Hollywood
Gent Hollywood 08/09/2023

La demolició de l'època daurada de Hollywood, més a prop: adeu a la casa de Marilyn Monroe

Els nous propietaris de l'habitatge on va viure l'actriu volen tirar a terra la construcció per aixecar un edifici modern

3 min
Marilyn Monroe en una fotografia de la dècada dels 50

BarcelonaCursom Perificio era la frase en llatí que penjava de la porta principal de la casa situada al número 12305 de la Fifth Helena Drive de Los Angeles. La locució significa "el meu viatge acaba aquí". A l'antiga Roma l'expressió s'utilitzava entre tots aquells que acabaven la seva carrera d'honor, és a dir, com a càrrec públic. Marilyn Monroe no va tenir cap càrrec a l'administració, però indubtablement va ser i continua sent una figura pública de referència. La casa on hi havia aquell cartell va ser precisament el lloc on Marilyn va posar punt final a la seva vida. Ara, l'únic immoble que la cantant va posseir, on va viure i morir, està a punt de ser enderrocat.

La casa, força petita i modesta per a les excentricitats de les estrelles de Hollywood, té només una planta i una dimensió de 270 metres quadrats. La construcció, de 1929, tenia la intenció de reproduir les casetes tradicionals de la costa mediterrània: pintada de blanc, amb terra de terracota al voltant de la piscina i decorada amb buguenvíl·lies, arbres fruiters i herbes aromàtiques. L'actriu també va fer aixecar un apartament annex, amb un propòsit molt concret que va explicar a una de les últimes entrevistes que va concedir: "Un lloc per a algun dels meus amics que tingui algun tipus de problema. Potser voldran viure aquí, on ningú els molesti fins que tot torni a estar bé".

Tot i les més de trenta pel·lícules que va gravar i la gran icona en què es va convertir, Marilyn Monroe mai va arribar a tenir cap immoble de la seva propietat, excepte aquest. La compra la va fer amb 35 anys, després de valorar una gran quantitat de cases. El cost de la transacció va ser de 77.500 dòlars, el que avui en dia serien 760.000 dòlars (710.000 euros).

L'actriu la va adquirir el 1961. Un any més tard, una treballadora de la llar entraria al dormitori i es trobaria Monroe estesa al llit després de patir una sobredosi que va acabar amb la seva vida. Avui dia, l'interior de l'habitatge ha patit bastants canvis, com ara la renovació i actualització de la cuina i els lavabos, però des de l'exterior la casa continua intacta. Són molts els curiosos que visiten el barri residencial de Brentwood per contemplar la que va ser la llar de la dona que va marcar l'estètica de la meitat del segle passat.

La compravenda del número 12305

Però la casa de la icona de l'època daurada de Hollywood podria quedar reduïda a runa. Després de la mort de l'actriu de Niágara, l'immoble va passar a mans del matrimoni Gilbert i Betty J. Nunez, juntament amb les pertinences de Monroe que hi havia, per un preu de 87.500 dòlars, 10.000 més que els que havia pagat l'actriu un any abans. Amb els anys, la parella van anar subhastant els objectes i el 2017 van vendre la finca per 7,5 milions de dòlars aproximadament. El valor de la casa més el dels objectes venuts gairebé s'havia multiplicat per 100.

Els nous compradors van ser Dan Lukas i la seva dona, Anne Jarmain, propietaris d'un fons d'inversió. Ara bé, no se sap del cert si la parella encara és titular de l'habitatge de Marilyn Monroe o si la casa ja està en unes noves mans. En qualsevol cas, l'Ajuntament de Los Angeles ha rebut una petició de demolició de la casa número 12305 de la Fifth Helena Drive. En principi no hi hauria cap argument legal per denegar la petició i la destrucció de la casa de Marilyn Monroe només dependria d'un pur tràmit administratiu.

La ciutat californiana té un programa de preservació d'edificis i llocs d'interès, tant perquè es tracta d'un municipi on viuen una gran quantitat de persones conegudes internacionalment com per l'arquitectura d'algunes de les cases que s'hi han construït. La casa de l'actriu de Hollywood, però, no està entre els 1.200 llocs històrics del municipi, una denominació que suposaria la protecció total de l'immoble.

Així i tot, hi ha una escletxa d'esperança. L'any 2013, des del consistori es va fer una avaluació i van declarar la casa "potencialment significativa per la seva associació amb Marilyn Monroe". Malgrat tot, l'estudi va considerar que aquesta conclusió necessitava "més investigació". Des de llavors han passat deu anys i ningú ha continuat investigant, motiu pel qual la casa podria acabar sent enderrocada.

stats