Gent Monarquies 06/05/2023

La catifa vermella de la coronació de Carles III

Cada detall dels 'looks' dels Windsor i dels 'outfits' dels convidats estava mesurat al mil·límetre en una cerimònia seguida per milions de persones

8 min
Camil·la entra a l'abadia de Westminster per ser coronada

BarcelonaCom es podia esperar, la coronació de Carles III ha estat un esdeveniment d'abast global que ningú s'ha volgut perdre i per al qual tots els convidats i convidades han posat el millor de la seva part per estar a l'altura. Ha quedat clar que aquesta ocasió era especial fins i tot per als més alts mandataris, acostumats a esdeveniments de gran exigència protocol·lària i de gran impacte mediàtic. Tot i això, el fet que la britànica sigui l'única monarquia europea que encara celebra l'acte de coronació –a la resta els reis només els proclamen– porta incorporada una singularitat especial i una pressió extra. Això s'ha pogut constatar en les vestimentes elegides per a l'ocasió pels Windsor, molt lligats a la tradició i en alguns casos uniformats; i també en els convidats externs a la família, que s'han cenyit a l'exigent protocol anglès malgrat haver-se reservat algunes picades d'ullet als temps actuals.

El vestit més comentat de la jornada ha estat el de Camil·la, que per passar a la història com la reina més imprevista del Regne Unit s'ha refugiat ni més ni menys que en l'alta costura de Bruce Oldfield, un modista que curiosament va formar part dels preferits de Lady Di. El disseny consisteix en un vestit llarg estampat de flors silvestres amb panells prisats i una estructura entallada. El vestit és de peau de soie, un teixit de seda mat sobre el qual han brodat un delicat i diminut estampat floral. La creació és molt similar a un abric de màniga llarga amb muscleres marcades i un contingut escot en forma de V. A més, la peça porta una mesurada cua, que no volia competir amb la capa ni la túnica que ha portat la reina durant l'acte.

Camil·la arribant a Westminster amb el contratemps del seu voluminós vestit

La minuciosa ornamentació floral, centrada en la natura que ella i Carles tant adoren, inclou flors com margarides, celidònies i pimpinelles escarlates. També inclou els emblemes florals de les quatre nacions del Regne Unit, que adornen el baix de la falda i els punys de les mànigues. Les sabates blanques de taló que ha triat per a l'ocasió són obra del dissenyador britànic Eliot Zed i estan confeccionades amb el mateix teixit de seda que el vestit. El pesant i complicat conjunt ha fet que Camil·la tingués problemes per baixar de la carrossa i entrar a Westminster a pesar de comptar amb l'ajuda de tres donzelles.

Els prínceps de Gal·les amb dos dels seus tres fills

Kate Middleton i els seus fills han acaparat també moltes mirades per la seva indumentària, ja que ella i la roba que posa a les seves criatures sempre són molt encertades i compta amb un gran seguiment popular. En aquesta ocasió, la pròxima reina dels britànics ha portat un vestit d'Alexander McQueen, una firma britànica de la seva confiança per a moments importants. El disseny està confeccionat en crepè de seda color ivori amb brodats de fil de plata que hi dibuixen roses, cards, narcisos i trèvols, uns detalls a joc amb el vestit de la seva filla, la princesa Carlota, també de color blanc. Aquests brodats, com en el cas de Camil·la, simbolitzen la unió de les quatre nacions que conformen el Regne Unit. A sobre, ha vestit el mantell del Reial Orde Victorià, de ras de seda blau fosc amb rivets escarlates i una insígnia brodada a mà amb fil d'or que és l'estrella de dama de Gran Creu del Reial Orde Victorià.

Carlota de Cambridge i el seu germà petit, Lluís

Amb les joies, Middleton no ha oblidat les dones de la família Windsor que l'han precedit. A les orelles portava unes arracades de perles i diamants que van pertànyer a la seva sogra, Diana de Gal·les. Són perles dels mars del sud envoltades per diamants de tall marquesa. Al coll ha portat el collaret de festó de Jordi VI, una peça que es va confeccionar el 1950 per petició del rei Jordi VI per a la seva filla, la llavors princesa Elisabet, la mare del rei avui coronat. Va ser elaborada utilitzant 105 diamants solts que es trobaven entre les relíquies de la Corona que va heretar el rei Jordi VI. Finalment, no ha dut cap tiara, cosa que podia fer però que no ha fet a petició de Camil·la i Carles, tal com ha transcendit. Per aquest motiu, s'havia especulat que podria dur un adorn floral. Finalment, ha optat per una solució intermèdia: una diadema metàl·lica feta per Jess Collett per a Alexander McQueen. Fet de plata i cristalls, és igual que el que duia la seva filla, Carlota. El seu fill petit, el príncep Lluís, i el seu fill gran, el príncep Jordi –segon en la línia successòria al tron britànic–, han anat vestits amb vestits d'home que s'inspiren en la indumentària militar dels adults. Jordi, de color vermell, ha fet de patge d'honor del seu avi mentre el coronaven portant la capa al costat dels nets d'aristòcrates de confiança de Carles III.

