Va de llibres

Andrea Genovart: "L'estiu és supercruel. Et llança a la cara el que hauries de tenir i no tens"

L'autora de 'Consum preferent', Andrea Genovart, recomana 'Páradais', de Fernanda Melchor

2 min
Andrea Genovart

Barcelona"Odio l’estiu. Crec que és supercruel. Avui dia et llança a la cara tot el que hauries de tenir i no tens, tot el que hauries de ser i no ets, on hauries d’estar, com t'hauries de sentir. La competició, els rànquings. La càrrega del superjo freudià està més latent que mai", diu l'escriptora Andrea Genovart, que ha debutat aquest any amb Consum preferent, premi Anagrama que va generar interrogants sobre l'ús del catanyol per representar les realitats sociolingüístiques en la ficció.

És per això que Genovart recomana Páradais (Random House), de Fernanda Melchor (Mèxic, 1982), finalista del Premi Booker Internacional amb la seva novel·la anterior, Temporada de huracanes (Random House). Per a Genovart, la nova novel·la de l'escriptora mexicana "és una metàfora de la crueltat de l'estiu" que té en compte la perspectiva de classe i ve a dir: "A tu no t'agrada l'estiu, t'agraden els diners".

"Tenim un imaginari que el relaciona amb el consumisme, amb la natura, però té una part molt grollera: no corre l'aire, hi ha bitxos, és putrefacte, sues, fa pudor, costa dormir. És un escenari horrible perquè el temps lliure fa que aflorin els fantasmes. És una situació perillosa per al teu cap", continua l'escriptora, que explica que de petita la seva mare es preocupava molt per ella quan arribava l'estiu: "Em trobo miserable perquè em comparo amb la gent i soc més conscient del que no tinc".

Páradais "és brutal i té molta energia d'estiu, una prosa torrencial i una sintaxi molt particular" i "una parla col·loquial molt aterrada". La novel·la narra la història de dos adolescents que viuen en una urbanització de rics i que se senten desplaçats. Parla també del descobriment de la sexualitat i de com "la violència sorgeix de la relació que et fa sentir desubicat i tenir sentiments d'odi i venjança". I és que, fins i tot en un entorn aparentment segur i bonic, diu Genovart, "dos adolescents poden sentir-se expulsats fins al punt que aquesta mena de sentiment els porti a cometre un delicte".

stats