Família Reial

La salutació de Joan Carles i Elena: el joc de mans i el senyal de la creu d'Alfons XIII

La infanta Elena i Joan Carles se saluden amb una coreografia de mans i braços en el dinar d'aniversari de la infanta a Madrid

3 min
El 60 cumpleaños de la hermana mayor del rey vuelve a reunir a la familia en una comida

BarcelonaEl desig d'Elena s'ha complert. Motivats per l'esperit nadalenc o bé per trencar el costum de viure a llargues distàncies –des d'on els conflictes semblen dissoldre's–, els Borbons s'han retrobat. La versió extensa de la família es va reunir dimecres al centre de Madrid per compartir un dinar de celebració dels 60 anys de la primogènita del rei Joan Carles. Tot i l'hostilitat de la presència de Joan Carles en territori espanyol, les desavinences internes entre germans i el recent anunci d'infidelitat de Letícia a Felip VI amb Jaime del Burgo, també excunyat de la reina, tots els membres han fet grans esforços per mantenir l'equilibri de tensions, com a mínim de portes enfora.

Les confirmacions han acabat guanyant pes a les absències. En un primer moment semblava que la voluntat de "la més borbona" de reunir tota la família acabaria en un intent fallit, ja que eren poques les persones que havien confirmat l'assistència al dinar de celebració. Però finalment Felip i Letícia van acabar fent acte de presència a l'aniversari de la infanta, en un exercici d'unitat després que Jaime Peñafiel publiqués el llibre Letizia y yo, on esbombava la notícia d'infidelitat entre Letícia i qui va ser el seu cunyat, Jaime del Burgo, quan ja era casada amb el rei.

Joan Carles i la infanta Elena sortint del dinar d'aniversari.
Felip VI i Letícia sortint del dinar de celebració de la infanta Elena.

També els fills de l'amfitriona, Victòria Frederica i Froilà, vingut des d'Abu Dhabi igual que el seu avi, van dinar amb la seva família espanyola i grega. Des d'Atenes, la princesa Irene, germana de Sofia, i la seva cosina, Alexia de Grècia, tampoc es van perdre la gran trobada. Qui no va poder viure aquest moment històric d'aparent normalitat va ser l'hereva de la Corona, que està fent els exercicis de muntanya a les pistes d'Astún, al Pirineu aragonès, en la seva formació militar.

Entre tants retrobaments, els membres de sang blava van reprendre les salutacions. Però no qualsevol salutació. Els Borbons tenen un hàbit molt peculiar que es remunta de l'època d'Alfons XIII, quan Joan Carles se saludava amb la seva mare, Maria. Res de formalitat, inclinacions, ni reverències. Les salutacions tenen més a veure amb coreografies de mans i braços dignes de la generació Z.

La Infanta Elena i Joan Carles saludant-se

En el cas de la infanta Elena i el seu pare, la salutació implica dos petons a cada galta, una flexió de genolls de la filla de l'emèrit, un petit senyal de la creu al front executat mútuament i tot seguit un joc de dits i encaixades de mans que culmina amb dos cops al pit dret. La coreografia, a una velocitat considerable, va ser captada per les càmeres dels mitjans que eren a l'exterior del restaurant Pabú, al carrer Panamà de Madrid.

Però la primogènita no és l'única que té la complicitat de tenir una salutació amb un membre de la família. També Cristina va practicar la seva coreografia en el comiat amb el seu fill Pablo. Mare i fill també es van senyar i també van jugar amb les mans com Joan Carles i Elena, però ells dos van finalitzar la seva funció privada amb una abraçada entranyable. Les imatges van ser captades al vestíbul d'un habitatge, un moment molt més íntim i discret que el de la infanta Elena.

stats