Ara Estiu 13/07/2011

Lleida acull els Premios Nacionales de cultura

La Seu Vella de Lleida va ser l'escenari del lliurament dels premis del ministeri de Cultura. Entre els guardonats hi ha Lluïsa Cunillé, Àngels Margarit, Josep Maria Castellet, Javier Cercas i el dibuixant Kim.

Redacció
2 min
Josep Maria Castellet va rebre el premi de mans del príncep Felip, ahir a la Seu Vella.

BARCELONA.La Seu Vella de Lleida va acollir ahir l'entrega dels Premios Nacionales, que atorga el ministeri de Cultura. L'acte, presidit pels prínceps d'Astúries i Girona, va servir per reconèixer la tasca d'artistes i creadors de l'Estat espanyol en diversos àmbits de la cultura. Entre els guardonats en aquesta edició hi ha el crític literari i assagista Josep Maria Castellet, la coreògrafa Àngels Margarit, la dramaturga Lluísa Cunillé, l'escriptor Javier Cercas i el dibuixant Joaquim Aubert, més conegut amb el pseudònim de Kim.

A la cerimònia també hi van assistir el conseller de Cultura, Ferran Mascarell; l'alcalde Lleida, Àngel Ros, i la ministra de Cultura, Ángeles González-Sinde. El príncep Felip va obrir l'acte felicitant tots els premiats perquè, com va assegurar, la cultura "reforça valors intangibles, genera estima i admiració, ajuda a fer país i a elevar la qualitat de qualsevol progrés humà, individual o col·lectiu".

González-Sinde va fer referència a un dels temes que més maldecaps ha portat en els últims mesos al seu ministeri: el qüestionament dels drets d'autor. Segons la ministra de Cultura, és una situació a la qual els creadors aconseguiran fer front gràcies al "mestratge amb què viuen el reciclatge emocional, estètic i intel·lectual que és la cultura".

Cerimònia amb absències

La cerimònia va transcórrer amb rapidesa i va estar marcada per l'absència d'alguns dels premiats, com ara Narciso Ibáñez Serrador, que a causa d'una indisposició no va poder ser a Lleida per recollir el premi de televisió.

Eva Amaral i Juan Aguirre, els components del grup Amaral, reconeguts en l'apartat de músiques actuals, van enviar com a emissari el director de la Fundació Vicente Ferrer, Jordi Folgado, que va recollir el premi en nom de l'entitat a la qual el duo saragossà destinarà els 30.000 euros del guardó.

Sí que van assistir a l'acte de lliurament Josep Maria Castellet, premi de les lletres espanyoles, i Àngels Margarit, de dansa en l'apartat de creació. Margarit, en representació de la resta de premiats, va voler remarcar el valor de l'art com a instrument "catalitzador".

En el vessant literari, Javier Cercas va rebre el premi de narrativa per la seva crònica sobre el 23-F, Anatomia d'un instant , i la badalonina Lluïsa Cunillé es va endur el de literatura dramàtica per l'obra Aquel aire infinito . Pel que fa a Kim, que comparteix el premi amb el guionista Antonio Altarriba, el ministeri ha valorat la seva tasca com a dibuixant del còmic L'art de volar .

El premi de teatre ha sigut per a la companyia andalusa La Zaranda, que el 2010 va celebrar el trentè aniversari i que, segons el jurat, mereixia la distinció per la "capacitat de conjugar una decidida i compromesa posada en escena i un text que entronca amb la tradició ibèrica de l'esperpent". La Feria del Libro de Sevilla i el programa de Ràdio Nacional d'Espanya Historia de papel van rebre el premi, honorífic, de foment de la lectura.

La Seu, patrimoni mundial

El príncep Felip també va tenir paraules per a la Seu Vella de Lleida, que va qualificar de "joia del romànic", i, en català, va felicitar la ciutat pel seu compromís amb la cultura. L'elogi va ser compartit per l'alcalde lleidatà, que va recordar que "esdeveniments d'aquest tipus contribueixen al reconeixement de la Seu Vella i la gestió del que aspirem que tingui: la consideració de patrimoni mundial".

stats