Gent 01/12/2021

Tres anys de presó per a l'esposa del Chapo Guzmán

Emma Coronel, de 31 anys, ha estat declarada culpable de conspiració per traficar cocaïna, metamfetamines, heroïna i marihuana

2 min
Emma Coronel, l'esposa d'El Chapo Guzmán

BarcelonaL'esposa de Joaquín Guzmán –conegut popularment com el Chapo–, Emma Coronel Aispuro, ha estat condemnada a tres anys de presó per un tribunal de Washington, als EUA, després d'haver admès al juny que va col·laborar amb l'imperi de les drogues del seu marit i declarar-se culpable de tres delictes. A més dels 36 mesos de presó –dels quals es reduiran els que ha complert des del seu arrest al febrer–, ha estat condemnada a quatre anys més de residència vigilada i a pagar 300 dòlars de multa, en lloc dels 1,5 milions que se li demanaven al principi. La fiscalia també havia suggerit al jutge que se li imposés una sentència de quatre anys de presó i cinc més de llibertat vigilada.

Emma Coronel Aispuro, de 31 anys, va ser considerada culpable de conspirar per traficar amb cocaïna, metamfetamines, heroïna i marihuana. Coronel, que va assistir cada dia al judici del seu marit el 2019 a Nova York guarnida amb accessoris de luxe, ha acceptat la sentència després de demanar perdó i assegurar que se sent "avergonyida" pels seus actes. També va demanar al jutge que no fos dur a l'hora de sentenciar-la. "Sé que per a vostè pot resultar difícil ignorar que soc la dona de Guzmán, i potser se sent amb l'obligació de ser més dur, però li prego que no ho faci", va dir Coronel aleshores.

Al reconèixer formalment la culpabilitat en el marc d'un acord amb el govern dels Estats Units, Coronel va evitar el judici i una sentència que podria haver arribat a ser més dura. A més, la mexicana va assegurar al jutge que està "patint" pel mal que ha fet a la seva família i li va demanar que li permeti estar amb les seves filles "que ja creixen sense un dels seus pares". "Per això li demano que no creixin sense la seva família", va dir Coronel, en referència a la sentència a cadena perpètua imposada a Guzmán, líder del càrtel de Sinaloa.

Coronel, mare de dues bessones producte de la seva relació amb Guzmán, va ser arrestada el febrer passat a l'aeroport de Virginia i des d'aleshores ha estat en presó sense fiança. En la sentència, el jutge ha indicat que Coronel no té antecedents criminals, i també ha condemnat altres membres del càrtel de Sinaloa, acusats de traficar amb droga, amb penes que han estat també per sota del que recomanava la fiscalia. Quan Coronel estigui en llibertat supervisada haurà de lliurar una mostra d'ADN a la justícia per ordre del magistrat.

stats