Gent 13/06/2019

Processats Imanol Arias i Ana Duato per evasió d'impostos dels seus ingressos de 'Cuéntame'

El jutge de l'Audiència Nacional Ismael Moreno els reclama quantitats milionàries

Ara
2 min
Arias i Duato, sospitosos d’evasió

BarcelonaEl jutge de l'Audiència Nacional Ismael Moreno ha proposat jutjar els actors Imanol Arias i Ana Duato per defraudar a Hisenda a través de societats instrumentals creades pel despatx Nummaria, del qual era responsable un altre dels processats, l'advocat Fernando Peña. En una interlocutòria recollida per Efe, el jutge acorda el processament d'aquests dues i 29 persones més i sis empreses per delictes contra la hisenda pública, insolvència punible o frustració de l'execució, estafa processal, falsedat documental i organització criminal. A més, dona 10 dies a les parts perquè presentin els seus escrits d'acusació i defensa.

En el cas dels dos protagonistes de la sèrie de televisió 'Cuéntame cómo pasó', els delictes pels quals els processa són contra la hisenda pública, i en el de Duato, també per falsedat documental. El despatx Nummaria, exposa el jutge, "va facilitar estructures juridicoeconòmiques dissenyades, implementades i gestionades pel despatx amb l'única finalitat d'assegurar l'opacitat de les operacions econòmiques dels seus clients" que, segons el jutge, "eren conscients que aquestes estructures serien utilitzades per realitzar activitats delictives".

Amb l'estructura societària creada per Manuel María 'Imanol' Arias Domínguez, es va ocultar al fisc part de les seves rendes, principalment procedents de la seva participació en la sèrie, de manera que es calcula que va defraudar 2,7 milions d'euros a Hisenda només en quotes d'IRPF. L'actor, amb posterioritat a l'inici de les actuacions inspectores de l'Agència Tributària i a l'obertura d'aquesta causa, ha realitzat diversos ingressos per un total de 2,3 milions d'euros en pagament per les quotes no abonades dels exercicis 2009 i 2010 i per declaracions complementàries.

De la mateixa manera, afegeix l'escrit judicial, l'actriu Ana Consuelo Duato i el seu marit, Miguel Ángel Bernardeau, "van ocultar al fisc part de les seves rendes, principalment procedents de la seva participació, com a actriu i productor", a la sèrie. L'informe elaborat ha quantificat les quotes presumptament defraudades per Duato en el seu IRPF en un total d'1,9 milions d'euros des dels exercicis del 2010 fins 2017, i en el cas del seu marit la quantitat defraudada per aquest mateix concepte ascendeix a un total de 708.130,55 euros en els exercicis de 2011, 2012, 2014 i 2015.

Igual que el seu company de repartiment, l'actriu, després de l'obertura d'aquesta investigació, ha pagat ja 838.163 euros pels exercicis de 2010, 2011 i 2012. L'estructura creada per Duato, molt similar a la d'Arias, va consistir en la cessió dels seus drets d'imatge a una societat sota el seu control, Gaumukh AEIE, participada en un 40% per la societat anglesa Nevington Ltd i en un 60% per Grupo Ganga Producciones (de la qual ella també és partícip, juntament amb el seu marit).

stats