Reialesa

El rebesnet de Napoleó assisteix a l'estrena de la pel·lícula dedicada a l'emperador francès

L'hereu de l'Imperi de França treballa com a inversor financer a Londres

3 min
Jean-Christophe Napoleó i Olympia a l'estrena de la pel·lícula de Napoleó

BarcelonaLa setmana passada, Londres es va deixar conquerir per Napoleó. La première de la nova pel·lícula de Ridley Scott, el relat de la vida i la glòria del general d'èxit francès, va generar una gran expectació: un familiar directe de la figura protagonista del film va assistir a l'estrena. Joaquin Phoenix, l'actor que encarna el paper de Napoleó Bonaparte al biopic, no va ser l'únic Napoleó que hi va haver a la catifa vermella. Al mític edifici de l'Odeon Luxe de la capital britànica també hi va assistir Jean-Christophe, l'hereu de l'últim emperador francès.

Més enllà de l'estrena de la pel·lícula, la presència del re-re-re-rebesnet de Napoleó Bonaparte a la presentació de Londres va suscitar un gran interès mediàtic per conèixer la vida del descendent directe de l'històric líder militar. Jean-Christophe va acaparar les càmeres de la première de Napoleon, que va ser convidat per veure com Scott havia retratat les moltes conquestes i l'única derrota del seu parent del segle XVIII, una història que res té a veure amb la versió actual de l'hereu de la casa imperial francesa, amb una vida tranquil·la, estable i fora de qualsevol èpica militar.

El dia a dia de Jean-Christophe, nascut al poble de Sant Rafèu de la Costa Blava, és com la de qualsevol altre aristòcrata de l'actualitat. El jove, de 37 anys, ha estudiat a les millors escoles europees i ha passat, entre altres institucions, per la Business School de Harvard. Fa uns anys va abandonar la seva pàtria per instal·lar-se a Londres, on treballa en el món de la inversió en un càrrec destacat de la gran assessoria financera The Blackstone Grup. En el camp sentimental, seguint la tradició familiar, s'ha emparellat amb una descendent reial, Olympia von und zu Arco-Zinnerberg, re-re-rebesneta de Lluís III de Baviera, l'últim rei de la seva dinastia.

Encara que França reivindica la seva posició republicana, no ha aconseguit esborrar del tot la històrica tradició de sang blava. Cal remuntar-nos cinc generacions més enrere, a Jerònim Bonaparte, el rei de Westfàlia i el germà petit del gran emperador francès, per trobar el lligam entre Napoleó i Jean-Christophe. Però el camí per descartar tots els altres possibles successors i obtenir l'herència directa de la dinastia no ha estat fàcil. L'avi de l'inversor, Lluís Napoleó Bonaparte, va deixar escrit al seu testament el traspàs directe del títol d'hereu de l'Imperi de França, que fins llavors estava a càrrec seu, a Jean-Christophe quan tan sols tenia 11 anys. Aquesta decisió, molt precipitada en aquell moment, va causar un gran rebombori nobiliari perquè va deixar de banda el pare de l'actual hereu. "Lluís Napoleó ha desestimat el seu fill gran com a successor del títol, per haver-se divorciat i tornat a casar sense el seu permís. També detesta la seva ideologia política que, segons ell, és massa 'republicana i democràtica'", va publicar el diari The Independent l'any 1997.

Però la blavor de la sang de Jean-Christophe augmenta si repassem els orígens de la seva mare, Beatriu Borbó Dues-Sicílies. L'exparella de l'home massa "republicà i demòcrata" és descendent del rei Lluís XIV, així com de Leopold II de Bèlgica, Guillem IV de la família d'Orange, de Frederic I de Prússia i del borbó Carles III. Jean-Christophe i la seva dona Olympia s'han assegurat la continuïtat de la descendència reial després que el desembre del 2022 donessin la benvinguda al seu primer fill el príncep Louis Charles Riprand Victor Jérôme Marie Napoleó a París.

stats