Feminismes
Ara Feminismes 29/09/2022

La prostitució canvia les aliances al Congrés: Cs amb la CUP i el PSOE amb el PP i Vox

La cambra rebutja una proposta dels cupaires per regularitzar el treball sexual

2 min
La diputada de la CUP Mireia Vehí, al Congrés.

MadridEl debat de la prostitució divideix profundament el feminisme i té, a més, matisos territorials, de manera que genera estranyes aliances ideològiques al Congrés de Diputats, com s'ha pogut comprovar aquest dijous. A grans trets, el feminisme català és majoritàriament pro drets, mentre que a la resta de l'Estat és abolicionista. Per això l'esquerra catalana està majoritàriament en contra de la proposta del PSOE de canviar la llei per poder perseguir penalment aquesta pràctica. Però, tot i això, la postura pro drets està en franca minoria al Congrés. Per això, tot i comptar amb el suport d'ERC, dels comuns, del PDECat, de Ciutadans i fins i tot del diputat expulsat de l'UPN Sergio Sayas, la cambra ha rebutjat avui l'esmena a la totalitat presentada per la CUP a la llei del PSOE, un text que defensava crear un "marc pro drets" per a les treballadores sexuals, en paraules de la diputada Mireia Vehí.

Inscriu-te a la newsletter Feminismes L'actualitat, amb visió de gènere
Inscriu-t’hi

En aquest punt, les propostes no poden estar més allunyades. Vehí ha acusat el PSOE de practicar un "abolicionisme punitivista" que qui més castigarà serà les persones més vulnerables. "Tràfic de persones i prostitució no són el mateix", ha remarcat. Més explícites a favor de la llibertat de la dona per exercir el treball sexual han sigut la diputada de Cs Sara Giménez i la d'ERC Pilar Vallugera. "És irresponsable criminalitzar dones que estan en una situació molt vulnerable", ha dit Giménez, que ha acusat el PSOE de tenir una posició "paternalista i carregada de moralina". Per la seva banda, Vallugera, que ha felicitat Vehí només començar, ha acusat el PSOE de practicar "l'abolicionisme màgic" i d'ajudar a perpetuar "l'estigma que penja sobre aquestes dones". Junts, Bildu i PNB s'han abstingut.

A l'altre extrem, la diputada del PSOE Laura Berja ha carregat amb duresa contra la proposta de la CUP: "La prostitució no és un treball, no hi ha una relació laboral en l'explotació sexual de les dones. El consentiment, si és comprat, no és consentiment". Berja ha qualificat l'esmena de la CUP d'"aberració" i "despropòsit", i ha refermat la idea de perseguir penalment la prostitució. La proposta del PSOE, que té el suport de Podem (però no dels comuns) i també del PP, començarà ara el tràmit i té moltes possibilitats de tirar endavant ja que avui la postura pro drets només ha obtingut 32 vots a favor i 293 en contra.

stats