Art
Girona 25/01/2024

Un espai per a l'art que resisteix davant el tancament de galeries

Una macroexposició aplega obres dels 120 artistes que han exposat a la Fundació Valvi en els darrers 20 anys

3 min
La gran exposició que es pot visitar a la Casa de Cultura de Girona.

Nascuda amb l'objectiu de “crear un espai de cultura amb les portes obertes a la ciutat”, la Fundació Valvi de Girona compleix vint anys amb un balanç admirable, especialment en un moment en què s'estan perdent espais privats on els artistes puguin exposar la seva obra. Des del 2004, la seu de la Fundació, situada a la Gran Via de Girona, ha acollit 120 exposicions, que constitueixen un recorregut per l’art contemporani gironí de les dues primeres dècades d’aquest segle.. Hi han passat artistes de reconeixement internacional, però també autors emergents, alguns dels quals avui encara poc coneguts pel gran públic. Contribuir a “fer-los visibles” és un dels mèrits de la Fundació Valvi, va destacar la directora de l'entitat, Maguí Noguer, en el multitudinari acte d'inauguració de l'exposició col·lectiva 120 artistes. Fons d'art de la Fundació Valvi, que es pot veure a la Casa de Cultura de Girona fins al 2 de març. S'hi mostren un total de 130 obres del centenar llarg d'artistes que han exposat a la fundació durant els darrers vint anys, amb obres que abasten diferents disciplines: la pintura, l'escultura, la ceràmica, el gravat, la fotografia o el videoart.

"Les galeries s'acaben"

L'exposició, una de les més exhaustives que s'han fet a la ciutat sobre art contemporani, ocupa la planta baixa de la Casa de Cultura, incloses les sales que allotjava l'antiga biblioteca. Maguí explica que les obres estan disposades de tal manera que dialoguen entre elles, i l'espectador en pot descobrir les afinitats malgrat que siguin de diferents autors o diferents disciplines. La directora de la fundació destaca el privilegi de poder aplegar el ric fons d'art de l'entitat en una mostra al centre de la ciutat. “Aviat serà insòlit trobar sales d'exposicions d'obra d'artistes contemporanis. Tenim museus, però malauradament les galeries d'art s'acaben”, indica Maguí Noguer.

L'exposició aplega obra d'artistes tan diversos com Francesc Torres-Monsó, Quim Corominas, Domènec Fita, Mim Juncà, Pep Camps, Isidre Vicens, Lluís Bosch Martí, Quico Estivill, Jaume Geli, Josep Amat, Jordi Bosch Barraca, Xicu Cabanyes, Jakob Engler, Jaume Faixó, Vicent Huedo, Eva Llorens, Narcís Gironell, Laura Reixach o John Morrison. El catàleg que es prepara d’aquesta gran exposició, que es presentarà el 28 de febrer i que contindrà informació de cadascun dels artistes, constituirà el més ampli registre de l’art contemporani gironí d’aquest segle.

Bona part dels artistes que han exposat a la Fundació Valvi els darrers vint anys.

L’exposició col·lectiva és el tret de sortida de diferents activitats que la Fundació Valvi celebrarà a la ciutat de Girona per commemorar els seus vint anys d’existència. L’art hi tindrà un protagonisme especial, però també hi tindran cabuda altres disciplines de l’àmbit de la cultura, com la literatura i la música, que també han estat presents en les activitats de la fundació des del seu naixement, amb cicles de concerts, presentacions de llibres i l’edició d’una col·lecció pròpia, la Biblioteca Valvi.

Un mecenes amb Martí i Pol com a poeta de capçalera

Miquel Martí i Pol posa el nom a una de les tres sales d’exposicions de la seu de la Fundació Valvi, que compta amb un petit auditori per a un centenar d’espectadors. És així perquè el poeta és autor de capçalera de Joaquim Vidal, l’empresari mecenes que el 2004 va crear la Fundació com a entitat sense ànim de lucre per donar suport als creadors gironins. Tot i ser de nova creació, la Fundació Vidal tenia el seu origen en l’entitat Studium, creada per Joaquim Valvi el 1996 per donar suport a l'esport, l'ecologisme i la cultura. En aquell moment patrocinava el bàsquet gironí, el Valvi Girona, que va aconseguir l’ascens a l'ACB, i ja disposava d'una petita sala d'exposicions.

stats