Antoni Bassas 25/09/2015

Hem passat la torxa. L'editorial d'Antoni Bassas

2 min

Francesc Macià, 14 d’abril del 1931. "Interpretant el sentiment i els anhels del poble que ens acaba de donar el seu sufragi, proclamo la República Catalana!"

Lluís Companys, 3 de març del 1936. "Tornarem a lluitar, tornarem a vèncer"

Afusellament Companys, 15 d’octubre del 1940. Quan li disparen, diu: "Per Catalunya"

Pau Casals, ONU, 24 d’octubre del 1971. "I’m a Catalan"

Josep Tarradellas, 23 d’octubre del 1977. "Ciutadans de Catalunya, ja sóc aquí"

Estatut de Catalunya, 30 de setembre del 2005. Ernest Benach: "Ha estat aprovada [la reforma estatutària] per 120 vots a favor i 15 en contra" / Pasqual Maragall: "Bon vent, però amb barca nova"

Alfonso Guerra, abril del 2008. "Lo cepillamos antes de entrar a la Comissión, sí, es la verdad, ¡para qué vamos a andar con eufemismos, coño!"

Mas anuncia la pregunta, 12 de desembre del 2013. "Vol que aquest estat sigui independent? Sí o no"

Liz Castro, 11 de setembre del 2015. "We simply want our own independent state"

Antoni Bassas:

El nostre propi estat independent, però per fer-ne què? En aquest punt, estaria bé recordar les paraules de qui va ser el president de la Txecoslovàquia democràtica, l’intel·lectual Václav Havel. En el seu primer discurs, l’1 de gener del 1990, va dir: "No ens equivoquem, el millor govern del món, el millor president i el millor Parlament no poden aconseguir gaire per ells mateixos. És un error creure que només ells ens donaran la solució, la llibertat i la democràcia inclouen participació i, per tant, responsabilitat de tots nosaltres. Em pregunteu amb quin tipus de república somio. Doncs bé, aquesta és la meva resposta. Somio amb una república independent, lliure i democràtica, pròspera econòmicament i al mateix temps justa a nivell social. En definitiva, una república humana que serveixi l’individu i que albergui l’esperança que l’individu servirà la col·lectivitat. Somio amb una república de persones centrades, perquè sense seny és impossible resoldre cap dels nostres problemes a nivell humà, econòmic, ecològic, social o polític".

Que tinguem un bon dia!

stats