esport
Esports Eurobasket 04/09/2022

Óscar Cuesta: "He fet un Excel de l'Eurobàsquet amb 2.000.000 de cel·les, però no soc un otaku"

El periodista ha ordenat més de 55.000 registres de les 41 edicions del torneig

2 min
Óscar Cuesta, periodista que ha creat una base de dades gegant

BarcelonaÓscar Cuesta és un periodista català que ha creat una base de dades majúscula per analitzar l'Eurobàsquet. La feina ha durat mesos, ja que ha necessitat ordenar 55.000 registres de 41 edicions i més de 2.100 partits. "És una feina que m'apassiona. M'acostumen a dir que soc un friqui, però després és una feina de molta utilitat per a la gent que està fent retransmissions o per als aficionats que l'estan seguint. He fet un Excel amb 2.000.000 de cel·les, però no soc un otaku", diu a l'ARA.

Construir una base de dades d'aquestes dimensions no és bufar i fer ampolles. "La FIBA només té estadístiques completes des del 1995 i, per tant, és una construcció molt difícil perquè hi ha dades estadístiques que no apareixen. He relacionat els números amb altres dades, com les seus dels partits o altres informacions que poden ser interessants. La clau és que quan busques una dada tinguis la seguretat que no està equivocada", afirma.

No és el primer cop que Cuesta se submergeix en una feina així, però la dimensió d'aquest projecte ha cridat l'atenció en diferents parts del món. "És una feina que ja havia fet altres vegades. Jo treballo amb un Excel gegant i després combino les dades amb un Acces per intentar minimitzar les errades amb els registres acumulats. Has de vigilar molt a l'hora de col·locar les dades i de solucionar possibles errades. També hi ha una part d'investigació per acabar de confirmar noms que estan mal escrits o dades que no estan bé", explica Cuesta, que fins fa uns anys portava el control estadístic de la Lliga Endesa. Els registres del pare de Sasha Vezenkov han sigut una de les seves troballes més elogiades.

El periodista és un especialista en trobar bones històries a partir dels números. "Aquesta recerca et permet descobrir històries desconegudes o construir-te la dimensió real d'alguns jugadors. Els números ajuden a donar context històric a les actuacions dels jugadors o de les seves seleccions. L'aficionat sap apreciar aquest valor afegit", reconeix Cuesta, que combina locucions televisives, retransmissions a Twich i feines de speaker en la seva vida professional.

Passió per les dades

Cuesta està disfrutant molt amb aquest Eurobàsquet. "La gent pot pensar que algú que es dedica a organitzar totes aquestes estadístiques és una mena de notari avorrit, però sempre soc molt passional en les meves feines, ja siguin retransmissions o el que sigui", resumeix. Una de les seves locucions, la d'un Unicaja-Madrid del 2011, es va fer viral.

stats