Teixit associatiu
Girona 27/02/2023

250 metres quadrats de cultura empordanesa

A mitjans del 2023 obrirà el nou Ateneu de Figueres, un dels més grans de Catalunya, on s'establiran les seus d'Òmnium de l’Alt Empordà, Iaeden - Salvem l’Empordà i el Centre Excursionista Empordanès

3 min
250 metres quadrats de cultura empordanesa

Figueres (Alt Empordà)L'ambiciós projecte del nou Ateneu de Figueres, que vol ser un punt de trobada actiu i dinàmic de cultura popular i de proximitat a l'Alt Empordà, està a punt de fer-se realitat. Obrirà les portes en els pròxims mesos, a mitjans del 2023, en un local de 250 m² de superfície que s'està acabant de condicionar. Així, amb aquest extensíssim espai, situat en un edifici cèntric del carrer de Sant Josep Sol d'Isern, l'Ateneu de Figueres es convertirà en un dels centres de teixit associatiu més grans de Catalunya.

I de què s'ompliran aquesta gran quantitat de metres quadrats? Doncs de "vermuts al sol, trobades amb amics, llibres nous per descobrir, música, ecologisme, territori..." Tot això hi tindrà cabuda, tal com apunta l'actriu figuerenca Berta Sayeras, en un dels vídeos promocionals per donar a conèixer el projecte a la ciutadania. A l'edifici, de dues plantes, s'hi establiran les seus de les tres entitats impulsores: Òmnium Cultural de l’Alt Empordà, Iaeden - Salvem l’Empordà i el Centre Excursionista Empordanès. "Volíem sumar els esforços de tres entitats històriques de la comarca en un projecte conjunt per multiplicar els efectes", destaca Lluís Benejam, membre de les tres associacions i portaveu de l'Ateneu. I afegeix: "Cada entitat genera un teixit molt fort en el seu àmbit, ja sigui en la difusió de la llengua catalana, el coneixement del medi natural o l'excursionisme, i creiem que és interessant crear un espai comú per establir sinergies".

A més dels despatxos de les seus, amb l'objectiu d'obrir les portes a tothom i enfortir els vincles socials, a l'Ateneu també s'obrirà un bar-restaurant amb terrassa als baixos i s'equiparà una sala d’actes, sales de reunions, aules per fer classes de català i un magatzem. "Farem política i treballarem per la cohesió social, però l'oci i el lleure són igualment importants", defensa Benejam. I destaca: "Estem obsessionats en la falta de relleu generacional en la militància, que potser viu desencantada en aquest escenari de post-Procés i canvi climàtic, així que volem ser un lloc de trobada social entre el jovent per implicar-los", explica Benejam. El portaveu també ressalta la importància de l'Ateneu per a Figueres: "És una iniciativa per a la ciutat, perquè Figueres pateix problemes de cohesió i pobresa i, com a entitats compromeses amb la gent, creiem que és necessari fer un pas endavant en aquest sentit".

Imatge d'alguns membres de les entitats de l'Ateneu figuerenc, a l'edifici en obres

30.000 euros recol·lectats

Ara bé, per tirar endavant el propòsit, ha calgut fer reformes al local. Al novembre, quan va començar a prendre forma el projecte, l'Ateneu va preveure que la posada a punt de l'edifici costaria 90.000, 60.000 dels quals podien assumir les entitats. Faltaven, doncs, 30.000 euros, que els impulsors van intentar recol·lectar a través de la campanya de micromecenatge #Omplim250. I el 7 de febrer, després de poc més de dos mesos recollint fons, ho van aconseguir. "Crèiem que teníem una base de socis suficients per fer front a les despeses d'una part de les reformes i, a més, era important que els associats, simpatitzants i veïns ens ajudessin, perquè era una prova de foc per saber si la ciutadania creia, com nosaltres, en la importància d'inaugurar un ateneu al municipi", sosté Lluís Benejam. La xifra necessària s'ha assolit, però encara es poden aportar donacions per ajudar a finançar les activitats que es faran a l'Ateneu.

S'ha arribat a aquesta quantitat gràcies a mesures de tota mena, des d'accions de captació de fons digital, amb correus i promocions a les xarxes socials, fins a actes solidaris com un vermut popular. També amb iniciatives curioses, com la d'una persona de les entitats que, en la seva festa de jubilació, va aconseguir captar 400 euros per a l'Ateneu entre els convidats. La clau de l'èxit ha estat la cooperació entre 3 entitats amb molt d'arrelament a la comarca.

I també una estratègia publicitària que ha generat interès i il·lusió. Primer, a principis de desembre, Figueres es va omplir de cartells amb el número 250, sense cap referència explícita a l'Ateneu, que van despertar molta curiositat entre els veïns i a les xarxes socials. Igualment, l'actriu Berta Sayeras, coneguda al municipi, va publicar un vídeo en què apareixia en diferents llocs emblemàtics de la ciutat repetint aquesta xifra. Fins que, misteri resolt: 250 eren els metres quadrats del nou Ateneu, un espai de cultura, territori i llengua que calia finançar per poder tirar endavant. I objectiu aconseguit.

stats