El príncep Lluís de Cambridge els roba el xou a la família reial britànica durant el dia gros del jubileu

La seva mare, Kate Middleton, va optar per un refinat conjunt en blanc que projectava una imatge elegant però moderna i que va acompanyar amb joies de Lady Di

6 min
Els fills dels ducs de Cambridge: Jordi, Lluís (al centre) i Carlota

BarcelonaDiversos membres de la família reial britànica, entre ells el príncep Carles i els ducs de Cambridge, Guillem i Caterina, van aparèixer al balcó del Palau de Buckingham ahir per acompanyar Elisabet II en la salutació oficial que va protagonitzar amb motiu de les festes oficials dels seus 70 anys de regnat. Amb un vestit blau cel de la dissenyadora Angela Kelly, pamela a joc i bastó en mà, la sobirana, de 96 anys, va saludar la multitud congregada davant de la residència reial i la gran avinguda The Mall, que ha estat decorada amb grans banderes del Regne Unit. Aquest conjunt de la seva dissenyadora de capçalera és el mateix que ha fet servir per aparèixer a la seva última fotografia oficial, en la qual apareix asseguda a tocar d'una finestra on al darrere es pot veure el castell de Windsor, on viu actualment. El retrat és obra del fotògraf Ranald Mackechnie.

L'últim retrat oficial de la reina Elisabet II, fet al Castell de Windsor

La reina no assistirà avui al servei d'Acció de Gràcies a la catedral de Sant Pau, a Londres, perquè sent "certes molèsties" després de les celebracions del seu Jubileu, tal com ha informat aquest dijous el Palau de Buckingham. La monarca, però, sí que va poder assistir ahir a la nit a l'engegada oficial de la il·luminació d'unes balises al castell de Windsor. "La reina ha gaudit molt de la desfilada del seu aniversari i dels vols d'avui, però ha experimentat algunes molèsties", assenyala el comunicat de la residència reial. "Tenint en compte el viatge i l'activitat requerida per participar en el Servei Nacional d'Acció de Gràcies de la catedral de Sant Pau, sa majestat, amb gran pesar, ha arribat a la conclusió que no hi assistirà", puntualitza la nota. En l'acte de la nit, més de 2.000 ciutats i localitats britàniques i algunes excolònies van encendre torxes com a part del Jubileu de Platí.

La família reial va poder ser vista ahir al seu gran palau de Londres al final de la desfilada militar, coneguda com a Trooping the Colour, que marca l'aniversari oficial de la sobirana i, en aquesta ocasió, el començament de quatre dies consecutius de celebracions pel Jubileu de Platí. De fet, aquestes celebracions en honor a la longeva monarca han desembocat en un pont de quatre dies que només a Benidorm ha fet pujar les pernoctacions dels britànics fins a arribar a les 60.000, tal com han explicat els hotelers de la ciutat alacantina. A causa dels seus problemes per caminar, la reina no va seguir aquesta desfilada dels regiments britànics, entre ells la guàrdia reial, al pati d'armes de Horse Parade, la seu de la guàrdia de cavalleria al centre de Londres, però va saludar els militars des del balcó del Palau de Buckingham acompanyada del duc de Kent.

El príncep Lluís s'ha convertit amb motiu de comentari per les seves ganyotes des del balcó de Buckingham.

Al balcó s'hi estrenaven els tres fills dels ducs de Cambridge, els prínceps Jordi, Carlota i Lluís. De fet, ha estat aquest últim, el més petit dels tres fills dels ducs, el que ha acaparat tot el protagonisme de la jornada pel que fa a les anècdotes més comentades. I és que des que va pujar al cotxe de cavalls que va portar la seva família fins a Buckingham no va parar de fer ganyotes, cosa que va cridar l'atenció del nombrós públic pendent de l'acte. Tot i això, la seva expressiva gesticulació va arribar al punt àlgid quan va robar el xou a tota la seva família –i a tots els seus assessors– un cop situats estratègicament al balcó. El nen, de 4 anys, va gesticular efusivament quan passaven els avions de les forces aèries que van col·laborar en l'homenatge a la reina, cosa que va ser molt comentada a les xarxes.

