D'aniversari

Molt més que una festa a Abu Dhabi: el pols de poder de Joan Carles a Felip

Pilar Eyre explica al Diari ARA els detalls de la celebració dels 86 anys de l'emèrit

4 min
Joan Carles i Felip conversant

BarcelonaMai és fàcil estar sol en els dies especials. Per a Joan Carles aquest divendres és un dia assenyalat perquè és el seu aniversari, el quart que passa expatriat de l'estat on un dia va regnar. Però no és l'únic dia especial per a l'emèrit. També ho va ser el 21 de novembre, quan Jaime Peñafiel va publicar el llibre Leticia y yo i, per descomptat, quan Jaime del Burgo va decidir detallar tots els estadis de la seva relació extramatrimonial amb la reina. L'assistència de Felip i Letícia, amb el cap baix, al dinar d'aniversari d'Elena el dia 22 de desembre també va fer molt content l'exmonarca. Joan Carles té molts motius per voler fer una gran celebració, i l'ha fet aquest divendres a Abu Dahbi, amb els amics de tota la vida i altres de nous.

"Escolta, soc el Joan Carles". Desconcertat per la trucada d'un número que no tenia memoritzat, la persona de l'altra banda del telèfon va mantenir la conversa. "El dia 5 de gener és el meu aniversari, faré una celebració i hi estàs convidat. Vindràs, oi? Ja et passaré més informació per WhatsApp", va prosseguir el rei. L'invitat, de l'entorn socialista, no havia parlat mai amb l'emèrit i al llarg de la seva llarga trajectòria tampoc s'hi havia mostrat especialment afí. Però no fallarà a la cita d'Abu Dhabi.

A mitjans de desembre, quan es van iniciar les trucades per avisar de la celebració dels 86 anys del monarca, no s'esperava que fossin tants els convidats que acceptessin la petició. "Al començament hi havia reticències a acceptar la invitació, però amb el pas dels dies hi ha hagut una allau de confirmacions i suport incondicional al rei", afirma Pilar Eyre en conversa amb l'ARA. "Això va molt més enllà d'una festa d'aniversari, és una festa d'autohomenatge", sentencia la periodista. La celebració comença aquest divendres i s'espera que s'allargui tot el cap de setmana aprofitant el desplaçament dels assistents.

Malgrat que Felip s'ha esforçat per desvincular el seu regnat del seu pare, una diferència materialitzada per 5.500 quilòmetres de distància, Joan Carles segueix tenint un sector important de fidels que no tenen simpatia a Letícia, a qui consideren "massa roja i feminista", i que de retruc tampoc veuen amb bons ulls el moderat del seu marit, explica Eyre. Després de la publicació del llibre de Peñafiel i el posterior esbombament de la foto de la paixmina i la cronologia de la relació extramatrimonial de la reina i Jaime del Burgo, l'actual inestabilitat del regnat és aplaudida pels monàrquics més nostàlgics. "Tothom sap que no és una festa d'aniversari normal, ni tan sols fa anys rodons. Joan Carles ha vist un espai per reivindicar la seva figura i vol enviar un missatge al fill i a la nora".

Els convidats

Va ser el mateix Joan Carles qui va trucar a totes les persones i personalitats que volia que avui l'acompanyessin a la seva festa d'aniversari. Alguns d'ells hi assisteixen per una llarga amistat amb l'emèrit i d'altres el coneixeran per primera vegada, en un exercici meticulosament calculat per forçar el posicionament d'algunes figures rellevants de la societat espanyola. "Jo crec que les persones que hi han anat són els que no tenen cap problema que els assenyalin com a partidaris de Joan Carles davant de Felip", assenyala Eyre.

Felipe González.
Carlos Herrera, periodista.

Alguns dels assistents són habituals del cercle de l'expatriat, com Alicia Koplowitz, marquesa de Bellavista i propietària de gran part de Construcciones y Contratas, així com l'home de confiança del rei i excap de la casa reial, Rafael Spottorno, el diplomàtic Fernando Almansa i el bodeguer Vicente Dalmau. També hi han confirmat l'assistència el duo musical Los del Río, el periodista de la COPE Carlos Herrera i el torero Enrique Ponce. L'escriptor Mario Vargas Llosa també va rebre la invitació, encara que no se sap si ha viatjat fins als Emirats Àrabs. Pilar Eyre també confirma a l'ARA que hi haurà catalans, com l'expilot Josep Maria Juncadella i molts d'altres que prefereix no esmentar.

"Hi haurà moments radicals a la festa. Per descomptat el crit de «Viva el rey» serà habitual. Sempre hi ha rumors i murmuri quan el grup de don Joan Carles s'ajunta", explica Eyre. Entre els convidats confirmats també hi ha una llarga llista de militars i exmilitars que no tenen problema a posicionar-se al costat de l'antic monarca. També ha acceptat la invitació Felipe González, que estarà acompanyat d'altres socialistes històrics.

En l'àmbit familiar els posicionaments estan força clars. Elena i Cristina ja fa dies que són a Abu Dahbi, igual que Froilàm que se sospita que va acompanyat de la seva xicota mallorquina, Mar Torres, que "podria ser la primera vegada que coincideixi amb la família del seu xicot". També és possible que hi sigui la neta de l'emèrit Victòria de Marichalar, i algun dels cosins de Victòria, com Pablo i Irene Urdangarin. Qui ha sorprès entre la llista de confirmats i es deixarà veure a les mil hectàrees de terreny de la casa de l'emèrit és Maria Gabriel de Savoia, la princesa d'Itàlia que a finals dels anys 50 es va especular com a pretendent de Joan Carles.

Tot i l'evident interpel·lació de l'esdeveniment i com era esperable, Felip i Letícia no han viatjat als Emirats. Tampoc l'hereva de la Corona, que tot i la seva creixent exposició pública els últims mesos sempre s'ha mantingut al marge de les tensions familiars. "Fins ara l'han volgut protegir, però el fet de posar-li tanta càrrega, responsabilitat i expectatives no evita que se senti involucrada. No crec que sigui bo per a la formació de la seva personalitat", declara l'especialista en la casa reial.

El nucli familiar ha excusat la seva absència per la celebració de la Pasqua Militar del dia 6 de gener. De fa dies que la família reial malda perquè l'esdeveniment de dissabte tingui un gran seguiment mediàtic, motivat per la presència d'Elionor a la desfilada militar per primer cop. Aquest serà l'enèsim intent de la família reial d'utilitzar la figura de la princesa com a subjecte de distracció mediàtica per desviar les mirades de la multitudinària festa del rei Joan Carles, l'última estocada en la batalla familiar pel poder.

stats