El príncep Andreu pacta un acord econòmic amb la dona que l'acusa d'abusos sexuals

El tercer fill de la reina d'Anglaterra tanca el cas de manera humiliant malgrat que no admet cap culpabilitat explícita

3 min
Screenshot 2022 02 15 at 16.16.27

LondresHumiliació final del príncep Andreu, tercer fill de la reina d'Anglaterra, que aquest dimarts a la tarda ha anunciat que ha arribat a un acord econòmic extrajudicial amb Virginia Roberts Giuffre, la dona que l'acusa de presumptes abusos sexuals. El pacte, que s'ha donat a conèixer en un comunicat conjunt de les dues parts, posa fi al procés legal obert a Nova York i suposa que el duc de York no s'enfrontarà al procediment civil, davant un jurat, per uns fets que es remunten al 2001, quan Roberts Giuffre tenia 17 i, per tant, era menor d'edat.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Andreu sempre havia declarat la seva innocència i fa menys de dues setmanes encara sostenia que volia defensar-se davant el tribunal i el jurat. I fins avui mateix, l'acusadora també havia indicat que la seva intenció última era anar a judici per demostrar la dignitat de les dones que havien caigut en la xarxa d'explotació sexual de Jeffrey Epstein i Ghislaine Maxwell, ara en presó als EUA per tràfic sexual de menors.

Però el 95% dels casos civils que es veuen als Estats Units acaben en un pacte econòmic, i que el d'Andreu i Roberts Giuffre hagi acabat així no pot considerar-se cap sorpresa.

Els termes de l'acord econòmic romandran secrets, però en la declaració conjunta el duc lamenta la seva amistat –de més de dues dècades– amb el pedòfil convicte Jeffrey Epstein. També hi confirma que farà una "donació substancial" a l'entitat promoguda per Robert Giuffre en suport dels drets de les víctimes del depredador sexual i magnat nord-americà, que es va suïcidar l'agost del 2019 en una presó de Manhattan mentre esperava judici per tràfic de menors.

Els advocats de les dues parts han presentat una sol·licitud davant el jutjat de Nova York que havia de veure el cas perquè l'arxivi. Amb l'acord extrajudicial, Andreu aconsegueix no només no haver de seure al banc dels acusats, sinó que la seva mare, la reina d'Anglaterra, posa fi a un altre maldecap familiar en l'any del jubileu de platí, dies després de celebrar el setantè aniversari de l'ascensió al tron.

Els termes de la declaració conjunta suposen una doble victòria per a la víctima, no només per l'acord econòmic assolit sinó també perquè Andreu admet explícitament el dany que ha patit tant la seva acusadora com altres víctimes d'Epstein. Tot i això, no hi ha cap admissió de culpabilitat directa, amb l'excepció de la implícita que suposa el fet de la coneguda relació d'amistat que va mantenir amb el magnat.

El text diu així: "El príncep Andreu mai ha tingut la intenció de difamar el caràcter de la senyora Giuffre i accepta que ha patit tant com a víctima establerta d'abús com a conseqüència d'atacs públics injustos. Se sap que Jeffrey Epstein va tractar innombrables noies joves durant molts anys. El príncep Andreu lamenta la seva associació amb Epstein i elogia la valentia de la senyora Giuffre i altres supervivents per defensar-se a elles mateixes i a d'altres. Es compromet a demostrar el seu pesar pel vincle que va mantenir amb Epstein donant suport a la lluita contra el mal del tràfic sexual i amb una donació substancial a l'entitat de la senyora Giuffre en suport dels drets de les víctimes".

Des que l'escàndol va esclatar amb tota virulència fa poc més de dos anys, Andreu ha patit un progressiu ostracisme dins la família reial, fins al punt que el 13 de gener la reina li va retirar tots els honors, títols i patronatges militars. L'acord d'aquest dimarts posa fi a una vida de luxe arrossegada pel fang. Observadors de la monarquia britànica consideren ara mateix que, malgrat que s'hagi evitat el judici, la probabilitat que Andreu torni a la vida pública com a membre actiu de la família reial és inexistent.

L'advocada nord-americana Lisa Bloom, que representa algunes de les víctimes de Jeffrey Epstein i Ghislaine Maxwell, assegurava aquesta tarda a la BBC que el comunicat conjunt era "una victòria increïble per a la Virginia": "Ha aconseguit el que ningú més podria fer: que el príncep Andreu es deixi estar de bajanades i se situï al costat de les víctimes d'abusos sexuals". Si no s'hagués arribat a l'acord, el 10 de març vinent Andreu hauria d'haver presentat una declaració sota jurament per començar a explicar la seva versió dels fets.

stats