Monarquia britànica

Carles III fa fora del Palau de Buckingham el seu germà Andreu

Aprofitant unes obres de remodelació, el monarca deixa anar llast i el desfà del príncep acusat d'abús de menors

3 min
El príncep Andreu de York

LondresCarles III no pot controlar el fill díscol, Enric, i per això intenta exercir l'autoritat amb el germà petit, Andreu, molt més desvalgut. Després d'unes primeres setmanes del 2023 en què la premsa britànica no ha donat treva amb les informacions i tafaneries sorgides de l'autobiografia del príncep i segon fill de Diana de Gal·les, el canvi d'estratègia per mostrar que el nou rei encara és capaç de subjectar les regnes del regne ha sigut més que evident.

Dissabte passat, a les 18.00 hores, els portaveus del Palau de Buckingham emetien un comunicat per terra, mar i aire adreçat a tota la premsa britànica i la internacional establerta a Londres en què començaven a desvelar detalls de la pompa que hi haurà per a la cerimònia de la coronació, que tindrà lloc entre el 5 i el 7 de maig. L'endemà diumenge, per primer cop en un parell de mesos, des que Enric i Meghan van debutar a Netflix, les notícies sobre els Windsor no eren escandaloses. Presentaven un reialme que no té res a veure amb la realitat però, essencialment, no hi havia titulars negatius.

I aquest dijous, per insistir en el reforçament de l'autoritat reial de Carles III, The Sun i The Times han informat que ha deixat al carrer el seu germà Andreu. És a dir, al duc de York se li ha dit que ja no pot utilitzar mai més les habitacions que tenia assignades al Palau de Buckingham. Primer, l'any passat, el van obligar a tancar l'oficina que encara hi conservava. Ara, aprofitant unes obres de remodelació, les possessions que Andreu hi guardava han anat fora. A més, ja no hi podrà dormir. No ho farà sota un pont del Tàmesi, esclar, però li han indicat que unes dependències del Palau de St. James són un lloc molt més discret.

S'acompleix així el destí final i fatal del tercer fill de la reina Elisabet II, caigut en desgràcia per la seva relació d'amistat amb el pederasta convicte i confés Jeffrey Epstein, multimilionari nord-americà que es va suïcidar a la presó de Manhattan l'agost del 2019 mentre esperava un nou judici per tràfic de menors. En aquells moments, Andreu va ser denunciat per abusos i violació per una de les presumptes víctimes de la xarxa d'Epstein i qui va ser la seva parella, Ghislaine Maxwell. Els fets es remuntaven al 2001, quan la dona afectada, Virginia Roberts Giuffre, tenia 17 anys.

Un acord que ara vol trencar

Fa gairebé un any, a mitjans de febrer del 2022, Andreu va arribar a un pacte amb Roberts Giuffre i li va pagar uns quinze milions de lliures per oblidar-se del que suposadament va passar. Però el mal ja s'havia fet molt abans, perquè dos anys enrere la reina Elisabet, encara amb energia, el va apartar de la vida pública i el va condemnar a l'ostracisme. Des d'aleshores, a Andreu se l'ha vist en comptades ocasions, pràcticament amb l'excepció dels funerals de la seva mare i la resta d'actes que van envoltar el comiat de la monarca, el setembre de l'any passat, i abans, del seu pare.

La polèmica foto del 2001 on apareix el príncep Andreu agafant la cintura de la presumpta víctima, Virginia Roberts Giuffre, quan ella era menor d’edat.

La informació de The Sun suggereix que Andreu va ser foragitat de casa al desembre. Una font royal va dir al diari: "El rei ha deixat clar que el Palau de Buckingham no és un lloc per al príncep Andreu. Primer li van tancar el seu despatx l'any passat, i ara el seu dormitori. A l'Andreu li encantava tenir-hi una suite, on no només es va establir per a la vida matrimonial amb Sarah Ferguson, sinó que la va utilitzar com a solter després del seu divorci. Hi va portar una sèrie de noves nòvies, fins i tot la model Caprice". Un mes abans, Andreu va ser privat de la protecció policial, tres anys després de perdre les seves funcions reials. La seva protecció les 24 hores del dia costava al Tresor entre 500.000 i tres milions de lliures a l'any.

Ara, la premsa britànica especula aquests dies amb el fet que Andreu intenta, a través d'un prestigiós despatx d'advocats, fer-se enrere de l'acord extrajudicial al qual va arribar amb Virginia Roberts Giuffre. Un dels seus objectius seria aconseguir que quedés establert que mai no la va arribar a conèixer, extrem gairebé impossible tenint en compte la foto que tenen junts, i que la dona mateixa s'ha encarregat de difondre amb escreix.

stats