En l'últim any, especialment després de la mort el 2021 del seu marit, el duc d'Edimburg, han estat poques les ocasions en què a Elisabet II se l'ha vist en públic, per culpa dels seus problemes de mobilitat. A aquesta acolorida desfilada hi van acudir altres membres de la família reial; el primer ministre britànic, Boris Johnson, i la seva dona, Carrie Johnson, així com convidats especials. De fet, en el capítol dels assistents a la festa va destacar la presència del príncep Enric d'Anglaterra i la seva dona, Meghan Markle, que des que van deixar la família reial britànica de forma unilateral i sense acord amb la resta de The Firm han mantingut unes relacions molt tenses que els han portat a desqualificar-los en públic en algunes entrevistes. Els ducs de Sussex van ser vistos a través d'una finestra de palau mentre parlaven amb alguns dels seus nebots, cosa que algú ja ha apuntat que havia estat pensada perquè les càmeres els poguessin fotografiar des del carrer.

En el capítol de la moda va destacar per sobre de la resta Kate Middleton, que va donar una imatge moderna i elegant gràcies al conjunt blanc de la firma britànica Alexander McQueen que va dur. Tot i la importància de l'acte, la duquessa de Cambridge va decidir no estrenar i va optar per aquest abric-vestit, una peça molt típicament anglesa que ja va portar fa just un any, quan va acudir al costat del seu marit, Guillem, a la recepció de la cimera del G-7 a Cornualla. Va complementar el vestit amb un adorn de cap minimalista de Philip Treacy en color blanc i blau. Les joies que portava eren totes de Diana de Gal·les. El seu fill petit, Lluís, també va acaparar l'atenció per la seva indumentària a part de per les seves ganyotes. El nen portava un vestit de mariner que el seu pare ja va portar l'any 1985.

Kate Middleton a l'acte d'obertura del jubileu de la reina d'Anglaterra

El baix perfil dels Sussex

Els ducs de Sussex, el viatge dels quals al Regne Unit havia creat expectativa després de la seva retirada de la Casa Reial britànica, volen mantenir un perfil el "com més baix millor" durant les celebracions del jubileu, segons Omid Scobie, autor del llibre Finding freedom, una mena d'aproximació biogràfica a la vida del matrimoni. Scobie ha dit a la BBC que va parlar amb persones properes als ducs i li van dir que volen ser "com més discrets millor" durant aquest viatge al Regne Unit. "És gairebé difícil de creure, però crec que ahir Trooping the Colour va ser un gran exemple. Realment no els vam veure a les càmeres de televisió", reflexiona l'autor, que va recalcar que els ducs mantenen una relació "càlida i propera" amb la reina, el nom de la qual –en la versió més familiar– ara porta la seva filla: es diu Lilibet.

Meghan Markle i el príncep Enric arribant a la catedral de Sant Pau per assistir a la missa en honor al jubileu de l'àvia d'ell, la reina Elisabet II.

Els ducs de Sussex estan participant aquest divendres en el servei d'Acció de Gràcies que se celebra a la catedral de Sant Pau, a Londres, al qual assistiran membres de la família reial però no la reina. Allà coincidiran amb el primer ministre britànic, Boris Johnson, i altres autoritats. Els ducs de Sussex han viatjat a Londres amb els seus fills, Archie i Lilibet, i aquesta serà la primera vegada que la sobirana britànica tindrà oportunitat de conèixer la nena, que demà farà un any. "Aquests moments amb Lilibet són molt privats entre ells i la reina", va ressaltar Scobie.

Carles d'Anglaterra i Camil·la de Cornualla arriben a la catedral de Sant Pau, on se celebra la missa d'acció de gràcies amb motiu del Jubileu de Platí de la reina Elisabet II
Zara Tindall, filla de la princesa Anna i néta de la reina Elisabet II, amb el seu marit a la missa d'acció de gràcies pel jubileu de la monarca
Els ducs de Cambridge arribant a la missa d'acció de gràcies pel jubileu de platí de la reina Elisabet II
Els comtes de Wessex acompanyats dels seus fills a les portes de la catedral de Sant Pau, on se celebra una missa d'accióde gràcies amb motiu del jubileu de platí de la reina Elisabet II
stats