Me Too
Gent 21/01/2023

L'actriu i model Brooke Shields explica que la van violar als inicis de la seva carrera

El documental 'Pretty baby: Brooke Shields' s'estrena al Festival de Sundance amb una llarguíssima ovació del públic

3 min
Brooke Shields a una desfilada de Salvatore Ferragamo

BarcelonaEl festival nord-americà de cinema de Sundance, un dels més prestigiosos del món, ha estrenat aquest divendres el documental Pretty baby: Brooke Shields, un llargmetratge dirigit per Lana Wilson que ressegueix la trajectòria professional de Brooke Shields (Nova York, 1965) des que va començar a treballar com a model d'anuncis –quan era només un nadó d'11 mesos– fins a convertir-se en una estrella de Hollywood. El documental ha estat rebut amb un llarguíssim aplaudiment del públic en suport a l'actriu, que a davant de les càmeres explica com la van sexualitzar quan només tenia 12 anys a la pel·lícula La petita (1978) –on interpretava una prostituta– i quan en tenia 15 a El llac blau (1980).

Però una de les escenes més colpidores del documental és quan Shields explica que un home que coneixia la va violar poc després de graduar-se a la universitat. La model relata com es va trobar amb l'agressor en una reunió en què, suposadament, havien de parlar d'un càsting per a la seva pròxima pel·lícula. L'home la va portar a l'habitació del seu hotel i li va dir que des d'allà demanaria un taxi per a ella, però una vegada hi van arribar ell es va tancar al lavabo, en va sortir despullat i la va violar. "Era com una lluita lliure. Tenia por que m'ofegués o alguna cosa així", explica Shields al documental. "No vaig lluitar gaire. No ho vaig fer. Estava completament petrificada. Vaig pensar que el meu «No» hauria d'haver estat suficient. Només podia pensar: «Segueix amb vida i fuig»", relata l'actriu, que no vol revelar el nom del seu agressor.

Després de la violació, Shields va trucar a un amic seu que treballava en l'àmbit de la seguretat, Gavin de Becker. Ell, explica al documental, li va dir: "Això és una violació". I ella li va respondre: "No estic preparada per creure-m'ho". Aquesta és la primera vegada que Shields parla públicament de la violació. Ho ha fet, diu, empesa per la força del moviment Me Too i amb la voluntat de visibilitzar les agressions que pateixen les dones.

Sexualització infantil al cinema

Més enllà d'aquesta revelació, el documental també ha generat debat arran del retrat de la indústria cinematogràfica del segle passat i de com Shields va ser intensament sexualitzada quan era una nena. Quan tenia 10 anys, explica l'actriu, li van fer una sessió de fotos en què apareixia totalment despullada i maquillada amb el beneplàcit de la seva mare, que li feia de mànager i que tenia problemes amb l'alcohol. El documental també mostra com, d'adolescent, Shields s'havia d'enfrontar a preguntes sexualitzades i lascives d'homes molt més grans que ella en entrevistes.

El documental també relata la campanya d'anuncis que Shield va protagonitzar per a Calvin Klein. Aleshores ella tenia 16 anys i als anuncis deia frases com: "Estic preparada per als Calvins" i "És hora de deixar de banda les coses infantils". Els anuncis eren tan explícits que fins i tot van ser prohibits en alguns països. Poc després d'aquella campanya, l'actriu va tornar al cinema amb Endless love (1981), una pel·lícula romàntica de Franco Zeffirelli. L'experiència tampoc va ser bona i va decidir apartar-se de Hollywood i estudiar a la Universitat de Princeton. Amb els estudis acabats, va procurar reprendre la seva carrera cinematogràfica i va ser quan va topar amb l'home que la va agredir.

"El meu missatge personal és la perseverança, i no permetre's ser una víctima davant dels ulls de cap societat o indústria. Estic orgullosa de com he seguit aprenent, creixent, treballant i estimant el que faig", va dir Shields a la roda de premsa prèvia a l'estrena del documental. Fins ara, va explicar, no s'havia sentit preparada per exposar totes les ombres de la seva experiència personal en la indústria del cinema. Pretty baby: Brooke Shields també parla de com va afectar-la l'alcoholisme de la mare, que va morir el 2012, i del seu primer matrimoni amb el tenista André Agassi. A més, hi apareixen alguns dels amics íntims de Shields com Drew Barrymore, Lionel Richie i Laura Linney. El públic de Sundance va respondre al llargmetratge amb una ovació de suport després de l'estrena. El documental es veurà als Estats Units a través de la plataforma Hulu, però encara no té data d'estrena a Catalunya.

stats