Regne Unit

La salut dels 'royals' anglesos, un afer ja no tan secret?

Carles III i Kate Middleton es desmarquen de la tradicional política d'opacitat d'Elisabet II... fins a cert punt

3 min
El rei Carles d'Anglaterra, Kate Middleton i el príncep Guillem

LondresLa salut del rei d'Anglaterra, Carles III, i la de la futura reina, Kate Middleton, és, per raons evidents, un afer d'estat i depassa la frontera de la privacitat, desitjable per a qualsevol altra persona. Des que dimecres passat es va conèixer que tant el monarca com la seva jove, la dona del príncep i hereu al tron Guillem, necessitarà i ha necessitat, respectivament, un tractament mèdic, la premsa britànica no ha deixat de comentar i elogiar el suposat nou tarannà dels royals, molt més oberts pel que fa a informar sobre les seves possibles afectacions o malalties.

El 6 de setembre del 2022, dos dies abans que la reina Elisabet II morís, es van difondre les seves últimes fotografies en vida. Semblava poc menys que un cadàver, però la reina havia de rebre la nova primera ministra i, com a prova, les imatges que van circular. Només un comentari a The Sun va subratllar el que era evident: que Elisabet II estava molt feble. L'aleshores tot just nomenada primera ministra, Liz Truss, es va sumar al joc de la resiliència dels Windsor quan, retrospectivament, poc després de la mort d'Elisabet, va parlar de la breu trobada a Balmoral: "Tot i que estava fràgil –va dir Truss–, estava absolutament decidida a complir amb el seu deure". I el seu deure era beneir-la com a nova cap de govern.

Un moment de l'audiència de la reina a la nova 'premier', Liz Truss.

Un any abans, l'octubre del 2021, només va ser per la portada de The Sun que els britànics van saber que la monarca havia passat una nit en un hospital per una revisió mèdica. El secretisme sobre la salut de la reina era la consigna. Com si pel fet de no parlar-ne es fonamentés la seva immortalitat. Al cap i a la fi, la mare havia mort amb 102 anys, i el marit, Felip d'Edimburg, amb 99. Quan Elisabet va traspassar en tenia 96. La política de secretisme, però, no havia estat la mateixa amb el consort, operat de cor el març d'aquell mateix 2021 i que moriria l'abril següent. L'opinió pública va ser a bastament informada de les moltes vegades que va haver de passar per l'hospital els últims anys de vida.

Capitalitzar la vida privada

Aquests dies, els comentaristes més militants de la casa dels Windsor no han estalviat elogis a l'hora de posar de manifest "l'admirable honradesa de les dues grans generacions de la família reial", com escrivia Hannah Furness, cap d'informació reial del Daily Telegraph, per haver desvelat, amb poc més d'una hora de diferència, que Kate havia sigut operada i que el rei ho seria de forma imminent. El Palau de Buckingham es va encarregar de fer saber que Carles III havia dit que "volia compartir el seu diagnòstic [problemes benignes de pròstata] per animar altres homes a comprovar la seva salut". Si aquest era el propòsit, ho ha aconseguit, perquè les cerques sobre revisions de pròstata han pujat en dos dies al Regne Unit el 242%.

Una aproximació diferent ha sigut la del Palau de Kensington –la casa oficial dels ducs de Cambridge– a l'hora d'informar de l'operació de la princesa, que la mantindrà a l'hospital entre 10 i 14 dies, i de baixa fins després de Setmana Santa. Un llarg període que parla de la seriositat de la intervenció. El comunicat sobre l'operació era prou ambigu –"cirurgia abdominal"– alhora que explicitava el desig de privacitat de Kate. Els rumors no s'han evitat, però s'han apaivagat.

Com de costum, les circumstàncies han forçat els Windsor a un lleuger canvi de rumb. Perquè el més gran actiu de la monarquia britànica no podia desaparèixer de l'escena dos mesos i mig o tres sense un bon motiu. I qui sap si en un futur en parlarà. El 2020, per a un pòdcast, Kate va comentar obertament els problemes ocasionats pels tres embarassos. I ho va capitalitzar. Si hi torna, també ho farà. Els royals no deixen escapar cap passada.

stats