Exposicions
Girona 08/09/2023

Les imatges borroses de la Casa de Cultura de Girona que busquen ser revelades

Una exposició de l'artista Andres Siri convida el visitant a trobar-hi significats

M.F.F.
2 min
Les cianotípies borroses de l'artista Andrés Siri conviden a trobar un significat.

GironaDel mot grec phásma prové la paraula fantasma. Una manera de definir el que és una aparició i també un presagi, una manera de crear suspens. Amb aquest títol, l’artista Andres Siri (Buenos Aires, 1974) ens proposa fins al 27 de setembre a la Casa de Cultura de Girona revelar tot un seguit d’imatges borroses. És la nova mostra del cicle Exposicions Viatgeres, el programa d’exposicions itinerants per tota la demarcació de la Diputació de Girona que busca apropar l’art i la cultura a la ciutadania i alhora promoure la creació artística.

Inscriu-te a la newsletter Girona Més enllà de la Costa Brava i la Cerdanya
Inscriu-t’hi

Siri, que va instal·lar-se a Girona el 2002 provinent de l’Argentina, es presentava al cicle per tercer cop. I, finalment, a la tercera ha estat la vençuda, amb una exposició que convida el visitant a ser-ne una peça més. “La gràcia de la sèrie és la indefinició: que la mirada de l’altre acabi de configurar el que veu a través de la imatge”, explica a l’ARA. L’artista busca–en alguns casos amb més dificultats que d’altres– que revelem les imatges borroses a través de diferents tècniques: dibuix, pintura, la cianotípia, els esgrafiats i també una instal·lació de vídeo i amb paper de seda que tenen per objectiu que el mateix visitant es converteixi en una imatge borrosa més.

Fotografiar sense càmera

La proposta d’Andres Siri va començar a gestar-se durant la pandèmia. Tancat a casa, va decidir treballar amb materials molt senzills. És així com va agafar un paper blanc, el va cobrir de cera blanca i després el va pintar de negre. I així va començar a treballar els esgrafiats de la mostra, rascant sobre la cera en un grau o altre per deixar veure imatges borroses.

Les cianotípies també es van coure a foc lent. De fet, algunes ni estaven acabades en el moment que el van seleccionar per a la mostra d’Exposicions Viatgeres, recorda. La cianotípia és una tècnica d’impressió fotogràfica que permet l’obtenció d’imatges sense càmera. En el cas de Siri, estem davant d’imatges deixades fins a un any sota l’exposició solar amb el paper fotosensible. El resultat són formes totalment borroses que permeten imaginar tota mena de resultats.

Una mostra viatgera

Siri, que combina l’exercici professional de l’arquitectura amb la pràctica artística, es dedica a investigar i experimentar barrejant diferents disciplines. A més de l’arquitectura i l’art, també la fotografia i l’arqueologia. Ara és el primer cop que exposa en solitari a la Casa de Cultura de Girona. L’exposició es podrà veure l'any que ve en diferents seus de la Diputació de Girona.

Els dos darrers projectes guanyadors d’Exposicions Viatgeres han estat Contranatura, del saltenc Manel Bayo, que va recórrer diferents espais expositius de les comarques gironines els anys 2021 i 2022. I La construcció d’un simulacre, de l’olotí Adrià Gamero, exposició que ha tancat el 31 d’agost la seva itinerància a la Casa de la Paraula de Santa Coloma de Farners. Tot seguit es podrà veure al Museu de la Mediterrània de Torroella de Montgrí fins al 24 d’octubre, quan acabarà el seu recorregut.

stats