que en realitat van ser només tres mesos, ja que el format es va estrenar l’abril del 2014-. Així, si en la primera etapa havia tingut 322.000 espectadors i un 11,8% de share, l’any passat va caure fins al 9,9% i els 266.000 seguidors. Aquesta temporada les xifres han continuat baixant, però de manera molt més suau, i el programa es va acomiadar amb una mitjana de 252.000 espectadors i un 9,7%. Malgrat això, l’espai de debat no continuarà: després de tancar-lo de manera imprevista a principis de juny, TV3 es planteja cancel·lar-lo o bé reformular-lo de dalt a baix. En tot cas, no hi serà Xavi Coral, que serà el nou corresponsal de la pública a Brussel·les.

‘Telenotícies migdia’

L’informatiu repeteix la mateixa quota que la temporada passada

El Telenotícies migdi a ha calcat el 26,9% de quota de fa un any -que representa 7 dècimes menys que el curs 2013-2014-, tot i perdre 19.000 espectadors, fins a quedar-se amb 502.000. La incorporació d’Ariadna Oltra en aquest programa, però, ha sigut només parcial, ja que durant bona part del curs ha estat de baixa i l’ha substituït Agnès Marquès.

El nou ‘Cuines’ també frena el descens

El programa Cuines es va remodelar al febrer amb la introducció de Marc Ribas com a presentador fix. Des de llavors l’espai ha tingut menys audiència que durant la primera part de la temporada, però aquesta és una tendència que ja s’havia donat el curs passat. En canvi, si es compara aquest segon tram de la temporada amb el mateix període de l’any passat, la baixada és molt més suau (només tres dècimes) i contrasta amb els 1,6 punts que el programa perdia entre el setembre i el gener. En tot cas, com que es tracta d’un espai tan curt, els seus registres depenen molt del rendiment del Telenotícies i de La Riera.

stats