Regne Unit

El rei Carles III, diagnosticat amb un tipus de càncer no especificat

Els metges van detectar la malaltia arran de l'operació de pròstata a què el monarca es va haver de sotmetre fa deu dies

4 min
Una imatge oficial del rei Carles III

LondresEl rei Carles, de 75 anys, ha sigut diagnosticat amb una forma no especificada de càncer i es veu obligat a ajornar totes les seves obligacions públiques per rebre tractament, ha anunciat aquesta tarda de dilluns el palau de Buckingham en un comunicat que ha agafat a tot el país per sorpresa. La malaltia ha sigut detectada arran de l'operació de pròstata a què es va sotmetre fa deu dies. Durant la intervenció d'una afectació benigna, els metges van notar un problema diferent i "causa de preocupació", segons la casa de sa Majestat. Si bé no s'ha concretat el tipus de càncer que és, ni menys encara s'ha fet una prognosi, el palau de Buckingham assegura que no és res relacionat amb la pròstata.

L'anunci d'aquest vespre resol una qüestió que, en el seu moment, no es va justificar. Quan es va donar a conèixer que Carles III seria sotmès a la intervenció de pròstata, es va avançar que només hauria de passar una nit a l'hospital. Finalment, però, en va passar tres. I durant el període de tres dies ingressat, amb tota seguretat se li van practicar més proves arran del que s'havia detectat en l'operació original.

Carles III ha tornat a Londres aquest matí des de Sandringham –al comtat de Norfolk, a l'est d'Anglaterra– per començar la primera sessió del tractament ambulatori. Carles III haurà de seguir a partir d'ara un estricte calendari de sessions –de quimioteràpia o radioteràpia, o una combinació de totes dues– en un hospital de Londres. El comunicat del palau de Buckingham assegura que el monarca afronta el procés amb un esperit "totalment positiu [i que] espera tornar a la plena funció pública tan aviat com pugui". Aquesta tarda es queda a palau. La urgència amb què s'ha abordat aquest nou problema de salut de Carles III fa pensar en una afecció potencialment greu que requeria un pla de curació immediat.

Última imatge pública fins ara de Carles III, en companyia de la reina Camil·la. Va ser presa aquest diumenge, abans del servei religiós a l'església de Santa Maria Magdalena, de Sandringham.

La notícia ha sigut anunciada pel palau de Buckingham després que el primer ministre, Rishi Sunak, fos informat, i aleshores el rei ho ha comunicat personalment als seus dos fills, el príncep hereu Guillem i al príncep Enric, i als seus tres germans: la princesa Anna, el príncep Andreu i el príncep Eduard. Un portaveu d'Enric citat per diferents mitjans de comunicació britànics ha assegurat que el príncep es desplaçarà des dels Estats Units a Londres per veure el seu pare. Les mateixes informacions suggereixen que podria volar aquest mateix dilluns.

Malgrat el tractament a què ha de sotmetre's, Carles III continuarà despatxant setmanalment amb el primer ministre, i amb el Consell Privat, d'acord amb la informació oficial de palau. En principi, però, haurà de suspendre els viatges al Canadà, Austràlia i Nova Zelanda, que formaven part de la seva gira per diferents països de la Commonwealth.

Com ja va fer en el moment d'anunciar la intervenció de pròstata, que va voler fer saber la notícia a tot el país, per tal d'afavorir la divulgació d'una malaltia molt comuna entre els homes, "sa Majestat ha optat per compartir el seu diagnòstic per evitar especulacions i amb l'esperança que pugui ajudar la comprensió pública per a tots els afectats pel càncer d'arreu del món", es pot llegir al comunicat oficial.

Es dona la circumstància que el seu hereu, el príncep Guillem, havia anunciat que durant les setmanes vinents reduiria la seva activitat pública per ocupar-se dels seus fills i de la seva dona, Kate Middleton, mentre es recupera de la intervenció quirúrgica a què també va ser sotmesa fa ja quasi tres setmanes, i que es va anunciar un parell d'hores abans que es fes pública l'operació a què el rei s'havia de sotmetre. Durant el període en què Carles III estigui allunyat de les seves obligacions públiques, molt probablement la reina Camil·la tindrà un paper rellevant en la representació de la corona.

Una reacció molt significativa

Entre les reaccions més significatives que s'han produït arran de la notícia a tot el Regne Unit destaca molt especialment la de la tot just investida ministra principal d'Irlanda del Nord, la republicana Michelle O'Neill. "Em sap molt greu saber de la malaltia del rei Carles i vull desitjar-li el millor tractament i una recuperació completa i ràpida", ha dit. O'Neill ja va tenir una especial atenció cap al monarca, i cap a tots els unionistes del país, assistint a la cerimònia de coronació de maig del 2023. Tots els líders polítics, començant pel premier Rishi Sunak, i el cap del laborisme, Keir Starmer, així com els caps del govern d'Escòcia i de Gal·les, han expressat les seves simpaties i els desitjos d'una ràpida recuperació del rei.

En la quasi competició de missatges que s'ha obert aquest dilluns al vespre per desitjar al cap dels Windsor una ràpida recuperació, destaquen, també, els de Boris Johnson i Liz Truss, els dos anteriors primers ministres. Els exprimers ministres Boris Johnson i Liz Truss han enviat els seus millors desitjos al rei. Johnson, que últimament no es prodiga a les xarxes socials, ha escrit a X: "Tot el país donarà suport avui al Rei. Els millors desitjos per a Carles III i per una recuperació plena i ràpida". Per la seva banda, Truss, també a X, ha dit: "Envio tots els millors desitjos a Sa Majestat el Rei i a la família reial mentre se sotmet al tractament per al càncer. Ell estarà en els nostres pensaments i oracions. Déu salvi el rei!" Truss va ser l'última primera ministra que va rebre l'encàrrec de formar govern per part d'Elisabet II i també la primera premier que va encaixar la mà del llavors nou monarca, Carles III.

El president dels Estats Units, Joe Biden, també ha mostrat la seva preocupació per la salut de Carles III i ha informat que li trucarà al llarg de les pròximes hores.

stats