El príncep Jordi de Cambridge vestit 'ad hoc' per fer de patge d'honor del seu avi, el rei Carles III

Molt més discretes han estat les posades en escena dels membres més empestats de la família reial britànica, el príncep Enric i el duc Andreu de York, fill petit i germà respectivament del rei que s'estava coronant. Per a la seva breu visita, que acaba després de la cerimònia a Westminster, Enric ha vestit jaqué com si fos un civil més, ja que no compta amb cap rang oficial dins la família. Tot i això, ha lluït les medalles que va rebre durant el seu temps de servei a l'exèrcit. Andreu, per la seva banda, s'ha vestit igual que el seu nebot Guillem i el seu germà Eduard, amb l'uniforme de gala de la guàrdia gal·lesa. Tot i això, la seva pèrdua de rang s'ha vist evidenciada per la fila on Carles III l'ha assegut, per darrere de familiars menys directes que ell i a l'extrem esquerre, gairebé tapat per una columna. Alguns mitjans britànics han deixat constància dels xiulets que ha rebut Andreu de camí cap a Westminster. Els mateixos mitjans també han assenyalat com la princesa Anna, germana del rei Carles III, ha saludat afectuosament el seu nebot Enric a l'entrada de Westminster davant de tots els convidats, cosa feta per intentar desmentir la suposada mala relació dins de la família.

El príncep Enric a la coronació del seu pare, Carles III
El duc Andreu de York i la seva filla Eugènia de camí cap a la coronació de Carles III

A banda de la família, els convidats de Carles III també han tingut molt de protagonisme per la seva indumentària. Una de les que millor ha jugat les seves cartes per aconseguir cert impacte ha estat Letícia, que no ha portat cap marca britànica per a l'ocasió, com va fer a la recepció de la nit anterior amb un vestit de Victoria Beckham. Letícia s'ha agafat a la seva marca de confiança, Carolina Herrera, per brillar amb un vestit jaqueta amb pèplum de color xiclet combinat amb una particular pamela semiesfèrica en to préssec. Letícia ha combinat l'outfit amb unes arracades reials de la reina Victòria Eugènia que emparenten directament els Borbons amb els Windsor. El rei Felip VI, com a cap d'estat que és, estava habilitat pel protocol per vestir uniforme militar. Això és el que ha fet, posant-se el que va lluir quan ell va ser proclamat.

Letícia i Felip VI sortint de l'ambaixada espanyola a Londres en direcció a Westminster per a la coronació de Carles III

Entre la resta dels convidats i convidades ha destacat l'aposta de la reina Rània de Jordània, que ha escollit per a l'ocasió un vestit de mànigues llargues però semitransparents en un delicat to vainilla. Com era d'esperar pel protocol, ho ha combinat amb un adorn de cap a joc. Qui també ha optat pel monocromatisme ha estat Marie Chantal Miller, amb una faldilla midi com la de Letícia. La consort de l'hereu de l'extint tron grec ha optat pel blau bebè i per un clutch creatiu en forma de llibre. Miller ha arribat de bracet del seu marit Pau, que duia a l'altre braç la seva mare, Anna Maria de Dinamarca.

Rània de Jordània i el rei Abdullah II a l'arribada a Westminster

El mateix to que ha escollit Rània és el que ha portat Pippa Middleton, germana de la princesa de Gal·les, Kate Middleton. La germana de la futura reina britànica ha vestit aquest color en forma de vestit abric amb un marcat escot i un botó central. Una faldilla midi amb vol i un voluminós adorn de cap no han fet ombra a la convidada, que pel seu to de pell ha tret partit d'aquest color vainilla. L'acompanyava el seu germà, James Middleton.

Pippa i James Middleton a la coronació de Carles III
Els representants de la família reial grega a la coronació de Carles III

El mateix blau que Miller és el que ha escollit per a l'ocasió Zara Tindall, la neta gran de la difunta reina Elisabet II, filla de la princesa Anna. L'esposa del jugador de rugbi retirat Michael Tindall ha portat per a l'ocasió un abric vestit monocrom combinat amb un adorn de cap a joc amb diferents textures. Completava el seu refinat vestit rivetejat en blanc un fermall molt similar als que duia sempre la reina Elisabet II.

Zara Tindall entra a Westminster abans que el seu tiet Andreu

El blau ha estat el color també de la primera dama dels EUA, Jill Biden, que ha anat a Westminster acompanyada de la seva neta Finnegan. L'esposa de Joe Biden ha dut un vestit jaqueta de color blau entre cel i espígol de Ralph Lauren amb uns talons mitjans i un clutch beix a joc. Finnegan Biden, en canvi, va apostar per un potent vestit capa groc pàl·lid de Markarian. Plegades feien una picada d'ullet a la bandera ucraïnesa, cosa fàcil d'observar perquè dins l'abadia seien al costat de la primera dama del país atacat per Vladímir Putin. D'entre els molts assistents provinents de països llunyans a Europa que hi ha hagut a la coronació, els reis de Bhutan són els que menys han cedit a l'estètica occidental, ja que han portat la vestimenta de gala pròpia del país centreasiàtic.

Jill Biden i la seva neta Finnegan
Els reis de Bhutan a la coronació de Carles III
stats