Robatori amb final feliç

Una família torna a Paul McCartney el famós baix robat l'any 1972 (i valorat en deu milions)

L'instrument era a les golfes de la casa i la dona que l'ha lliurat assegura que no sabia que pertanyia a l'integrant dels Beatles

3 min
Paul McCartney tocant el baix robat, l'any 1962

BarcelonaHan hagut de passar cinquanta-dos anys perquè el baix de Paul McCartney torni a les seves mans. Tot i les investigacions massives i internacionals que es van dur a terme a principis dels anys 70, el baix de la marca Höfner ha estat tornat per la mateixa família que feia anys que el tenia arraconat a les golfes de la casa. L'instrument, que al llarg dels anys es calcula que ha adquirit un valor de més de 10 milions d'euros, ha tornat acompanyat d'una carta escrita per una mare que tota sola es fa càrrec de dos fills en edat escolar: hi explica la complicada situació econòmica que viuen, cosa que s'interpreta com una sol·licitud no massa velada de compensació.

Les cordes que van marcar els baixos de les cançons com Let it be i Twist and shout s'han tornat al seu amo. Paul McCartney tenia una estima especial al primer baix que va posseir, aquest Höfner comprat el 1961 a Hamburg per 30 lliures. Aleshores, el conjunt no havia gravat encara cap cançó i poc s'imaginava que seria amb aquest baix amb el qual el membre dels Beatles compondria els èxits mundials de la banda i faria del grup britànic un fenomen històric. Però després d'11 anys compartint aventures amb el mateix baix, el 1972 McCartney va perdre el seu instrument preferit sense cap pista del que havia pogut passar.

Després de mig segle sense l'instrument, es va crear el Lost Bass Project, una organització que va néixer amb la intenció de reunir qualsevol indicació d'algú que tingués informació sobre el parador de l'instrument. "Quan vam començar la investigació i vam rebre històries de persones d'arreu del món vam pensar que podria ser en qualsevol lloc, fins en una casa d'un milionari de Jamaica; però al final ha resultat que estava a poques milles de Notting Hill", ha explicat aquest dimarts l'investigador del cas i impulsor del Lost Bass Project, Scott Jones, a la BBC.

I cinquanta-dos anys més tard, el baix ha aparegut. Fins ara es pensava que l'instrument de quatre cordes s'havia perdut en les gravacions de les cançons Get back i Let it be de l'any 1969, però la família que durant tot aquest temps ha tingut el baix a les golfes de casa ha aclarit els detalls dels fets: l'instrument va ser robat l'octubre del 1972, una nit que la caravana dels Beatles va ser aparcada al carrer Ladbroke Grove de Londres.

"El meu marit va heretar-lo quan un altre membre de la família va morir després de tenir-lo durant anys", explica la dona que ha retornat el baix al cantant. "Ell no en tenia ni idea d'on venia. Ell era músic i acostumava a tocar les diferents guitarres que tenia, també el baix de Paul", assegurava. Va ser precisament el seu fill, Ruadhri Guest, qui va publicar a Twitter que ell tenia el famós baix i que s'havia acordat tornar-lo al seu amo original, Paul McCartney.

Si bé la mare de Guest tenia clar que el baix "és part de la història del rock'n'roll" i s'havia de tornar, la situació familiar que viuen no és senzilla. El diari britànic The Sun ha pogut saber que, juntament amb la guitarra, la família també va entregar una carta escrita a mà en què explicava la complicada situació que viuen: la mare és l'única persona que cuida els dos fills que a hores d'ara encara estan en edat d'estudiar. L'equip de McCartney ja s'ha posat en contacte amb la família i els han promès que els recompensaran per haver tornat el baix en tan bones condicions.

stats