Batalla judicial
Gent Hollywood 10/02/2023

La família de Halyna Hutchins demanda Alec Baldwin per negligència

Els familiars també s'han querellat contra la responsable d'armes del film, Hannah Gutierrez-Reed, i contra l'ajudant de direcció David Halls

3 min
Alec Baldwin, acusat d’homicidi involuntari per la mort d’Halyna Hutchins

BarcelonaEls pares i la germana de la directora de fotografia Halyna Hutchins, morta durant el rodatge de la pel·lícula Rust l'octubre del 2021, han interposat aquest dijous una demanda civil per negligència contra l'actor Alec Baldwin, artista principal i coproductor de la cinta. Els familiars, que han presentat els càrrecs al Tribunal Superior de Los Angeles, també s'han querellat contra l'armera de la producció, Hannah Gutierrez-Reed, i contra l'ajudant de direcció David Halls, segons l'advocada de la família, Gloria Allred. La nova demanda arriba just deu dies després que la primera fiscal del districte judicial de Nou Mèxic (EUA), Mary Carmack-Altwies, presentés formalment dos càrrecs d'homicidi involuntari contra Baldwin –que va prémer el gallet i va matar Hutchins– i Gutierrez-Reed –responsable de les armes–, que podrien enfrontar-se a una pena de fins a sis anys i mig de presó.

"M'agradaria que els culpables es responsabilitzessin dels fets. (...) Crec que deixar-ho passar i que quedi impune és inadmissible", va afirmar Allred en conferència de premsa. I va afegir que la vida del nucli familiar de Hutchins havia quedat "tocada": "Els responsables d'aquesta pèrdua han de respondre pels fets". L'octubre de l'any passat, el marit i el fill de la directora de fotografia van donar per tancada una altra demanda civil contra l'actor nord-americà després que els seus equips legals arribessin a un acord que consistia, entre altres coses, a permetre que el marit de Hutchins exerceixi de productor executiu de Rust un cop se'n reprengui el rodatge, pròximament, amb el mateix repartiment.

"Estic agraït que els productors i la comunitat de l'entreteniment s'hagin unit per retre homenatge a l'última feina de la Halyna", va expressar llavors el marit, Matthew Hutchins, que rebrà també una part dels beneficis de la pel·lícula. Tot i això, per poder continuar el rodatge, un jutge ha d'aprovar prèviament l'acord.

Halyna Hutchins va morir quan es va disparar un revòlver que feia servir Alec Baldwin durant la filmació de Rust al comtat de Santa Fe (a l'estat de Nou Mèxic). Gutierrez-Reed havia comprovat prèviament el revòlver i Halls l'havia lliurat a l'actor com una "arma freda", és a dir, sense munició real. Baldwin ha defensat la seva innocència en diferents entrevistes amb mitjans de comunicació al·legant que la responsabilitat de vetllar per la seguretat de les armes era de Gutierrez-Reed i que ell mai va prémer el gallet, sinó que l'arma es va disparar perquè tenia algun defecte.

Tot i això, Carmack-Altwies ha assegurat que hi ha "múltiples fotografies i vídeos" que el mostren amb el dit al gallet i que evidencien que va violar la primera regla de seguretat en rodatges: "Mai s'ha d'apuntar amb una arma de foc, carregada o no, a una altra persona". La mort de Hutchins va desencadenar un intercanvi de demandes: Baldwin es va querellar contra els membres de l'equip argumentant que li havien lliurat una arma de foc carregada; i Halls el va contrademandar per "negligència activa". Després de l'accident, en què també va resultar ferit el director Joel Souza, les autoritats van trobar cartutxos de prova barrejats amb bales reals. La investigació de l'oficina del xèrif del comtat de Santa Fe encara no ha estat capaç d'esbrinar com van arribar les bales reals fins al set de rodatge.

Imatge d'arxiu d'Halyna Hutchins, víctima mortal de l'accident durant el rodatge de 'Rust'
stats