Girona 26/04/2023

Un cable elèctric per adormir i retirar els peixos de l’Onyar

Comença l'operatiu de l'Ajuntament de Girona per salvar les espècies autòctones en risc de mort sobtada pel baix cabal del riu

2 min
Pescadors de l'empresa Sorelló retiren peixos de l'Onyar

GironaAquest dimecres al matí una brigada d’operaris treballa amb guants i botes d’aigua al riu Onyar, al seu pas pel centre de Girona. Són una desena de tècnics que, entre clapes de sorra seca, fang i matolls frondosos que surten a la llum a causa del baix nivell, remunten el riu des de Pedret fins a plaça Catalunya. No fan tasques de neteja ni de manteniment, sinó que són pescadors especialitzats. Arrosseguen un cable electrificat i porten salabrets i palanganes per intentar caçar les poques espècies de peixos que queden al riu i als quals, amb el cabal d’aigua actual, els esperaria una mort segura.

Capturen els exemplars desplegant una trampa sota l’aigua que descarrega un esbatec de corrent elèctric i estaborneix els peixos que neden pels voltants. El corrent els atordeix i els fa entrar en una mena de paràlisi transitòria i, d'aquesta manera, oposen menys resistència. Els peixos encara cuegen, però els pescadors els poden agafar fàcilment amb el salabret i, llavors, els comencen a destriar. Si són espècies invasores –que són les majoritàries–, com les carpes o els barbs de l’Ebre, se sacrifiquen; i si són autòctones, com barbs de muntanya, anguiles o bagres petits, se salven. Els peixos salvats es conserven en un tanc d’aigua dolça i, el mateix dia, els tècnics els deixen anar uns metres més avall del riu, on l’Onyar conflueix amb el Ter. Allà hi ha més aigua i s'alliberen perquè reviscolin en un entorn amb millors condicions.

Els tècnics de Sorelló retirant els peixos de l'Onyar, adormits amb una descàrrega elèctrica

Una qüestió de salut pública

Aquest és l’operatiu que ha organitzat l’Ajuntament de Girona per evitar que les espècies de l’Onyar morin ofegades per falta d’aigua, i, llavors, surin, es podreixin, facin pudor i mal a la vista. “El cabal actual del riu, que corre la meitat del que és habitual, posa els peixos en risc de mortalitat sobtada i cal retirar-los per qüestions higièniques i de salubritat pública”, explica sobre el terreny Quim Pou Rovira, director de l'empresa Sorelló, que es fa càrrec del rescat.

Les primeres informacions de l’Ajuntament gironí apuntaven que no s'executarien cap dels exemplars pescats perquè, tot i que les carpes són espècies invasores, estan molt ben integrades al medi, però Pou ha confirmat que només es preservaran les poques autòctones que es trobin al riu. La brigada de l’Onyar, durant prop més d’una hora, ha retirat, un per un, una vintena de peixos. L’operatiu desperta la curiositat dels veïns i visitants que durant el matí travessen els ponts gironins, sobretot atrets pels flaixos dels periodistes. Miren sorpresos els operaris i assenyalen quan veuen que retiren alguna carpa, que pot fer ben bé mig metre.

Utilitzar descàrregues elèctriques per caçar els peixos i deixar-los inconscients sembla contundent, però, malgrat que cap entitat animalista gironina ha alçat la veu, Pou Rovira remarca que és una tècnica homologada i segura: “No electrocutem els peixos, sinó que provoquem un corrent a l’aigua que genera un estat d’electronarcosi als animals i això ens ajuda a retirar-los”, manifesta.

stats