Gent 28/11/2019

Els Franco es venen per 168.000 euros un collar i unes arracades de la seva àvia

És un import menor del que tenien previst obtenir per aquesta joia de la Collares

Ara
2 min
Els Franco treuen a subhasta part de les joies de la família

BarcelonaDues joies amb maragdes i diamants encastats de la família del dictador espanyol Francisco Franco es van subhastar dimecres a Londres per un valor conjunt de 168.300 euros, mentre que una tercera peça del mateix lot, un anell de diamants, va quedar sense comprador. En total, es tracta d'una quantitat molt menor de la que podrien haver arribat a recaptar, ja que el conjunt de joies tenia un preu màxim estimat de 400.000 euros.

Les dues joies que es van vendre les havia lluït en públic Carmen Polo en una visita del president Dwight Eisenhower a Espanya l'any 1959. Posteriorment, les va portar al casament de la infanta Elena Carmen Franco, filla única del general, que va deixar als seus set descendents un llegat milionari després de la seva mort, el desembre del 2017.

La peça principal del lot a subhasta era un anell amb un diamant prominent de 19,24 quirats i sis diamants secundaris, valorada per la casa de subhastes Christie's en entre 150.000 i 200.000 euros, però que finalment ningú va adquirir. El que sí que es va vendre va ser un collaret amb cinc maragdes tallades en caboixó, de superfície arrodonida, d'entre 27 i 58 quirats, acompanyades de diamants de tall circular, collaret de platí i or. El preu van ser 117.000 euros. Finalment, una parella d'arracades de Cartier amb dues maragdes principals –de 38,59 i 28,27 quirats–, extretes de l'anterior collaret, també van ser subhastades. El preu assolit per aquest tercer lot a Christie's van ser 51.200 euros.

Carmen Franco Polo

Els set fills de Carmen Franco Polo es van repartint gradualment l'herència, entre la qual destaquen les joies. Sobretot les que va acumular l'esposa de Franco durant la dictadura, quan la impunitat del règim li permetia obtenir les joies que desitjava sense passar per caixa. Bona mostra d'això és el nom popular que li va quedar: la Collares. En el seu joier destacaven els collars de perles, com acrediten les fotos de l'època.

Després de fer-se públic que es produiria aquesta subhasta de joies dels Franco, una associació de víctimes del franquisme va reclamar al govern d'Espanya que investigués l'origen de les joies i que aturés la subhasta. L'Associació per a la Recuperació de la Memòria Històrica (ARMH) va presentar davant del ministeri d'Exteriors una petició perquè esbrini si aquestes peces van formar part en algun moment del patrimoni de l'Estat o si van ser sostretes pel dictador o els seus afins. La seva petició, no obstant, no ha estat atesa pel govern.

Segons informa Efe de diferents estimacions publicades, els set nets de Franco es van repartir a la mort de la seva mare una fortuna d'entre 500 i 600 milions d'euros, composta entre altres béns per edificis d'habitatges, oficines i places d'aparcament ubicades al centre de Madrid.

stats