La demanda civil contra el príncep Andreu per abusos a una menor tira endavant

Un jutge de Nova York nega que l'acord de la presumpta víctima amb el pederasta Jeffrey Epstein protegeixi el fill de la reina d'Anglaterra

4 min
El príncep Andreu en una imatge d’arxiu, just abans d’assistir a una missa.

LondresEl príncep Andreu, tercer fill de la reina d'Anglaterra, haurà de declarar sota jurament en el procés per una demanda civil que té lloc a Nova York pels presumptes abusos sexuals que va cometre contra Virginia Roberts Giuffre el 2001, quan la noia tenia 17 anys i, per tant, era menor d'edat. Roberts Giuffre, una de les víctimes del pederasta convicte i multimilionari nord-americà Jeffrey Epstein, mort el 2019, acusa Andreu d'haver mantingut amb ella relacions sexuals en tres ocasions diferents al llarg d'aquell any. Andreu sempre ho ha negat, però.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

S'inicia ara la fase de descobriment del procediment –quan les parts presenten a la contrària les proves que utilitzaran– i, si no s'arriba a un acord abans que s'obri la vista oral o a petició d'un dels intervinents el jutge no dicta una resolució sumaríssima, el judici tindrà lloc aquesta tardor. La reputació del príncep ha quedat destrossada. Un portaveu del Palau de Buckingham ha assegurat que no comenten processos judicials en marxa.

Suposadament, Virginia Giuffre va entrar en contacte amb el príncep a través de la llavors nòvia d'Epstein, Ghislaine Maxwell, que el 30 de desembre va ser declarada culpable, també en un jutjat de Nova York, de tràfic sexual de menors, veredicte que li podria comportar una sentència de fins a 80 anys de presó. Al llarg dels anys, Maxwell, filla d'un magnat de la premsa britànica i destacada membre de la jet set global, hauria proveït de menors Epstein per als seus delictes.

El jutge de Nova York Lewis Kaplan ha refusat aquest dimecres la petició de la defensa d'Andreu, segons la qual un acord establert entre l'acusadora i Epstein, signat el 2009 a Florida, i pel qual el multimilionari va pagar a la dona mig milió de dòlars per exonerar-lo de qualsevol possible delicte, hauria de poder alliberar el príncep del litigi. No serà el cas.

Amb el seu veredicte es fa encara més greu la caiguda en desgràcia del duc de York, desaparegut a tots els efectes de la vida pública britànica des de fa dos anys, quan van començar a fer-se públiques les acusacions. Durant anys, la privilegiada posició del fill d'Elisabet II li va permetre relacionar-se amb Epstein, participar en els seus negocis i d'altres, i, segons Giuffre i altres dones que n'han sigut víctimes, també en les orgies sexuals que tenien lloc a les diferents mansions que el magnat tenia escampades pel món: Florida, el Carib i Londres.

Decisió prevista

La decisió del jutge Kaplan ha arribat després de la vista que va tenir lloc el 5 de gener. L'advocat d'Andreu, Andrew Brettler, hi va argumentar sense cap èxit que Virginia Giuffre havia "renunciat als seus drets" de demandar qualsevol "associat d'Epstein" quan va arribar a l'acord esmentat. Però Kaplan ha considerat que el pacte, que havia de romandre secret, no possibilita que terceres persones se'n puguin beneficiar perquè només podia ser invocat per Epstein.

Entre altres raons que dona per autoritzar que el procediment segueixi endavant, Kaplan afirma que "la demanda de la senyora Giuffre no és ni inintel·ligible, ni vaga ni ambigua. Al·lega incidents d'abús sexual en circumstàncies particulars en tres llocs identificables. I identifica a qui atribueix aquest abús sexual". La defensa d'Andreu, però, havia assegurat que no podia preparar una resposta raonable als càrrecs perquè la demandant no havia descrit quin suposat contacte sexual es va produir, ni quan ni a on. "L'afirmació de l'acusat que no pot preparar raonablement una resposta a les al·legacions de la demandant contradiu clarament el contingut dels seus documents, en què nega les al·legacions de la senyora Giuffre sense cap dubte".

Els especialistes que havien seguit de ben a prop el procediment, i la sessió preliminar de la setmana passada, tenien molt pocs dubtes que Kaplan autoritzaria a continuar amb la demanda de Virginia Giuffre. A partir d'ara comença el període de descobriment de proves, amb la provisió de documents i possibles interrogatoris sota jurament tant de l'acusat com de la demandant i altres testimonis, una fase preprocessal que encara donarà a Andreu l'oportunitat d'evitar un judici sumari. En darrera instància, els advocats d'Andreu podrien intentar arribar a un acord econòmic per evitar la fotografia de veure's assegut en el banc dels acusats. Abans del 14 de juliol haurà d'haver conclòs aquesta fase.

David Boies, l'advocat de Virginia Giuffre, ha indicat que té la intenció de sol·licitar la compareixença en la fase de descobriment de dos testimonis britànics, que podrien ser l'exdona del duc, Sarah Ferguson, el príncep de Gal·les, Carles d'Anglaterra, o bé la princesa Beatriu. La filla d'Andreu i Sarah Ferguson, de 33 anys, és, potencialment, un testimoni clau per al pare. Andreu ha assegurat en nombroses ocasions que la nit de març del 2001 en què Virginia Giuffre l'acusa d'haver mantingut amb ella relacions sexuals a Londres, el que va fer va ser dur Beatriu, llavors de 13 anys, a una pizzeria on tenia lloc una festa d'aniversari. Amb tot, l'acusat també ha explicat sempre que no hi ha testimonis d'aquesta visita a la pizzeria.

Una de les línies clau de la denúncia de la demandant és que sentia el cos d'Andreu a sobre del seu i "tota la suor que se'n desprenia". Andreu s'ha defensat dient que "l'afecció mèdica peculiar" que patia, d'acord amb les paraules utilitzades en una famosa entrevista a la BBC, li impedia suar. La raó seria l'estrès que va patir a la Guerra de les Malvines. Però fins ara Andreu tampoc no ha pogut presentar cap prova documental mèdica que sustenti aquesta circumstància.

La defensa d'Andreu encara tindria un últim recurs, un tecnicisme, impugnant la jurisdicció del tribunal que ha ordenat seguir endavant amb el procés, després que hagi al·legat que el tribunal federal de Nova York no ha pogut atendre la causa perquè Victoria Giuffre resideix permanentment a Austràlia, i no a Colorado, on està registrada com a ciutadana dels Estats Units.

stats