El misteri es resolt

El Palau de Kensington anuncia que Kate també té càncer

Les teories de la conspiració sobre el parador i l'estat de salut de la princesa forcen la dramàtica revelació

4 min

LondresKate Middleton també té càncer. Ho acaba d'anunciar aquest divendres a la tarda el Palau de Kensington, a través d'un vídeo en què ho comentava ella mateixa, amb posat seré i mostrant-se optimista. Es posa fi així a totes les teories de la conspiració que s'havien suscitat des de la seva desaparició de la vida pública, arran de la intervenció quirúrgica abdominal a què es va sotmetre a mitjans de gener. Finalment, la transparència s'ha imposat per acabar amb la bola de neu de rumors, que s'havia fet imparable.

La princesa de Gal·les admet que està en les primeres etapes del tractament després que es detectés càncer en les proves posteriors a la intervenció. Kate assegura que conèixer el seu estat va suposar "un enorme xoc" després d'un "parell de mesos increïblement durs". Amb tot, envia un missatge positiu dient: "Estic bé i cada dia estic més forta, centrant-me en les coses que m'ajudaran a curar ment, cos i esperit". Com en el cas del rei Carles III, que també pateix càncer, no s'ha revelat de quin tipus és.

Kate Middleton, de 42 anys, s'està sotmetent a sessions de quimioteràpia, que van començar a finals de febrer, més d'un mes i mig després de l'operació. Assegura que està centrada en aconseguir una "recuperació completa". Des de llavors, segons les seves paraules, ella i el príncep s'han centrat a compartir i fer comprendre la magnitud de la notícia als seus tres fills.

El vídeo es va enregistrar dimecres a la finca Adelaida, als terrenys del castell de Windsor, on es recupera. Kate ha afirmat que el príncep Guillem ha estat en tot moment una "gran font de consol i tranquil·litat", ja que ha entomat amb enteresa el seu diagnòstic.

La sens dubte dramàtica revelació farà que les simpaties per la persona més popular i apreciada de la família reial britànica després de la mort de la reina Elisabet II siguin encara molt més fortes arreu.

Decisió, el dimecres passat

La parella va optar per anunciar-ho dimecres després que el príncep Jordi, la princesa Carlota i el príncep Lluís acabessin el període escolar i comencessin les vacances de Pasqua. Així –creuen a Kensington– quedaran protegits de la inevitable reacció i commoció pública. Kate explica que tant ella com el seu marit havien necessitat temps per explicar als fills "d'una manera adequada què passava" i per "assegurar-los que tot anirà bé". Però dimecres, crucialment, també va ser el dia en què es va conèixer que almenys tres empleats de la clínica on va ser operada estaven sota investigació per, presumptament, intentar accedir a l'historial mèdic de la futura reina consort.

La princesa va rebre el diagnòstic a finals de febrer. És la raó per la qual el príncep de Gal·les es va perdre el memorial del seu padrí, l'últim rei de Grècia, Constantí, el 27 de febrer. En aquella ocasió, només es va informar que un "afer personal" li havia fet impossible assistir-hi. Ara se'n sap el motiu i s'acaba amb qualsevol especulació. Amb tot, aquest diari ha consultat un destacat especialista i el que comenta és que no li resulta creïble que es trigués pràcticament un mes i mig a establir un diagnòstic concret.

Al vídeo la princesa també diu: "Volia aprofitar aquesta oportunitat per donar-vos les gràcies personalment per tots els meravellosos missatges de suport i per la vostra comprensió mentre m'he recuperat de la cirurgia. Han estat un parell de mesos increïblement durs per a tota la família, però he tingut un equip mèdic fantàstic que m'ha cuidat molt, i estic molt agraïda".

També confessa que en el moment de ser intervinguda "creien que la meva afecció no era cancerosa". "La cirurgia va anar bé. Tanmateix, les proves posteriors a l'operació van determinar que hi havia hagut càncer. Per tant, el meu equip mèdic em va aconsellar que em sotmetés a un tractament de quimioteràpia preventiva i ara estic en les primeres etapes d'aquest tractament".

Dret a la privacitat

El Palau de Kensington no només no ha indicat el tipus de càncer que pateix Kate, sinó tampoc l'estadi de la malaltia, citant el dret de la princesa a la privadesa mèdica. En aquest sentit, afirma: "Esperem que entengueu que, com a família, ara necessitem temps, espai i privadesa mentre completo el tractament. La meva feina sempre m'ha aportat una profunda alegria i tinc ganes de tornar quan pugui, però de moment he de centrar-me en recuperar-me completament. En aquest moment, també estic pensant en totes les vides que s'han vist afectades pel càncer. Per a tothom que s'enfronti a aquesta malaltia, en qualsevol forma, si us plau, no perdeu la fe ni l'esperança. No esteu sols." La princesa ha estat allunyada de les tasques públiques des del dia de Nadal, quan la van veure caminant cap a l'església de Sandringham amb la seva família.

Va ingressar a The London Clinic el 16 de gener i el Palau va emetre un comunicat l'endemà per confirmar que estaria a l'hospital fins a dues setmanes i que es recuperaria en privat fins després de Setmana Santa. Aleshores es va concretar que la malaltia no era cancerosa i que l'operació havia estat un èxit.

La família no assistirà a la missa de Diumenge de Pasqua, com era tradicional. La princesa tornarà a les funcions oficials quan tingui l'autorització del seu equip mèdic. El príncep tornarà al calendari de compromisos públics a mitjans d'abril, després de les vacances. De seguida que la declaració de Kate s'ha fet pública, les mostres de simpatia i solidaritat han inundat les xarxes.

stats