Alec Baldwin assegura que la pistola es va disparar sola

L'actor, en una entrevista aquesta matinada a l'ABC, ha revelat que durant el rodatge de 'Rust' va apuntar Halyna Hutchins per indicació d'ella

3 min
Baldwin, en una imatge d'arxiu

BarcelonaAlec Baldwin ha assegurat aquesta matinada en una entrevista a la cadena nord-americana ABC que no va ser conscient que havia disparat a la directora de fotografia Halyna Hutchins fins que van passar uns quants minuts després de l'accident. "Vaig pensar dintre de mi: «S'ha desmaiat?» La idea que hi havia una bala real en aquella pistola no em va passar pel cap fins que van passar probablement 45 minuts o una hora", ha explicat l'actor en la primera entrevista concedida després del tràgic accident de l'octubre.

D'acord amb Baldwin, la confusió a l'estudi era evident, ja que ningú "podia entendre" què havia passat en els segons posteriors al tret. Ell diu que fins i tot va arribar a pensar que la seva companya havia patit un infart. "La mera idea que algú hagués posat una bala de debò ni tan sols era possible", explica visiblement emocionat. En horari de màxima audiència i mitjançant una de les principals cadenes de la televisió dels EUA, l'actor ha ofert, entre llàgrimes, una descripció detallada del moment en què es va produir l'accident mortal.

La pistola "es dispara" sola

Baldwin va insistir que ell "mai va prémer el gallet" però que, seguint les instruccions de la mateixa directora de fotografia, va amartellar l'arma per posar-la en posició de tret durant un assaig de posicions de càmera. "Ella és al costat de la càmera. La càmera és aquí. Ella m'està donant instruccions sobre com vol l'angle d'imatge de l'escena i jo trec l'arma", descriu. "No estic apuntant a la lent de la càmera. Sostinc l'arma on ella em diu que la sostingui, que va resultar ser sota la seva aixella [...]. Continuem i llavors començo a amartellar l'arma. «No dispararé». Ella diu: «Només representa-ho. Ho pots fer veure?» I després deixo anar el martell de la pistola i la pistola es dispara”, conclou Baldwin.

"Fa 40 anys que soc en aquest negoci i quan algú et passa una arma freda, vol dir que el tambor està buit. Si no hi hagués hagut munició a l'arma, no estaríem parlant d'aquest accident", afirma l'actor, que afegeix: "No em sento culpable. Algú en va ser el responsable i aquest no soc jo". "Podria haver-me suïcidat si hagués cregut que n'era el responsable, i no ho dic a la lleugera. Ja no m'importa una merda la meva carrera", ha confessat l'actor.

Després del tret, Baldwin es va quedar dret durant un minut amb ella, que encara estava conscient i en "estat de xoc" fins que finalment es va desmaiar. "Tothom estava horroritzat", indica. Tot i que ha passat més d'un mes des del succés, Baldwin segueix sense conèixer la procedència d'aquesta bala. "Algú va posar munició real en aquella pistola, una bala que ni tan sols havia de ser a l'edifici", ha afirmat Baldwin, que sosté: "No puc dir qui va ser, però no vaig ser jo".

L'origen de la munició

L'entrevista s'ha emès la mateixa setmana en què els investigadors de l'estat de Nou Mèxic han ordenat l'escorcoll de l'empresa que va subministrar la munició i les armes per al rodatge de Rust. Segons la premsa local, la policia intenta esbrinar l'origen exacte de la munició que va lliurar l'empresa PDQ Arm & Prop LLC, el propietari de la qual, Seth Kenny, va dir a les autoritats que recordava haver vist un carregament que "li va cridar l'atenció" perquè estava etiquetat de manera inusual. El propietari del negoci havia treballat anteriorment amb el pare de Hannah Gutiérrez Reed, la jove de 24 anys contractada com a encarregada de les armes en la producció de Baldwin i el progenitor de la qual ha reconegut que en altres rodatges va utilitzar munició real per a pràctiques de tir.

"Mescla de cartutxos"

Fa dues setmanes la supervisora del guió de la pel·lícula, Mamie Mitchell, i el cap d'il·luminació, Serge Svetnoy, van presentar demandes contra Baldwin i altres membres de la producció per posar en risc la seguretat dels empleats. Les declaracions de membres de l'equip que treballaven al rodatge de Rust descriuen un ambient de treball precari en què les protestes s'amuntegaven i pel qual van dimitir mitja dotzena d'empleats el mateix dia de l'accident. Per la seva banda, l'algutzir de la localitat Santa Fe, Adan Mendoza, va dir el mes passat que havia trobat uns 500 cartutxos de munició a l'estudi, entre els quals hi havia una barreja de "cartutxos de fogueig, bales falses i bales de veritat".

stats